Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 43

• 26 506
  • 822
  •   2
Отговори
# 30
Аз не отдавам с вкл.консумативи поради факта,че трябва да плащам ДОД и върху тях.
Втора причина - неконкурентна обява,понеже масово се гледа най-ниска цена.

Ако имотът ти е на фирма и си ги отчиташ отделно сметките като разход, ОК. За Топлофикация смяташ няколко години назад средноаритметично годишния разход в мвтч, гледаш колко ще е новата цена на мвтч и смяташ ориентировъчно за годината. Делено на 12 - колко ще ти е надбавката за месец в наема. Примерно последните 3 години е било съответно 5,7,6 мвтч за година. Средно 6мвтч за отопление и топла вода на година. Цена 130 лв/мвтч (с ДДС) - ориентировъчно, ще си сметнеш точно. Излиза 65 лв на месец за ТЕЦ,средногодишно. Ст.вода - според обитателите,при мен е около 3 куб.м. на човек,по около 3 лв на месец,т.е. за 2ма човека около 18-20 лв.
Такса вход 35 лв
Ток 35 лв/месечно
Общо 65+20+35+35=155 лв месечно отгоре на наема за сметки - така би изглеждало при мен за ап.с 2 спални.
Бих сложила клауза в договора,че включва сметките на база тези изчисления (на база нормално потребление) и в случай,че се надвишат с 20% за период от 3 месеца, базата ще се актуализира.

# 31

Скрит текст:

П.П. Някой отдавал ли е апартамент с включени консумативите/сметките?
аз никога, но може би е по-лесно наистина без изчисления, веднъж ще спечелиш, друг път ще загубиш. Но  все пак трябва да сложиш някакво ограничение, че при консумация на вода над ....м2/месец, ток над .... квч/месец и т.н. наемателят си доплаща. Иначе може някой да излезе и да остави кранчето на водата пусната, нали влиза в наема...

# 32
  • в пералнята
Аз нямам топлофикация, смятам само на ток. Гледах средното потребление на предишната ми наемателка и така ги сметнах. Засега се припокриват и няма никакъв проблем.
С топлофикация нямам опит. Там сигурно бих го пуснала отделно.

# 33
  • София
Arhinora, няма как да се сравняват предишна и сегашна наемателка. Едната може да иска да седи на 21 градуса и да топли малко, другата да е със студова алергия и да поддържа 29 гр. Къпане, пране - също е индивидуално.
Мои наематели са си сложили допълнителни конвектори - парното не ги топлело. Плащат по 200 лв парно + 200 лв ток без проблеми. Миналата година им дойде доплащане от Топл. 900 лв топла вода. Дъщерята в 3ти кл. започнала да се задържа по 1 час в банята, едвам я изкарват. А до миналата година майката споделяше, че с усилия я вкарва за бързо миене.

# 34
  • в пералнята
Факт, но в случая сметките излизат.

# 35
  • София
Понеже стана дума за бои в предната тема, позволявам си да питам тук, а не в интериорните. Правя ремонт на апартамент за под наем и съм в двоумение за цвета на стените.

От една страна, тук в темата практичният съвет е да се залага на бялото. От друга, целта ми е завършване тип среден клас с приятни акценти.

Брокерката, която ще го обявява после, казва, че в момента сивото за дамаски, завеси и пр. било хит, и като я питах за бои, ми препоръча един вариант на бяло, което уж е неутрално, но стои студено, и едно сиво, което в слънчевата стая бие към зелено, а в коридора си е сиво, но хич не ми харесва. Иска ми се усещането да е за уютен и топъл дом, въпреки че диван, столове и пр. са в сиво.

Освен това ми се иска поне в коридора да боядисам две стени в акцентно сиво, защото на техен фон ще има бели гардероби и шкафове.

Та, молбата ми е - дали би могъл някой да сподели конкретен цвят на топло бяло (Vitex или Леко), който проверено да се съчетава със светлосиви дамаски и с ламинат и гранитогрес цвят натурален дъб? А също така евентуално - някакъв сив акцентен цвят, който да хармонира със светлия?

П.П Ето в такива моменти съжалявам, че нямам хубав калибриран монитор. Simple Smile

# 36
  • Варна
Аз само дежурно да напомня, че излишно се увличате. Никой наемател няма да го е грижа какъв точно нюанс е латекса и каквато и да изберете, няма да се отрази на наема. Не забравяйте, че това е бизнес и не си усложнявайте живота с излишни главоблъсканици, които няма да доведат до по-добър финансов резултат.

