Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 43

• 26 720
  • 822
  •   1
Отговори
# 315
Излиза, че щом е за под наем, да замаскирваме всичко с по една боя и "отдавай", важното е колко пари носи. А вие сами бихте ли живяли в такова жилище? Направете го като за себе си.

Съжалявам, но ако след всички написани десетки предложения дотук, си “разбрала” само това…. Не си нито за тази тема, нито за тази дейност.

Повечето хора не биха живяли в скосен апартамент на последния етаж без асансьор по принцип, все тая как е обзаведен вътре. Дай по тая логика собственичката да го изгори тоя имот…

ЕммаТ, разбира се, че по настояща цена се смята. Едно време панелните гарсониери бяха по 10000 долара. Ти ако имаш такова наследено жилище, ще го пуснеш ли на 120 лв наем днес?

Как се смята? Може ли формулата?

# 316
Съжалявам, но ако след всички написани десетки предложения дотук, си “разбрала” само това…. Не си нито за тази тема, нито за тази дейност.

Повечето хора не биха живяли в скосен апартамент на последния етаж без асансьор по принцип, все тая как е обзаведен вътре. Дай по тая логика собственичката да го изгори тоя имот…

ЕммаТ, разбира се, че по настояща цена се смята. Едно време панелните гарсониери бяха по 10000 долара. Ти ако имаш такова наследено жилище, ще го пуснеш ли на 120 лв наем днес?

Хора аз не претендирам да ги разбирам много много нещата и винаги си го признавам защото изразявам само лично мнение и казвам да не ме слушате но има потребители като Didi168 и не е само тя,  които са минали по тоя път и са го утъпквали и изгладили и ще са ви полезни от към нерви и пари, хубаво е да се вслушате в съветите им няма да загубите, но както казвам вие си знаете и всеки си има глава на раменете да си прави сметка сам. Simple Smile

# 317
  • Варна
https://tavex.bg/kak-se-izchislyava-vuzvrushtaemost-na-inwesticiite-roi/

Ето формули да искаш. Но освен да можеш да боравиш с формули и стойности, по-важно е да можеш да анализираш получените резултати. С имотите е малко по-различно, но най-общо е това. Каква годишна доходност е добра - има различни теории. Някои считат над 3 процента, други над 5… На някои им е по-важна растящата стойност на имота, не толкова сумата от наемите.

# 318
Някой може ли да сподели как се определя доходност от недвижим имот Този показател е мн важен при инвестиции в нед имот под всякаква форма покупка ипотека наем или ремонт наем дори и при придобиване на жилище за собствено ползване . Ако може формула и пример в лв. и евро.
Благодаря предварително
Месечен наем х брой месеци получен в годината х 0.91 (заради данъка) минус месечен наем х60% комисион (при мен е толкова) минус ремонти,подобрения и т.н. (те не са данъчно признати)
Т.е. 1000 лв х 10 месеца х 0.91 - 60%×1000= 8500 на година

Сега вече ти си решаваш дали ще ремонтираш 3 месеца,дали няма да правиш огледи,докато вътре има наематели,дали ще се съгласиш да го отдадеш от по-късна дата. Понеже ако ти напускат на 31.07 и пуснеш обява от 01.08,много вероятно повечето да искат да го наемат от 01.09. И ето ти един наем загуба.

Та този имот,колкото и да е крив, едва ли струва по-малко от 120 000 евро в момента. 8500/1.95583/120 000=3.6% годишна доходност,която почти може да се постигне и със стандартен 3-годишен депозит,без разправии.
От тази гледна точка,не си заслужава да влагаш 30 000+ лв в ремонт и да си трошиш нервите. Просто голяма част от наемодателите са купували на старите цени,имат мерак,все пак си е тяхно,и искат спестените пари да ги вложат в ремонт. Но доколко е икономически съобразно,всеки си преценява сам. За мен моментът е подходящ за продажба, а не да ремонтираш и отдаваш на тези ниски наеми спрямо продажна цена.

# 319
Излиза, че щом е за под наем, да замаскирваме всичко с по една боя и "отдавай", важното е колко пари носи. А вие сами бихте ли живяли в такова жилище? Направете го като за себе си.

