Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 43

• 26 566
  • 822
  •   1
Отговори
# 120
  • Варна
Че защо да не напишеш тогава и че е мезонет, с два гаража, включени сметки и  почистване всяка четна неделя, щом истината не е от значение? Не си прав конкретно по казуса с думата “лукс”, според мен. С каква цел използваш думата? То се вижда по снимки какво е. Нито ще ти привлече повече кандидати, нито ще ти докара по-висок наем, само негативи.

# 121
  • Бургас
И аз видях снимките, тук ключовото е "няма кой да се занимава". А вариант за нощувки мислили ли сте, чрез фирма или хора, които биха се занимавали вместо вас?
Иначе моето мнение е, че това жилище може да стане по-уютно с минимум усилия и средства - декорации, текстил... Така ми е малко сбирщайн от различни мебели и стилове, трябва да има нещо обединяващо...

# 122
  • Варна
Същото му казахме и за двустайния в София с грозните пердета, но понеже бързо то отдаде на висока цена, без подобрения, всички млъкнахме. 😀 В Бургас обаче явно няма гора от кандидати и по-трудно се случват нещата.
Дани не е единствения, който отдава квот’има, за квот’дадат, поради липса на време за обновяване. Много такива обяви има. Всъщност не е лошо. Нека наемателите имат избор. За този апартамент таргетът е ясен - неплатежоспособни и непретенциозни хора.

# 123
Имаме непоносимост към външни фирми, общо (семейно) мнение е, че не вършат никаква работа.
Краткосрочно отдаване е абсурд. Отделно пък съседите ще гракнат, и без това ни мразят до дъно.

Ремонт пак чрез брокерска фирма е пълен абсурд. Имах един съсед в София, който се беше хванал на такъв експеримент. Бездънна яма за надценени харчове, липса на инициатива при отдаване и като теглиш чертата си на 0та (в най-добрия случай).
Колкото и слабо да е личното отдаване (+ брокери), пак е на светлинни години от изцяло делегирането към брокери.

Предлагам следния хипотетичен казус.
Кажете какво ще се ремонтира в показания апартамент, колко ще струва без брокерско менажиране на ремонта, колко ще струва със него, колко ще се повиши наемът, ще има ли промяна в празнитте месеци до нови наематели и като се тегли чертата какво ще излезе.

Не сме от вчера в темата, ясно ми е, че големият % от наемодателите не правят сметка колко дават и колко получават от един имот. То са подмени на бани, вградени казанчета, пеещи и тануващи душове.
И накрая ... да капе.
Ми, то може да си капе и със старата баня. Що да наливам едни грешни 50к!?
Диди, писах, пак напомням. Бургаският пазар за наематели не е като варненския.
Сериозно ли вярвате, че в Бургас някой ще извади 2000лв и ще ги дава дългосрочно за апартамент!? (и това е консистентно и няма да стоя празен 2 г преди да намеря такъв еднорог?)

# 124
Доколкото разбирам проблемът е, че са няколко съсобственика, но никой не поема анагжимент да движи нещата на място, плюс символичното търсене. Затова моето мнение е да го поддържат като за 500 лв. наем и толкова. Аз лично бих се замислила дали да не се продаде и парите да се вложат по-наблизо, толкова нерви за част от тези 500 лв., ако изобщо стигат до него, ми се виждат неоправдани.

Последна редакция: ср, 30 юли 2025, 09:38 от EmmaT

# 125
  • Варна
Защо скачаш от 400 на 2000 лв? Къде към казала това? Да, не познавам бургаския пазар, но Тинтина го познава и тя също каза, че цената ти не е пазарна, дори за това обзавеждане. 100 лева да го вдигнеш, това са ти 1200 лева годишно. Ще си покриеш пътните до Бургас няколко пъти. Аз през 2 години вдигам с по 100 лева само на база инфлация, без да ремонтирам. Инфлацията в Бургас не е по-малка от тази във Варна.

# 126
Дани, Тинтина ти предложи съдействие и помощ на място, нищо не пречи да се свържеш с нея и да видиш какво предлага и дали ще се разберете.

