Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...8

• 5 846
  • 116
  •   1
Отговори
# 75
Говорете с педиатъра на детето. Зависи какви са ОК стойности за тази възраст. Може и да са в норма.

# 76
  • София
Здравейте, искам да за попитам дъщеря ми на 4г. 9м. й пуснах изследване за вит. Д и резултата беше 17.27 ng/ml , при референтни стойности в лаборатрия Синево:
Липса:< 10 ng/mL
Недостатъчност: 10-30 ng/mL
Достатъчност: 30-100 ng/mL
Токсичност: >100 ng/mL
Как бихте ме посъветвали да започна и с кои продукти ?
Не бих давала на толкова малко дете витамин Д, без препоръка от лекар.

# 77
  • София
Здравейте, искам да за попитам дъщеря ми на 4г. 9м. й пуснах изследване за вит. Д и резултата беше 17.27
Скрит текст:
ng/ml , при референтни стойности в лаборатрия Синево:
Здравей!
Ето няколко табл. с дози за деца - включително и за максимална горна:

Това са ПДД, като за попълване на дефицит може да гледаш/избираш от ПДД, (респ. и поддържащи)  до Горна граница (upper limit)

Проверете желязо, хемоглобин и феритин ... защото дефицита на вит. Д, почти винаги е съпроводен с други дефицити - най-често на желязото.
Консултирайте се с лекар - защото за този дефицит, може да има причина - здравословен проблем.

# 78
Здравейте, искам да за попитам дъщеря ми на 4г. 9м. й пуснах изследване за вит. Д и резултата беше 17.27 ng/ml , при референтни стойности в лаборатрия Синево:
Аз имам вкъщи препарат от 800 UI на капка и давам по една засега. Но когато давам пробиотик стават 1000 UI на ден.

# 79
Ами личния каза само да приема вит. Д. Аз съм  пуснала желязо и хемоглобин, добре са. Купих й спрей  детския на Бетър ю с вит. К2, ама не знам по колко впръсквания да правя...

Последна редакция: пн, 29 сеп 2025, 16:39 от MariqR

# 80
  • София
Оказах се с голям дефицит. Купих 4000UI със 100мкг К2. Има ли проблем, че е в таблетна форма, не в капсули, мазмина?

# 81
  • София
Оказах се с голям дефицит. Купих 4000UI със 100мкг К2. Има ли проблем, че е в таблетна форма, не в капсули, мазмина?
Не е проблем.
Вит. Д и К2 се приемат след хранене, по-мазно.

# 82
  • София
Не е проблем.
Вит. Д и К2 се приемат след хранене, по-мазно.
Денис, благодаря ти. Личният ми изписа 1000UI на ден, защото съм имала голям дефицит (9ng/ml) Grinning
Трябва да примам и от В групата витамини, не знам как да ги разпределя пред деня. Също и цинк. Магнезият ще е преди лягане, но другите е важно да са през деня и не знам как се бият едно с друго.
Попаднах на една немска книга за вит. Д (на английски е). Автор с голям опит в областта. Препоръчва първоначални дози от стотици хиляди и после поддържане с 1000-2000. Тук не се прилага този протокол, нали?

# 83
Има хора тук, които в продължение на месеци сме вземали по 10 000 IU на ден, за да наваксаме дефицит. Аз лично пък съм слагала и инжекции.

# 84
  • Шумен
Дефицитът Ви е огромен. С 1000 нищо няма да стане никога - това е даже под поддържаща доза. По-добре е да спазвате протокола от книгата. Тук също беше предлаган работещ протокол преди време  с много единици в началото. Естествено този протокол не се прилага от лекари

# 85
  • София
Не, не, аз започнах 4000 UI + К2.
Немският протокол е със стотици хиляди на няколко приема за кратко време. Тук сигурно не е известен.
Но пак ми дадоха инхибитор на протонна помпа. Мислите ли, че може да повлияе абсорбцията -намалява стомашната секреция? Аз от стомашни проблеми и лекарства за стомах съм си докарала този дефицит, не от криене от слънцето. Дори и слънцезащита не ползвам.

