Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 43

• 26 539
  • 822
  •   1
Отговори
# 75
  • Бургас
Тук се намира:
https://maps.app.goo.gl/1uycHYi9bL6ovfAp8

Съвършено различни са ми наблюденията за бързината на отдаване там. Виж и сега колко обяви има. Две трети да се повтарят и да са фалшиви, пак реалните са твърде много. А всичко останало в "Славейков" на цена 750-800 наистина изчезва за дни.

Имам и познати, които купиха и живеят там, ходила съм на гости, единственото хубаво нещо е градинката между четирите блока. Шум, прах от строителство, разхлопани плочки в общите части. Не ми харесват огромните сгради с над 200 апартамента вътре, не бих купила там.
Щом са ти се освободили пари - огледай се на зелено, в момента почват страшно много комплекси в Бургас, до МОЛ "Плаза", зад "Сентрал парк" също, Колодрума се чака...

Последна редакция: сб, 26 юли 2025, 13:48 от Tintina

# 76
  • Варна
Но на зелено да си сметне грубо поне 3 години пропуснати наеми. Да не се окаже по-изгодно да си купи нещо готово?

# 77
  • София
Аз само дежурно да напомня, че излишно се увличате. Никой наемател няма да го е грижа какъв точно нюанс е латекса и каквато и да изберете, няма да се отрази на наема. Не забравяйте, че това е бизнес и не си усложнявайте живота с излишни главоблъсканици, които няма да доведат до по-добър финансов резултат.

@Didi168, не е точно така. Наемател търсещ апартамент среден /както споменава Beretsheri/ или висок клас взема всичко под внимание, включително и цвета на стените. Това е едно от първите неща, които правят впечатление при разглеждане на обявите в интернет.

Много благодаря на всички, които са си включили с мнения по моя казус!

Didi168, вярно, не е добре да се отива в крайности, но вече имам опит с това, което се търси и цени от моя таргет. Както казва Тутанкамон,  има неща, които правят впечатление - а това да ги премисля и постигна, не налага голямо увеличение на финансите. В друг апартамент, който даваме, вече седма година живее младо семейство, които още при влизането казаха, че имат усещането за дом, за уют, а освен това оценяват всички дребни удобства. С цветовата гама, там ми беше лесно, понеже диванът и столовете са в топло кафяво, завесите в бежово, а стените в топла ванилия.

Разбира се, дългосрочните наематели са и въпрос на късмет, но за мен е съвсем окей да пребоядисвам кремави стени, когато това става веднъж на 8-9 години.

Drago, благодаря, видях апартамента за Airbnb (ако става дума за този в синьо, горчица и бургунди), от 3 месеца гледам и събирам снимки. Интересно и ефектно е да се работи с такива категорични цветове, но иска добро обмисляне и е деликатно нещо, което поне сега не ми е по силите. А относно сивата палитра, точно там е работата: разбрах, че - пряко съветите на брокерката и една дизайнерка - не искам стените да са в сивата палитра. Просто при този проект сменям на сиво само цвета на дамаските и идеята ми беше да попитам за конкретни номера на изпробвани топли (но хармониращи със сиво) цветове за стените, защото бялото го усещам като в болница. След гледане на мостри няколко дни, вероятно ще се ориентирам към нещо леко кремаво, ванилия или лате, може би не точно вариация на бяло, а от т.нар. off-whites.  А ако изобщо сложа по-тъмен акцентен цвят в коридора, ще е светла вариация на таупе или лате, тоест да остана в нюансите на кафявата палитра.

Отново благодаря за всички мнения!

# 78
Аз само дежурно да напомня, че излишно се увличате. Никой наемател няма да го е грижа какъв точно нюанс е латекса и каквато и да изберете, няма да се отрази на наема. Не забравяйте, че това е бизнес и не си усложнявайте живота с излишни главоблъсканици, които няма да доведат до по-добър финансов резултат.

