Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 43

• 26 539
  • 822
  •   1
Отговори
# 60
  • Варна
second, Това не е софийска тема, питането е за апартамент за под наем, точно на място си е.

# 61
Само че дали да продава в пловдив надали ти от варна и аз от софия ще сме й полезни.
Сравнение между очакван наем и продажна цена може да и дадат в другата тема според мен. А и не си спомням някой от активно пишещите да дава в пловдив

# 62
  • до морето
Предстои ми покупка на двустаен в Бургас, който ще бъде отдаван следващите 5-6 години.
Имам предложения в Перла и Сентрал парк на много близки цени и квадратури, почти еднакви. Обзавеждане добро, съвременно и също идентично.  Много се чудя между двата комплекса. В единия таксата поддръжка е малко по-висока. И на двете места е с паркомясто съответния апартамент. Моля някой с поглед върху наемите в Бургас да даде мнение.

# 63
Здравейте, пиша за съвет. Имам апартамент в София (център), който искам да отдавам под наем. Триестаен е, но с една спалня. Мисля да го трансформирам в две, за повече доходност и има място. Кухнята съответно ще е чисто нова преместена в хола, но се чудя струва ли си по-стабилна инвестиция там, при положение, че ще е за под наем. Искам да е светла т.е много място за цапане

Също и от евентуалните две спални една двойна на другата. Дали по-голямата спалня да не е детска с две легла и място за игра, пък малката само с легло и гардероб. Моля, за акъл
Колко ще Ви струва трансформацията е основният въпрос и после ще караме натам с насоките Wink ?

Визирам архитектурната, не мебелите!

Ами нямам идея какво точно ще струва, затова и питам, понеже ремонт основен на кухня си трябва. И се опитвам да си го представя дългосрочно, ако наема ще може да е с едни 400-500 за две спални срещу една,  може би си струва едни 5хил допълнителен бюджет за тръби и каквото там трябва да се направи за да се обособи. Ако това изобщо е сметката
Както са написали, а Тинтина дори съвсем подробно, тази сметка е доста нереална.
Отдавам тристайни и двустайни в една и съща сграда в района на 5-те кьошета. Разликата в цената на наема е 100-200 лв отгоре за тристайния, които може да ги докараш като разлика и от по-луксозно изглеждащ ремонт на двустаен спрямо посредствен тристаен.

ОБАЧЕ, ако кухнята (сегашната) и холът са на една стена вече е друго! Тогава може да стане само със изкарване на канала и контактите от другата страна.

Събери оферти и тогава решавай! Ако в бъдеще ще ползвате апартамента като тристаен, то може от сега да направите инвестицията, стига да имате финансовата възможност, защото цените постоянно се вдигат, контролът сега е никакъв, както и изискванията към строителните фирми, а в бъдеще не се знае.

# 64
Благодаря много за отзивите! Само уточнявам, че нямах предвид че ремонтът ще струва 5хил, ами че си мисля, че монтирането на кухня в хола ще е с допълнително 5 нагоре, понеже и в старата кухня ще има много къртене и прокарване на нови тръби. (Май съм грешка, сега като чета мнения обаче😣)

Някои съседи по етажите имат кухня в хола и знам, че е възможно оттам, затова и натам забих като мисли - като ще се прави да се прави. Има място - холът е много просторен и светъл, няма да сгъчкано хич, и за голяма маса и диван и ще дишат. Там където ще е кухнята дели стена с банята, ако това дава контекст.

Мислех и за някакъв вариант за спалня преградена с рафтчета в хола, за обособяване още място за спане - и ще стане голямо студио плюс отделна кухня и спалня. Но не знам на колко хора би им харесало подобно разпределение за под наем. За съквартиранти е странно - един със спалня, един в хола, и за семейство мисля също.

От този тип

Последна редакция: сб, 26 юли 2025, 10:19 от dakota14

# 65
Разбрахме какво имаш предвид под 5 хил.лева допълнително. Тинтина описа за тока и за ВиК. Едно е да се подмени, друго да прекарваш нови трасета. Къртиш пода, за да закараш канал и тръби до кухнята и променяш нива, за да има каналът наклон.

Не си уточнила къде е кухнята спрямо хола, което както писах играе роля за цената. Ако правиш основен ремонт (къртиш по стени, къртиш подове, настилки и т.н.), тогава може да ти излезе 5 хил.отгоре. Ама не стана ясно!

Спалня в хола не бих обособявала. Можеш да направиш луксозен просторен двустаен, както писах, на цената на посредствен тристаен с един и същи бюджет и да изкарваш еднакви пари. Има търсене в центъра на такива имоти.

# 66
Сегашната кухня е в другия край на апартамента, не делят изобщо стени за съжаление.

# 67
Сегашната кухня е в другия край на апартамента, не делят изобщо стени за съжаление.
Ако холът не граничи с банята въобще няма да е лесно. И ако попаднете на пишман майстори, ще е кошмар изграждането на ВиК инсталацията.

