Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 43

• 26 737
  • 822
  •   1
Отговори
# 285
  • Бургас
drago е писала преди мен, но този  ремонт звучи за минимум 30 000 лв. Само банята е половината от това. Шпакловки, къртене, нови настилки, нова кухня... И всичко това на ръце по стълбите.

Ателие на последен скосен етаж без асансьор ще привлече точно клиенти с "по-големи възможности".
Наем 1200-1300 лв. максимум. Колко години ще избива ремонта?

Последна редакция: вт, 05 авг 2025, 11:41 от Tintina

# 286
И аз не виждам икономическа целесъобразност в къртене и тотален ремонт на имот без асансьор на 15 години.

# 287
Без снимки наистина няма как да преценим, но не бих къртила баня на 15 г. Хубаво чистене, евентуално префугиране.
Дюшеме не бих махала, циклене и омасляване, вместо лак.
Теракота в кухнята защо ще го махате?

Стени - само латекс.
Дайте да видим обзавеждането. Може нещо ретро да се съчетае с модерно, да има дух и енергия в жилището.
+ 1

# 288
И Драго, и Тинтина са писали вече - освежаване, иначе ремонт, основен ремонт, отива към 30 К лв. и не се знае колко месеца ще отнеме. Най-малкото за банята майсторите имат график за догодина вече.

За стените - замажете само дребните дефекти (дупки, драскотини), след това латекс. Замазването на дребни дефекти е лесно, продават фина шпакловка (примерно на Боро) в малки разфасовки. Там просто се забърква малка купичка с материал и с шпакла се замазва и заглажда. Може и леко да се зашкури, като изсъхне. Не изисква никакви особени физически усилия, дори бих казала, че е по-скоро "женска" работа, защото жените малко повече обръщаме внимание на такива дребни дефекти. Почти като правене на сладки е.

Дюшемето, ако е замърсено, надраскано, захабено - циклене и лакиране, това фирма ще го направи. Ако не е особено повредено от употреба - професионално чистене, от фирма. Те мият и лъскат с едни машини с въртящи се дискове. Няма да е като ново, но ще стане по-добре. Ако на дадени места само има някакви по-видими дефекти, могат да се покрият с килимчета.
Кухнята - и аз препоръчвам някакви готови модули примерно от Ирим.

Нататък - само козметични промени - евтини килимчета, пердета, лампи и т.н.
За мебелите - зависи от мебелите, наистина снимка би помогнала. Важното е да се връзват един с друг, да не стане сбирщайн от мебели от различни времена и стилове.

# 289
  • Варна
И аз не виждам икономическа целесъобразност в къртене и тотален ремонт на имот без асансьор на 15 години.
И аз влязох да напиша същото. 15 годишни са плочките, но жилището може да е още по-старо. Лукс на последен етаж (всъщност кой е - четвърти, пети, седми?) няма кой да наеме. Пари в канала. А и в рамките на месец - два и то точно сегашните август и септември физически няма как да стане този основен ремонт.
Наистина без снимки всички предложения хвърлени малко в нищото, но все пак аз какво бих направила:

В банята: основно почистване на плочките и допълване със съвременни аксесоари - евтини, но с модерна визия. Никаква пластмаса. Само неръждаема стомана, стъкло, може и бамбук. Евентуално смяна на смесителя за душ с термостатен. Хубаво голямо огледало (не за 560 лева).
Дюшемето: изцикляне и лакиране. Ако е увредено само на места, бих постелила килим с модерен десен.
Теракота в кухнята ако е здрав, не бих сменяла. Общо взето не бих къртила нищо и не бих вдигала прах с мръсни ремонти само на това и онова. Като стане всичко всичко за изриване - тогава. Това са стотици чували със строителен отпадък и скъпи хамали няколко дена.
Кухнята бих  ъпгрейднала допълнително с лед осветление над плота - лента, профил, щепсел с копче и трансформаторче струват към 50 лева, а внасят доза лукс с по-голяма стойност. Отделно е и практично, особено ако няма много светлина в жилището, както е обикновено в скосени помещения.
Мебели в спалнята: от масив и ако са здрави, не бих сменяла. Ако са чам (суров, нелакиран), бих боядисала в модерни цветове и бих сменила дръжките с модерни и евтини от тему.
Стените: само освежаване с латекс. Смяна на ключове и контакти, ако сегашните са старомодни. Стягане на разхлабени панти и брави ако има. Модерни осветителни тела.

