Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 43

• 26 574
  • 822
  •   1
Отговори
# 720
На гърба на стария договор "сметките са уредени" и подписи на страните.
Нов договор с вписани наем и депозит.
Всичко е чисто.
Ако има съмнения за техните отношения между момчето и момичето и връщането на нейния депозит, тогава всичко това се прави наведнъж, заедно.

# 721
  • Бургас
Диди, не се занимавай с прехвърляния. Ти не връщаш депозит, ама реално връщаш, защото новият ти наемател ще го даде на стария. Т.е. един ден ти ще връщаш и ще приспадаш от депозита на новия човек.

Прекратявай стария договор, прави нов, вписвай вътре 700 лв. депозит - така е най-добре.
И добави текст за удържането от депозита, че ако чистиш и оправяш щети с личен труд, това се калкулира по пазарни цени.

dany, честито. Пак е нещо. Бях предложила 500, отдаде го на 450, съгласна съм.
Какви са наемателите? И на другия - тристайния?

# 722
Дани е фурия - купува, продава, отдава, обзавежда, намира време да ни осветлява за дейността си. Бургас- София, София-Бургас хвърчи сякаш се движи с хеликоптер, абе : Браво Дани!  А това, че отдаваш и бързо - ашколсум!

# 723
dany, честито. Пак е нещо. Бях предложила 500, отдаде го на 450, съгласна съм.
Какви са наемателите? И на другия - тристайния?
Мерси!
Признавам, че ти като силно обърна внимание на наема, тогава се замислих повече и избрах този наем. 500 сигурно щеше да е трудно за този имот в това състояние. Наемателят е сам мъж, имащ магазин наблизо, може би и като 2ро жилище. На 3стайния е семейство украинци, на които бащата пътува с корабите. Големи деца, към 15+ някъде. Имах запитвания и от сами 2ка българи, но другите превариха.
Не знам дали брокерът е добър, или има засилване на бургаския пазар. Същия брокер отдаде и 2но паркомясто за 220лв, пак за 1 ден тия дни. Бяхме го пазили за 3стайния, но го взеха без.

Дани е фурия - купува, продава, отдава, обзавежда, намира време да ни осветлява за дейността си. Бургас- София, София-Бургас хвърчи сякаш се движи с хеликоптер, абе : Браво Дани!  А това, че отдаваш и бързо - ашколсум!
Хехе, мерси, но майка ми основно движи нещата в Бургас. Аз организирам дистанционно каквото мога. (на 80 е).

# 724
teta75, всичко си пише в общите условия - има ги най-отдолу на сайта. Питането ми е дали някой е купувал нещо от там и дали е доволен, мерси.
Иначе и аз се възхищавам на dany1 за скоростта с която отдава и оптимизациите, които прави с мебелите примерно втора ръка. С или без пердета каква значение има щом се отдават, явно локацията е по-важна от пердета.

# 725
  • София
Да ама аз реално няма да върна депозит сега. Само ще ми доплатят още, за да се изравни с новия наем.
Питането е мога ли да прехвълря договора с анекс от едно лице на друго или да прекратя стария и да пусна нов, но как да опиша доплащането за депозит.
Договор на името на двама души пък категорично не желая. Обсъждали се преди време подробно какви са недостатъците.

Имала съм такъв случай.
С анекс прекратяваш договора напр. с Мария. В него е споменато, че Мария получава депозита 100 лв. чрез Иван.
Отделен договор с Иван, в който е записана новата сума на наема и  депозита - 250 лв.
Ти не му даваш 100те лв. на Мария, а той ти дава още 150 лв.
Като работех така прехвърляхме служебни аванси от един служител на друг когато се налагаше/напускане, отпуска и подобни/.

# 726
  • Варна
Имала съм такъв случай.
С анекс прекратяваш договора напр. с Мария. В него е споменато, че Мария получава депозита 100 лв. чрез Иван.
Отделен договор с Иван, в който е записана новата сума на наема и  депозита - 250 лв.
Като работех така прехвърляхме служебни аванси от един служител на друг когато се налагаше/напускане, отпуска и подобни/.
Благодаря ти, Aisha. Този вариант ми се струва най-издържан. Така ще оформя документите. 😊

# 727

Имала съм такъв случай.
Това не е законно и няма правна стойност. Все едно нищо не е написано.
Не може да се прехвърля задължение към друг човек.

# 728
  • Варна
Защо? То няма да е задължение, а акт, който ще се случи на момента, на място, минута преди Мария да се разпише, че е получила депозита си обратно и нямаме повече финансови претенции помежду си.

# 729
Ами, най-малкото трябва и 3те страни да са съгласни и да се разпишат.
Също така, няма такъв документ "акт". Евентуално "разписка". И там да пише кой какво е получил и защо, на какво (правно) основание. Разписките са винаги спрямо някакъв съществуващ или бъдещ договор.
В прав текст Мария трябва да е написала, че е съгласна да си търси депозита от Иван.

Така или иначе, това е доста далеч от "чисто".
Какво по-точно ще пишете като текст в тази разписка?
Иван дава на Мария едни 200лв, ама защо, на какво основание (за основание се посочва някакъв договор между тях 2та)
Според мен само адвокат може да го измисли това последното, а адвокат ще ви каже да не се занимавате с луди работи и да го направите като хората, прекратявате единия договор, разплащате се и подписвате другия и се разплащате.

# 730
  • Варна
Къде видя, че документът ще е “акт”? Акт ще е действието - предаване на пари, което ще се случи фактически.
Ще прекратя стария договор с Мария чрез “споразумение за прекратяване на договор” и ще подпиша новия договор за наем с Иван. Иван не е страна по стария договор и не виждам защо трябва да се разписва там? Там ще се разпишем аз и Мария, за да декларираме, че договорът се прекратява, тя освобождава жилището, вече си е получила депозита обратно (от Иван) и финансовите отношения между двете ни са приключили. Няма да има нищо тепърва за търсене от когото и да е.
Трябва ли да играя цирка да извадя 450 лв на масата, те да си ги разделят и после Иван да ми върне неговите 225, плюс още 475? Или е по-лесно направо да даде на нея 225 и на мен 250, без аз да връщам нищо?

# 731
Хипотетично ако стигнеш до съд , как ще обясниш на съда кой е Иван след като не фигурира в стария договор...и защо е дал едни пари на Мимето?
....само казвам че е неясно.

Ако не възнамеряваш да водиш дело...то няма и значение как ще го оформиш.

# 732
  • Варна
Не, в прекрасни отношения сме. Просто все нещо трябва да разпишем и гледам да е максимално близо до истината.
Хипотетично няма как да стигнем до съд, след като Мария се разпише, че сме уредили всички финансови претенции помежду ни, нали?

# 733
  • Бургас
Блажени са вярващите.
То и ние със съседката бяхме в прекрасни отношения, преди да ми осе*е имота щерка й, ама на - стигнахме до съд.
И добре, че имам изряден договор, с изрядни протоколи и пак не е ясно какъв ще е краят.
По-добре един чист договор с "Иван", отколкото всички тези анекси и споразумения.

# 734
  • Варна
Ох, виждам се всеки месец с тях в последните 4 години, влизала съм и в тяхно отсъствие, но с тяхно позволение, разбира се, за дребни ремонти. Лесна комуникация през цялото време. При теб беше различно. Не се притеснявам за това.
С Иван ще има нов договор на чисто. Въпросът беше как да прекратя договора на Мария също на чисто, описвайки ситуацията с депозита.
От идеята за анекс за прехвърляне се отказах.

Общи условия

Активация на акаунт