# 127
Бъркате апартаментите, луксозният се дава сега за 1000 лв, не за 500 и няма кандидати. Не е за неплатежоспособни. За 500 ще го вземат веднага.
Студиото е за 400 лв.

# 128
Здравейте, върти ми се мисълта да отдам под наем основното си жилище във Варна. Тухла от 2009та, и мебели от тогава. Само климатиците ще сменя с нови. Не е особено амортизирано, защото не е живяно повече от 5 г  общо в него, но си е морално остаряло.

Според вас какъв профил наемател да предпочета. Наема ще е под пазарния, защото не гоня забогатяване, по скоро "да капе" и да се поддържа.
Имам запитване от много млада двойка, и от сама жена. И двете като, че ли не са много ОК.
Не ми се занимава с брокери, че са се навъдили едно много нахално племе, по скоро чрез познати се надявам да го отдам.
Не бързам, обмислям и претеглям възможности.
Отворена съм за съвети.

# 129
  • Варна
Колко стаи е това жилище, къде се намира? Може да “капе” и пазарен наем. Не е нужно да го пускаш на безценица. Многократно сме писали в темата до какви наематели и рискове обикновено води това.
Повечето квартири във Варна вече са луксозни и във високия сегмент. Нещо по-базово, на по-поносима цена, веднага ще се наеме, и без да е подценено.

# 130
So Lucky, Колко да е остаряло морално?!
Завсиси какви са мебелите.
Имам апартамент с мебели от 2008 г. Гардеробите са лак МДФ, скъпа кухня от дърво, поръчкови спалня и мебели за хола. Плочки в банята гранитогрес, които бяха големи и много скъпи тогава. Стоят прекрасно. Само шкафа за мивката в банята е с крачета, а не окачен на стена.
Щори Гершман римска стена, чудесни.
Ако сега го правя, ще е същия, само бих сложила друг шкаф в банята.

Апартамента ти вероятно е чудесен, защото е правен за вас с всички удобства и ще се оцени. Не бих го дала на много млада двойка. По-скоро на по-възрастна  двойка, семейство с едно дете, сама жена с добри доходи.
Успех!

# 131
В квартал е, не е център. На спирка на ГТ, срещу детска градина, пешеходно Лидъл, Кауфланд, клиника, аптека, детски площадки, парк, свободно паркиране.

Щорите Гершман са за смяна, но няма да ги пипам. Плочките са стари, шкафа в банята е на крачета не е на стена, има от гадните душкабини (все и се каня да я разкарам). Стандартни мебели от модулните, маса и столове са по висок клас, но са от излязлото от мода венге. Кухнята е от по обикновените. 64м2 НС

# 132
  • Варна
На мен ми звучи като подходящ за семейна двойка - с малко дете или планове за такова, ако няма втора спалня. Не за гаджета от вчера. А и младите предпочитат център и нова мебелировка, по-често се разделят, местят и т.н. А ти, като живееща в чужбина, няма да можеш да преотдаваш през няколко месеца. Трябва ти наемател, който ще остане няколко години. Ако си запланувала ремонт по-нататък, можеш да обмислиш и да пуснеш хора с домашен любимец. Те обикновено са по-ниски от тревата, защото им е много много трудно да си намират квартири.

Плочките в банята не пречи, че са стари. Ако са здраво залепени и се изчистят основно, със съвременни аксесоари можеш да докараш много приятна визия.

Аз отдавам нещо подобно като квадратура и състояние и локация.

# 133
Да, трябва ми дългосрочен наемател, сериозен човек. За това съм склонна на по нисък наем.

# 134
  • Варна
Лъки, не съществува такава корелация - нисък наем - дългосрочност. Според мен единствено ще се прецакаш, ако го пуснеш подпазарно.
Ако правилно съм разбрала - спалня и дневна със средна хубост обзавеждане, в квартал, това е около 600 - 700 лева. Пак зависи къде точно е и какво точно има вътре.

Общи условия

Активация на акаунт