Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 43

• 26 513
  • 822
  •   1
Отговори
  • Варна
Добре дошли в тема 43 за обмяна на опит и информация, свързана с наемния пазар на недвижими имоти. Отново с пожелание за успешни и дългосрочни договорни отношения между всички наематели и наемодатели!

Примерен договор за наем:
https://docs.google.com/document/d/1NWU-cZM32zTIhSAXRavCMXqvSx_Z … =true&sd=true

Примерен приемо-предавателен протокол:
https://docs.google.com/document/d/13OZQ_tdWqgRaOblEns_IZIqbuMCx … =true&sd=true

Заличаване на адресна регистрация на наемател:
Закон за Гражданската Регистрация чл. 99б (5), (6), (7)
https://lex.bg/laws/ldoc/2134673409

линк към старата тема: https://www.bg-mamma.com/?topic=1779763.750

Последна редакция: пн, 21 юли 2025, 13:44 от bubanka

# 1
  • Бургас
https://bg-mam.ma/p/1779763/49992661

Отговор на това мнение: какво искате да вземете под наем - терена или бараката? Защото не е едно и също.
Проверете първо чий е теренът, после - чия е постройката. Твърде възможно е собствениците да са различни.
Масово се слагат преместваеми обекти върху общински терени, така че първо си изяснете кое искате точно, а след това - отидете в институцията, която е собственик на терена. Това може да е общината, но може да е и някое общинско дружество. Може и областната администрация да е, много често хората бъркат понятията.

# 2
https://bg-mam.ma/p/1779763/49992661

Отговор на това мнение: какво искате да вземете под наем - терена или бараката? Защото не е едно и също.
Проверете първо чий е теренът, после - чия е постройката. Твърде възможно е собствениците да са различни.
Масово се слагат преместваеми обекти върху общински терени, така че първо си изяснете кое искате точно, а след това - отидете в институцията, която е собственик на терена. Това може да е общината, но може да е и някое общинско дружество. Може и областната администрация да е, много често хората бъркат понятията.
Благодаря за отговора. Да има много неизвестни , да предположим, че е общинска бараката , какво се прави в общината ...

# 3
  • Бургас
Бараката или теренът? Simple Smile
Отивате в общината, посочвате обекта, казвате си желанието да го наемете и питате за процедурата.
В повечето случаи тези обекти ги пускат на търг, но пак казвам - много зависи от статута.
Може и писмо да им напишете, за да ви разяснят нещата черно на бяло.

# 4
Здравейте,  Спешно се нуждая от обзаведен едностаен апартамент или друго подходящо  - за сина ми.Проблема е ,че  му е необходим за периода  27.07  до 1.10 2025 г. След това е възможно да бъде продължен  договора, но това зависи от работата му. Всички брокери ,с които се свързах ми отказаха краткосрочен наем. Ако някой може да ми съъдейства ,  може на лични да дам подробности. Не сме от София ..

# 5
  • Бургас
Airbnb или Booking.
Намерете каквото ви харесва и се договорете лично със собственика.

# 6
Групите във Фейсбук мисля е по голям варианта отколкото брокери

# 7
  • София
Привет, КАН-ки!
Предстои ми отдаване на двустаен в топ център, а малко изостанах от темата. Има ли някакво раздвижване в наемите от пролетния застой насам?
Гледам имот.бг-то, ФБ и нещата май не са много различни. Търсене за смешни пари, но пък с много изисквания, и предлагане на доста по-висока цена от търсенето.
Някакви пресни наблюдения?

# 8
  • Варна.
Търся съвет по този въпрос:
Търсим нов наемател на магазина и когато намерим и сключваме договора трябва да засечем показанията на електромера.
От последната платена фактура нататък аз имам консумация там докато разчиствах, оправях мазилката и др. дейности и съм ползвала климатика няколко дни, бойлер, парочистачка и някакви инструменти, т.е. енергия е потребена.
Гледам последната фактура, издадена е на 11.07., виждам, че при т.нар. промишлен ток във фактурата липсва старо и ново показание, а само изконсумираната енергия.
Утре ще запиша показанията на електромера, но като не ми ги подават във фактурата (нито в последната, нито в бъдещата) как ще сметна тока на наемателя?
Виждам най-простия вариант - последната фактура да я платя аз, а след нея той да си поеме.
Да звъня в ЕРП Север и да искам данни - струва ли си?

# 9
  • Варна
Има и трети вариант. Засичате показанията в деня на подписване. Засичате ги и на датата на бъдещата фактура. Разликата умножавате по крайна цена на киловатчас и това е сумата, която наемателите ще трябва да ви платят първия път. А вие ще доплатите разликата до пълната сума във фактурата. От там нататък те си плащат на чисто всяка бъдеща фактура.

# 10
На Диди вариантът ми се вижда най-разумен и неощетяващ никого.

# 11
  • Варна.
Да, погледнах последните две фактури, едната е от 13то число, другата от 14то, значи на 14ти август ще запиша показанията на електромера и ще е точна сметката. Благодаря!

# 12
Мисля, че малко повече усложнявате нещата. В момента няма наемател. До 14-ти август, я има, я не. През юли каквото е потребено е било за почистване, т.е. за сметка на наемодателя. Като излезе новата фактура август, плащате потреблението за юли. При наличие на наемател, ако не е от утре, колко би било неговото потребление. Аз лично, през всичките години на отдаване, никога не съм се замисляла колко ток или други битови разходи трябва да удържа/поискам от наемателя. Зимата, за парно или ток е по-различно, разходите могат да бъдат по-големи и като единици, и като сума пари. Все пак получаваме наем, при възможна сметка от 10-20 лв. първоначално не бих си играла със засичане, пък изчисления, пък обяснения. Харесвам всичко да е точно, но не и да издребнявам за минимална сума.

# 13
  • Варна
Едва ли става дума за 10 лева, при все, че са работили бойлер, климатик, парочистачки и др. на тарифа за промишлен ток. Аз плащам по 8 лева месечно за празен магазин, в който съм светвала крушките сумарно час. Има си такси за достъп, за електромер, които си вървят.

# 14
Привет, КАН-ки!
Предстои ми отдаване на двустаен в топ център, а малко изостанах от темата. Има ли някакво раздвижване в наемите от пролетния застой насам?
Гледам имот.бг-то, ФБ и нещата май не са много различни. Търсене за смешни пари, но пък с много изисквания, и предлагане на доста по-висока цена от търсенето.
Някакви пресни наблюдения?
Аз лично взех да се обърквам. Следя пазара, защото се чудя дали да не разделя един голям тристаен на два двустайни. Попадам на доста хубави двустайни апартаменти на цени около 1000-1100 лв и определено не изглеждат фалшиви обявите, но не съм писала за проверка.
От друга страна има и обяви с доста високи цени в центъра - НДК и Медицинска академия, на които чак им се чудя.
Днес ми излезе това симпатично апртаментче, но 1200 евро ми се струва безумно

Скрит текст:

П.П. Някой отдавал ли е апартамент с включени консумативите/сметките?

Общи условия

Активация на акаунт