А, ако пазарът стане неблагоприятен за наемодателя и наемателите започнат да не искат да наемат такива леко напудрени жилища?
Да, важно е колко пари носи.
ако имаше възможност за дървена барака и найлони, то щях така да карам 😃

А като наемателите почнат да искат 5* тогава ще го мислим.

Доходността от наеми е ниска, 20 години за да се възвърне инвестицията виждам

# 320
  • Бургас
Всеки наемател гледа да мине възможно най-бюджетно и затова прилични и чисти жилища на нормална цена се наемат много бързо, дори и да има леки компромиси с цвят на стени, пердета, захабяване от времето, липса на някой уред.
Супер луксът, безупречният имот, смарт технологиите, техниката висок клас и "за първи път под наем" си имат цена, но не всеки е склонен да я плати.
Освен това да не забравяме и откъде идват самите наематели.
Едва ли са живели в имение с 30 слуги. Всички сме ходили на гости, имаме роднини, приятели, виждали сме как живее средният българин, гледаме и какво се предлага в обявите.

# 321
Па нека идват от имение с 30 слуги.
Ако ударят кеша в масата, както в бащиното имение, ще им направим всичко като двореца на Аладин.
Аз нямам нищо против да правя по-луксозно за наематели, отколкото аз живея, стига да си плащат.
Ако няма да плащат, някак ми се губи мерака да обслужвам други хора, докато моят живот заминава.

# 322

Всъщност не. Този диалог се води през няколко месеца и четири пети от хората всъщност казват, че смятат спрямо покупната цена плюс разходи по привеждане във вид и подобни. Това е и идеята на ROI - да се види каква възвращаемост имаш спрямо инвестцията, която си вложил.
Когато изчисляваш ROI спрямо днешната пазарна цена... всъщност не изчисляваш възвръщаемост на инвестицията, а нещо друго.

А подчертаното не виждам каква връзка има с въпроса на човека.

# 323
Наемът се определя пазарно. Няма връзка дали смяташ покупна или настояща цена.
Пазарното е, "ако искаш" и за 2 страни. + среща и осъществяване.

Лично аз не съм привърженик на сметката "на днешната дата апартаментът струва еди колко си, наемът еди колко си, по-добре да го продам.
Защото съм продавал така и беше огромна грешка.

# 324
във фейсбук ми излизат видеа на един гологлав инвеститор, не Тонкин, негов ученик вероятно, преуспял уж в Швейцария, сега разказва за Дубай и купува в София като последно казва че купува на зелено 5 апартамента в проект за който никой не знае и от които щял да вади 45% доходност, не 4 или 5% колкото ги добутваме ние а 45% - според мен би било възможно само на краткосрочно отдаване или ако той самият е инвеститора

# 325
Моля за отзиви от район Красна поляна, София. Нямам преки наблюдения. Има ли малцинства - само това ме притеснява. Локация: 92. Основно училище „Димитър Талев“. Питам, защото имам оферта на стендбай за покупка и се колебая. Не ме притеснява състояние, ремонт, и цена(нямам колебания за ROI). Питам само и единствено за района Bowtie

Последна редакция: ср, 06 авг 2025, 00:49 от ElleBg

# 326
  • Бургас
Дай снимки, плийз Hands Pray

# 327
  • София
В Красна поляна има малцинство.
Като цяло не крадат в близост до там, където живеят.
Повечето жени в семействата работят в Чистотата, мъжете и те не лежат на дивана. Колкото и да са ви черни и неугледни - имотите им са много чисти.
Но някоя чувствителна душа може да се потресе, че де мотат по улиците и по магазините. А и децата им са  в кварталното у-ще и детска градина - ужасттттттттттттт!!!!

# 328
Доходност от наеми, както и всяка друга инвестиция, като например дивиденти от акции се мери през покупната цена или инвестирания капитал! Другото е капиталова доходност, ако цената на актива се покачва. Двете стратегии са доста различни.

# 329
Да, през инвестицията се мери.

Виждам 20+ години възвръщаемост при сегашните нива и то в случай, че всичко върви добре.

Общи условия

Активация на акаунт