# 37
Аз само дежурно да напомня, че излишно се увличате. Никой наемател няма да го е грижа какъв точно нюанс е латекса и каквато и да изберете, няма да се отрази на наема. Не забравяйте, че това е бизнес и не си усложнявайте живота с излишни главоблъсканици, които няма да доведат до по-добър финансов резултат.

@Didi168, не е точно така. Наемател търсещ апартамент среден /както споменава Beretsheri/ или висок клас взема всичко под внимание, включително и цвета на стените. Това е едно от първите неща, които правят впечатление при разглеждане на обявите в интернет.

# 38
  • Бургас
И затова абсолютно трябва да се залага на бялото като на универсален цвят, включително и за поддръжка.
Това го казвам като препатил, който пребоядиса цял апартамент от цветен в чисто бял.
В момента боядисвам с Леко интерин, той е студен, но пък стаята е много слънчева.
Също смятам, че ненужно се претрисате, който и да е среден клас латекс да изберете, ще свърши работа.

Аз не отдавам с вкл.консумативи поради факта,че трябва да плащам ДОД и върху тях.
Втора причина - неконкурентна обява,понеже масово се гледа най-ниска цена.

Точно така. Смятах етажната собственост да включа в наема - никой не гледа какво е включено. Масово се гледа крайната цена, даже и от търсачките можеш да отпаднеш по тази причина.

# 39
  • София
Тинтина, оправихте ли си сметките  със съседката и дъщеря и?
Дано са кротнали и да си го забравила вече.

# 40
50 нюанса сиво въобще не е хит, за съжаление може толкова евтино и студено да изглежда, че не знам как може да се проектира още в тази палитра. Извинете, че съм толкова рязка, ама в повече ми идва тази комбинация. В сиво боядисах 2017 г, когато не се боядисваше в този цвят в България и нямах друго нищо сиво у дома.

Ако искате да хваща окото, то сложете цвят.

Бях пускала в тази или предната тема един апартамент в продажба, който работи като Airbnb и без да е направен с много пари грабва окото. Поразровете се повечко.

Всеки неутрален цвят си отива с бяло.
Апартаментите ги боядисвам в един цвят навсякъде. Изключение направих в този с бели стени, там имам по една акцента стена на помещение, защото и мебелите са бели.

Arhinora, мерси за споделеното.

Токът и водата не са ми проблем. Отоплението е предвидено с газ и подово и е прекарано. Сега като искам да разделя апартамента на 2 не искам да си кърти пода, но не искам и да оставям единствена опция за топлене да е климатик. Реално кръговете ще се контролират самостоятелно в жилищата, но котелът е общ. Знам колко се изразходва за отоплението на един двустаен зимата на газ, когато не се спира. Ще продължа да размишлявам явно.

Последна редакция: пт, 25 юли 2025, 20:27 от drago_2008

# 41
  • Бургас
Тинтина, оправихте ли си сметките  със съседката и дъщеря и?
Дано са кротнали и да си го забравила вече.

Не. Ще ги съдя.

# 42
Здравейте, пиша за съвет. Имам апартамент в София (център), който искам да отдавам под наем. Триестаен е, но с една спалня. Мисля да го трансформирам в две, за повече доходност и има място. Кухнята съответно ще е чисто нова преместена в хола, но се чудя струва ли си по-стабилна инвестиция там, при положение, че ще е за под наем. Искам да е светла т.е много място за цапане

Също и от евентуалните две спални една двойна на другата. Дали по-голямата спалня да не е детска с две легла и място за игра, пък малката само с легло и гардероб. Моля, за акъл

# 43
Здравейте, пиша за съвет. Имам апартамент в София (център), който искам да отдавам под наем. Триестаен е, но с една спалня. Мисля да го трансформирам в две, за повече доходност и има място. Кухнята съответно ще е чисто нова преместена в хола, но се чудя струва ли си по-стабилна инвестиция там, при положение, че ще е за под наем. Искам да е светла т.е много място за цапане

Също и от евентуалните две спални една двойна на другата. Дали по-голямата спалня да не е детска с две легла и място за игра, пък малката само с легло и гардероб. Моля, за акъл
Колко ще Ви струва трансформацията е основният въпрос и после ще караме натам с насоките Wink ?

Визирам архитектурната, не мебелите!

# 44
  • София
При преправяне на кухньохол стабилната инвестиция си струва.
Стабилна в смисъл да са добре връзките, да не се наводнят или мухлясат съседите от долу.

Общи условия

Активация на акаунт