@Didi168, не е точно така. Наемател търсещ апартамент среден /както споменава Beretsheri/ или висок клас взема всичко под внимание, включително и цвета на стените. Това е едно от първите неща, които правят впечатление при разглеждане на обявите в интернет.

Много благодаря на всички, които са си включили с мнения по моя казус!

Didi168, вярно, не е добре да се отива в крайности, но вече имам опит с това, което се търси и цени от моя таргет. Както казва Тутанкамон,  има неща, които правят впечатление - а това да ги премисля и постигна, не налага голямо увеличение на финансите. В друг апартамент, който даваме, вече седма година живее младо семейство, които още при влизането казаха, че имат усещането за дом, за уют, а освен това оценяват всички дребни удобства. С цветовата гама, там ми беше лесно, понеже диванът и столовете са в топло кафяво, завесите в бежово, а стените в топла ванилия.

Разбира се, дългосрочните наематели са и въпрос на късмет, но за мен е съвсем окей да пребоядисвам кремави стени, когато това става веднъж на 8-9 години.

Drago, благодаря, видях апартамента за Airbnb (ако става дума за този в синьо, горчица и бургунди), от 3 месеца гледам и събирам снимки. Интересно и ефектно е да се работи с такива категорични цветове, но иска добро обмисляне и е деликатно нещо, което поне сега не ми е по силите. А относно сивата палитра, точно там е работата: разбрах, че - пряко съветите на брокерката и една дизайнерка - не искам стените да са в сивата палитра. Просто при този проект сменям на сиво само цвета на дамаските и идеята ми беше да попитам за конкретни номера на изпробвани топли (но хармониращи със сиво) цветове за стените, защото бялото го усещам като в болница. След гледане на мостри няколко дни, вероятно ще се ориентирам към нещо леко кремаво, ванилия или лате, може би не точно вариация на бяло, а от т.нар. off-whites.  А ако изобщо сложа по-тъмен акцентен цвят в коридора, ще е светла вариация на таупе или лате, тоест да остана в нюансите на кафявата палитра.

Отново благодаря за всички мнения!
Бежово и ванилия (не знам кой нюанс на жълтеещото обаче визираш) не са цветове, които отиват на сива дамаска.

Последна редакция: сб, 26 юли 2025, 15:13 от drago_2008

# 79
  • София
Бежово и ванилия не са цветове, които отиват на сива дамаска.

Благодаря! Ще огледам всички налични.

# 80
Бежово и ванилия не са цветове, които отиват на сива дамаска.

Благодаря! Ще огледам всички налични.
Виж зелените цветове, но тези маслените.
Нещо не е излязъл добре цвета на латекса, но нямам друга снимка.

# 81
  • София
Благодаря!
Слагам тук няколко подборки с най-използваните цветове, които намерих на сайта на Diamond Vogel (същите имена и номера на цветовете като Vitex). Може би ще са полезни и на други. На сайта има и по-подробни статии, както и симулатор.

Скрит текст:

# 82
Някой знае ли има ли  интерактивна карта на София, с продажби имоти, да се вижда цената евентуално?

# 83
Здравейте, напускащите наематели трябва ли да перат калъфите на матраците преди напускане или вие го правите след всеки наемател? Дадохме им протектор за матрака, но така си го бяха оставили неизползван. Чудя се дали да го дам за пране аз или да го включа в основното почистване на жилището, което ще приспадна от депозита. Не е нацапан, но си личи, че не е нов калъф. Сменихме целия матрак по тяхно желание преди 2 г. (беше си в гаранция, но не им бил удобен). Ако давате протектор за матрак, вие ли го поставяте над калъфа на матрака или им давате пакетиран, пък те да си го поставят? Даже се чудя дали да не сложа цялостен протектор водоустойчив с цип, отгоре калъфа на матрака. Такова чудене имам в момента и ще се радвам да споделите мнения.

