Име, презиме, фамилия

• 584
  • 4
  •   1
Отговори
Здравейте,

Знам, че много хора, най-вече на бебетата по време на раждане и в България, и в чужбина, могат да направят имената си по следния начин:
Виктория Григор Димитров / Виктор Григор Димитров
Амелия Бейли Попов / Ерик Бейли Попов

Какво мислите - ако оставя бащиното име както е, дали ще звучи добре името на момиче?
Ами ако бащата, както във втория пример, е чужденец?
Ако имам дъщеря, не желая името на дъщеря ми да звучи мъжко, но в същото време не мисля че така звучи мъжко, защото винаги първото име е строго женско, и говори достатъчно за пола на детето. Не смятате ли? Какво мислите?

Благодаря ви Simple Smile

# 1
Защо втора тема? Направо кажи как искаш да се казва дъщеря ти, с трите имена, за да кажем дали ще звучи ок.

# 2
  • София/Севлиево
Аз не го харесвам това.Излиза все едно детето има две имена и фамилия.Не харесвам и само мъжко фамилно име за момиче (примерно Катерина Славов или Ема Георгиев).
Ако бащата е чужденец тогава нещата са по-различни.В класът на синът ми имаше момиче с баща американец.Името ѝ звучеше приблизително така Ема Скот Картър(смених ги, защото не смятам че е уместно да се коментира из форум чуждо детско име).
Племенничките ми живея в Лондон и носят англоезични малки имена,но презиме и фамилия българки, които завършват на -ова.

# 3
Мисля че е префърцунено и звучи глупаво когато е Мария Георги Попова , а ако е Амелия Бейли Попова пък си е съвсем селска работа...
В България само презимето може да е без наставка, фамилията не може, така че Мария Георги Петко и последния да затвори вратата няма как да стане.

# 4
  • София
Вместо да пускаш втора измислена тема за почти едно и също, не можеш ли да ползваш гугъл:
Цитат
Чл. 13. (Изм. - ДВ, бр. 96 от 2004 г.) Бащиното име на всяко лице се образува от собственото име на бащата и се вписва с наставка -ов или -ев и окончание съобразно пола на детето, освен когато собственото име на бащата не позволява поставянето на тези окончания или те противоречат на семейните, етническите или религиозните традиции на родителите.
https://lex.bg/laws/ldoc/2134673409

В този закон ще намериш отговори на всичките си въпроси за имената в България.

Общи условия

Активация на акаунт