# 290
Здраво чистене,изхвърляне на стари мебели и смяна с нови. Таргет до 2 седмици за пускане на обява.

# 291
Зависи дали се отдава като офис или за живеене.
И в двата случая, мебели от чам не ми допадат. Ако съм наемател, ще избера друг апартамент.
Ако е за офис, ще търся най-съвременно изглеждащ.

# 292
В случая липсата на асансьор и по-старите мебели са минус. Но може пък локацията да е +.
Нова баня, нови настилки (с махане на старите) и нова кухня по поръчка ще минат 30 К лв. А мебели, а други "дреболии" по обзавеждането? Какъв наем да сложи наемодателят, че да му излезе сметката? Едни 1000 лв., ако приемем, заради липсата на асансьор и скосяванията, ще "избива" новата баня, кухня и настилки 10 години.

# 293
  • в света на неограничените измерения
И в двата случая, мебели от чам не ми допадат.

Мебелите от чам много сполучливо се пребоядисват с акрилна боя.
В момента на пазара вече има добри марки и избор на цветове. Нови дръжки също е препоръчително. Стига на човек да му се занимава.
Има тема за преправяне на мебели тук. Там обясняват подробно процеса.

# 294
Има прекрасни за наем варианти с чам. Пребоядисани и с нови дръжки са неузнаваеми. Леки са за качване и местене в жилището.

Това, че може би Пепина не ги е виждала, е друг въпрос.
На когото не му харесва - не наема.

# 295
Аз не бих ремонтирала тотално баня с 15 годишни плочки, за да стане "модерна" според едно мнение по-горе и "да се хареса на всички". Първо модерната днес баня много скоро няма да е вече модерна. Важно е да се хареса на един наемател, който да вземе жилището. Няма нужда да се харесва на всички. Разходът за тотално ремонтиране на бяната е огромен - финансово и времево и няма да се избие в близко бъдеще.

# 296
  • Варна
Ако трябва да се водим по вкуса на някои потребители, то трябва да “пляскаме” имитации на паркет и мрамор навсякъде. На мен вече буквално ми се повръща от тази комбинация… Тази мода превзе пазара с гръм и трясък, но също толкова бързо вече залязва и има по-нови и по-модерни десени.
Никой нормален не разбива здрава баня на 15 години само заради шарката на плочките. Особено за жилище под наем, което се предполага, че е отдадено, за да носи някакви приходи на собственика, а не за да има повод да обикаля по строителните магазини и да си губи времето, парите и нервите с майстори. Това не е маса, да си харесаш нова в магазина и да я смениш за половин час.

# 297
  • Варна
Резултатът е впечатляващ, но само на снимка. Ела да видиш в селската ни баня боя за плочки на 3 години как вече се лющи.

Здраво чистене,изхвърляне на стари мебели и смяна с нови….
Знаеш ли колко струват мебелите от масив днес? Или предлагаш да замени истинското дърво с талашит? Сметни и колко ще струва свалянето на пълен комплект тежки мебели и качването на нови пеша по стълбите до бог знае кой етаж.

# 298
Според мен трябва да се сметне разликата преди и след ремонт колко е и колко бързо ще трябва да се подмени ремонта на ремонта.
Едва ли ще се отдаде без ремонт за по-малко от 700. А след ремонт ако е 1000 (нови двустайни са по 1200),то разликата е 300 лв на месец. При 10 месеца заетост (заради данъка,комисиона и празното време),това са 3000 на година. Значи при цена на ремонта, той ще се избие за 10 години,което е и ориентировъчно времето,в което трябва да започвате да мислите за нов ремонт. А усилията по ремонта са ви безплатни един вид,т.е. все едно за кеф ще обикаляте за плочки в работно време и да си ги качвате по стълбите. По-добре го пуснете на 700 лв и после 5 години наемателят ви ще  пише под всяка обява на нов апартамент под наем как той живее за много по-малко.

# 299
Най-много до пети етаж, не че е малко да мъкнеш покъщнина. При 6 и повече етажа се изисква да има асансьор. Поне преди (не знам как е сега) за сгради до 5 етажа (включително) не е задължително да има асансьор.
Това само като вметка.

Иначе съм напълно съгласна, че ако мебелите са здрави и с добър външен вид, не е разумно да се сменят.

Идеята на наемите е не само да се избият разходите за ремонт, но и разходите за самото жилище (цената на самото жилище). И е без значение дали е наследствено, вече изплатено или още се изплаща. Има си цена. Ако се смята само цената на ремонта (примерно 10 години) и след това нов ремонт, значи наемодателят перманентно кредитира наемателите, безлихвен кредит, защото 10 години няма да имаш никаква печалба.

Общи условия

Активация на акаунт