# 84
  • Бургас
В моя договор изрично пише, че матракът се ползва с протектор. Аз предоставям протектора.
Пише също, че матракът трябва да е изпран при предаването на имота.
Даже два протектора слагам, но и моята последна наемателка не го е ползвала. Матракът е за хвърляне.

# 85
Относно протекторите за матраци, трява да се внимава какво точно е "водоустойчив". Преди години купих за нас нов протектор, за да заменя стария. Не знам какво съм гледала или чела /нямаше отворена мостра/, но вкъщи установих че отдолу е нещо тънко пластмасово или мушамяно/. Явно предназначението му е било за "тежки" случаи, свързани с изпускане или нещо подобно. Това за нормална употреба според мен не става и сега така си стои в гардероба.

# 86
Относно протекторите за матраци, трява да се внимава какво точно е "водоустойчив". Преди години купих за нас нов протектор, за да заменя стария. Не знам какво съм гледала или чела /нямаше отворена мостра/, но вкъщи установих че отдолу е нещо тънко пластмасово или мушамяно/. Явно предназначението му е било за "тежки" случаи, свързани с изпускане или нещо подобно. Това за нормална употреба според мен не става и сега така си стои в гардероба.
Точно такива протектори слагам - с нещо като тънка мушама отдолу, отгоре са памучни и много приятни.

Слагам ги на леглата отгоре както са опаковани.

Единият младеж не беше си го сложил и му го сложих аз. Изрично му бях казала и го пише в приемно-предавателния пртокол и инструкциите за стопанисване на имота. Дали продължава да го ползва, нямам идея...

По принцип масово ги ползват.

При мен пише, че дамаската, пердетата, килими и т.н. текстил трябва да са изпрани при напускане.

# 87
За протекторите - може и аз да действам първосигнално - мушама, топло, запарване. Може зимата да пробвам.
По отношение на договорите с отбелязано пране на пердета, килими, дамаска - изпълнява ли се от наемателите и ако не, какво се предприема? А, и как доказват, че килими и дамаска са изпрани? С касови бележки от използвани фирми?

# 88
Аз вземам от икеа едни, които не са толкова силно мушамени, но пазят добре.  https://www.ikea.bg/products/vippvedel-protektor-za-matrak-160x2 … 9e33-fc721ec4da4f

# 89
  • Бургас
jfjallen, ето какво пише в моя договор относно почистването.

Скрит текст:
Наемателят е длъжен да върне наетия имот след изтичане на наемния срок във вида, в който го е наел, без липси и щети и основно почистен.
 Основното почистване включва: измити прозорци и тераса, изпрани пердета, килими, дамаски и матраци, почистена фурна, стъклокерамичен плот и хладилник, профилактирани пералня и съдомиялна машина, почистени филтри на климатиците, основно почистени стени и настилки на санитарните възли, основно почистени твърди настилки на терасата и в жилището, избърсан прах от повърхности и осветителни тела, външни и вътрешни части на шкафове и гардероби.

След последния казус, съветвам да се вмъкнат следните допълнения към договора, защото наемателите настояват за фактури, но почистването може да се извърши и с личен труд:

Скрит текст:
Депозитът се възстановява частично в следните случаи:
      1. При незаплатени сметки при изтичане на договора наемодателят възстановява остатъка от депозита, след приспадане на дължимото.
      2. Констатирани щети по имота, причинени от наемателя след изтичане на договора. След отстраняване на щетите или остойностяването им по пазарни цени, наемодателят възстановява остатъка след приспадане на разходите.
      3. Предаване на имота непочистен след изтичане на договора. В този случай от депозита се приспадат разходите за професионално почистване на имота и остатъкът се възстановява на наемателя.
      4. Във всички случаи на частично възстановяване на депозита наемодателят предоставя на наемателя разходооправдателни документи за платени сметки и покриване на щети, след което възстановява разликата.
В случай на отстраняване на щетите и извършване на почистване с личен труд, наемодателят предоставя на наемателя калкулация на разходите по пазарни цени.

Общи условия

Активация на акаунт