# 86
  • Варна
Да, протокол със стотици хиляди ще проработи с такъв голям дефицит. Бих пила със сигурност много повече от 4000.  PPI може да повлияе - не съвсем директно с D-то, но да, например чрез калция и цялостно чревното състояние, но и зависи и колко дълго - колкото по-дълго, толкова повече проблеми създават.

# 87
  • София
Няма да ги вземам повече от 4 седмици тези PPI. Въпросът е докато ги пия да не наруша абсорбцията на вит.Д.
Купих спрей Бетър Ю за по-сигурно.

# 88
Здравейте, влизам с въпрос, че съм в,дилема и не знам какво да предприема. Ако някой е имал подобен проблем , ще съм благодарна на насоки.

Откриха ми остеопения -1,7. Според ревматоложката това е обратимо и ми изписа витамин Д и калций. Започнах прием на витамин Д - спрей на Better you,  първо този който е 1000 единици, после смених с комбинирания с К2, като си пръсках еднократно, тоест 1000 единици всеки ден. Приемам и калций, но не всеки ден, защото диетата ми е богата на калций.

Вече 2,5 месеца откакто почнах и за съжаление от няколко дни получих страничен ефект от витамин Д - първо започна безсъние, след това и силна тревожност. В reddit има доста хора, които се оплакват от същото, имаше съвети за успореден прием на магнезий, но много казват , че няма ефект независимо от формата. За съжаление и при мен няма, пробвах с магнезиев цитрат и да не кажа, че станах по-зле.

Четох някакви обяснения, че Д влияе на нервните рецептори и освен към мелатонин, има отношение и към серотонин и допамин и при някои хора може да се получи такъв страничен ефект, особено ако са по-чувствителни. Картинката ми е ясна, но не знам как да туширам тези ефекти.

Питането ми е дали някой от темата има личен опит и подобни оплаквания и по принцип какво бихте ме посъветвали.

Не искам да спирам приема, заради остеопенията, а и няма с какво друго да се лекувам, но положението с тревожността и нервите става нетърпимо...

Стойностите на витамин Д сега са ми около долната граница, около 50.
При такива стойности се чудя ако продължа само с калций поне за известно време, дали ще има полза.... или е по-добре са спра всичко засега.

# 89
  • София
Скрит текст:
Здравейте, влизам с въпрос, че съм в,дилема и не знам какво да предприема. Ако някой е имал подобен проблем , ще съм благодарна на насоки.

Откриха ми остеопения -1,7. Според ревматоложката това е обратимо и ми изписа витамин Д и калций. Започнах прием на витамин Д - спрей на Better you,  първо този който е 1000 единици, после смених с комбинирания с К2, като си пръсках еднократно, тоест 1000 единици всеки ден. Приемам и калций, но не всеки ден, защото диетата ми е богата на калций.

Вече 2,5 месеца откакто почнах и за съжаление от няколко дни получих страничен ефект от витамин Д - първо започна безсъние, след това и силна тревожност. В reddit има доста хора, които се оплакват от същото
, имаше съвети за успореден прием на магнезий, но много казват , че няма ефект независимо от формата. За съжаление и при мен няма, пробвах с магнезиев цитрат и да не кажа, че станах по-зле.

Скрит текст:
Четох някакви обяснения, че Д влияе на нервните рецептори и освен към мелатонин, има отношение и към серотонин и допамин и при някои хора може да се получи такъв страничен ефект, особено ако са по-чувствителни. Картинката ми е ясна, но не знам как да туширам тези ефекти.

Питането ми е дали някой от темата има личен опит и подобни оплаквания и по принцип какво бихте ме посъветвали.

Не искам да спирам приема, заради остеопенията, а и няма с какво друго да се лекувам, но положението с тревожността и нервите става нетърпимо...

Стойностите на витамин Д сега са ми около долната граница, около 50.
При такива стойности се чудя ако продължа само с калций поне за известно време, дали ще има полза.... или е по-добре са спра всичко засега.

Магнезиев глицинат можете да пробвате, вместо цитрат.

Общи условия

Активация на акаунт