*По нормативна уредба вода/канал могат да минават само над коридори и мокри помещения, ако за вас има значение и искате да го спазите. Не знам как ще дойде при вас!

Вие сега основен ремонт какъвто описах ли мислите да правите или освежителен с подмяна само на кабели в кухнята и тръби? Подове ще къртите ли? В другите стаи ел.инсталация ще сменяте ли?

Вземете оферта и за двата варианта на ремонта, вече писах каква разлика може да очаквате в наемите.

П.П. спалнята в хола ще е вечно вмерисана на манджа и човекът в нея няма да има самостоятелността на този от другата стая. Според мен тези негативи ще водят до по-честа смяна на обитателите.

Последна редакция: сб, 26 юли 2025, 15:30 от drago_2008

# 68
Холът граничи с банята. Точното там където би била кухнята. И мисля отдолу апартамента също е с кухня там.

Полу - основен да кажем. Има за смяна ел инсталацията в хола да, и измазване на стени за след тапет. Настилките са ок - паркет, само циклене. Виж, ако се сложи кухня нз как ще стане върху дървото.

В сегашната кухня ще е доста - местене на мивка от една стена на друга, приобщаване на балкон, тръби, ел инсталация, стени. За под са плочки, та и там ще трябва подмяна.

Друго няма почти, спалнята и баните са ок, освежаване на антре само накрая.

Има вариант за или спалня в хола, или за кухня в хола. Не и двете. Тоест няма има вмирисване

Последна редакция: сб, 26 юли 2025, 10:45 от dakota14

# 69
На обща стена ще е лесно. Вие и банята ще трябва да правите, за да вържете новата кухня?!

Щом ще правите ел.инсталация в хола също няма да оскъпи.

Усвояване на балкон също не е малко перо и работа. Подът пак се прави на ново.

Пъркетът в хола може да се демонтира в частта под кухнята и пререже и до него да се долепени гранитогрес.

Целият ремонт откъм строителните дейности и обзавеждане, които описвате ще хвърли едни 50000 лв минимум, които скоро няма да избиете от наеми.

# 70
Не знаех, че и баня ще трябва нова. Мерси за съветите! Явно бюджета ми е доста грешен в главата,  трябва определено да направя и консултация с майстори - като намеря някакви 😵💫

# 71
  • Бургас
Някакви Sad
next, преди време в темата една дама пита точно същото, даже показа апартамента в "Перла", получих дежа вю Simple Smile

Ако изборът е между двете - "Перла". Само да няма гледка към моргата:) Строителството там е една идея по-добро, по-близо е до Морската градина, по-бързо ще се наеме заради детската болница и очакваните специалисти, които биха дошли да работят. Има и добре организиран пазар на краткосрочни наеми.

В Сентрал парк строителството е кофти, строителите са кофти, инвеститорите са кофти. Не бих дала парите си да подкрепям ДПС-тата в различните им вариации, но за други хора това може да не е от значение. Съвременно ЕПК, кошер, продължават да строят, което е шум, вибрации, прах години напред.

Поразгледай обяви за под наем там. Има хубави жилища, лукс изпълнение и невероятно предлагане. Стоят си с месеци - 1200-1500 лв. за двустаен. Това не е София.  Има психологическа граница за наем в "Славейков", ще имаш голяма конкуренция и празни месеци.

# 72
Относно отдаването под наем ме интересува реални наблюдения за Пловдив , това е първият ми в Пловдив , а в София е лесно и в модерните гета наемът на двустаен върви. Търся реални мнение и съсипване не ме притеснява , а какви са наеми и търсения в широк център Пловдив

# 73
  • до морето
Някакви Sad
next, преди време в темата една дама пита точно същото, даже показа апартамента в "Перла", получих дежа вю Simple Smile

Simple Smile ами аз съм била сигурно. Не помня какво точно питах, но помня че ти ми отговори подробно за което ти благодаря! Опитах се обаче да намеря назад писанията и не успях.
Работата е там, че тогава изведнъж един съсед във Възраждане реши да продава на добра цена и купих неговия и сега го ремонтирам и сагата с колебанията ми спря.
От една седмица обаче пак търся и ходя да гледам, защото ще купуваме още един/ освободиха се средства от друго място/ . Този път вече искам да е в някой от тези комплекси. Изобщо не харесвам Сентрал парк, но моите наблюдения са, че в момента е някаква мода и там се отдават веднага и на висока цена /имам познати, които наскоро отдадоха за 1500 двустаен за 1 ден и имаше доста желаещи/
Опитвам се да не гледам емоционално на избора, но много не ми се получава. Иначе в Перлата има 2-3 предложения, но и там са си скъпи доста.

# 74
имам познати, които наскоро отдадоха за 1500 двустаен за 1 ден и имаше доста желаещи
двустаен - дневен тракт и спалня ?
Това лв. или евро
Къде се намира това в Бургас като локация

Общи условия

Активация на акаунт