Бижута и бижутерски къщи – 3

• 14 156
  • 211
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Max Cleaner

# 31
Не съм почиствала бижута в домашни условия. Имам си проверено място, на което си нося бижутата за почистване и си ги взимам като нови. Аз обаче винаги искам да ми се полират на машина и да ми се махнат всички надрасквания. На същото място си правя и поръчките, когато искам да ми се изработи някакво бижу.

Не обичам да пазарувам от масовите и нашумели магазини , защото всичко налично е кухо и внос от Турция, а по прехвалените магазини като Гото, цените са прекалено надути, а не предлагат кой знае какво.

Имам твърди гривни и много си ги харесвам. Трябва да се пазят, особено ако са кухи, защото после няма оправяне. Това го разбрах по трудния начин 😁

Кое е мястото?

# 32
  • София
Търся си златно колие, подобно на това от снимката
Скрит текст:
 Обиколих няколко сайта и резултатите в Google ми показват предимно тенекийки.

Някой може ли да препоръча бижутерия в София (или онлайн магазин с физически магазин в града), където мога да намеря нещо подобно?

Благодаря предварително!

# 33
# 34
Много е скъпо златото в България, особено по-обикновените бижута.

# 35
Точно това се изненадах, 220 лв на грам за 14 карата. Даже в Тавекс 24 каратовото е 205 лв за 1 грам. Сериозна изработка си правят. Миналата седмица като минахме на връщане от морето във физически магазини в Хасково беше 150-160 лв на грам. Да, нямаше кой знае какви модели, но все пак… бяха хубави неща и си купих една висулка.

# 36
Един работник на МРЗ излиза около 1400 ле на месец. Трябват поне двама. 1000 лв наем, 100-200 ел.енергия за климатиците, 500 за счетоводител. Между 4000 и 5000 лв на месец, 180-200 лв на работен ден е разхода дори на най-малкия магазин.
Ако продаде за деня 5 висулки по 1.5 гр. направете си сметката колко трябва да му е надценката.
Освен това при производителите РЗ и разходите също са увеличени. Залагат надценка за риска от покачване цената на златото на международната борса. Изобщо нещата с бижутата не са като кюлчетата в Тавекс. Пък като смятате, че там е по-изгодно - купете си и дайте да ви направят бижута на ишлеме.
В крайна сметка в магазина продават бижута, а не злато. И не е задължително да сме закупени точно с този метал.
В БГ  бижутата от злато най-често са 14 карата. Ако се сравняват цени с чужбинсми добре трябва да се провери колко карата са, защото там масовата бижутерия е 8 или 6 карата.

От примерен с Тавекс 205 лв за 1 гр. 24 карата. В 1гр 14 карата се съдържат 58,5% злато, което е на приблизителна стойност 120 лв. (205х0.585) От там до цитираната цена 220 лв/гр остават 100 лв
- за стойността на примесите - сребро, мед, никел, паладий,
- стойност за изработка на златарската сплав
- стойност на изработката на бижуто
- стойност на разпространението - реклама, участие в панаири, транспорт
- надценка за продажбата на дребно.
На всеки един от етапите има вложения в сгради, машини, хора.
В условия на нестабилни борсови цени се залага и % риск за покачване цената на суровината (както писах по-горе).

Последна редакция: сб, 26 юли 2025, 15:05 от dariVale

# 37
  • София
Не е работа на клиента да съчувства и да пресмята колко скъпо му излиза на продавача. Защото обратното го няма.
Все едно да вляза в магазин за златни бижута и да започна да им обяснявам колко излизат една ипотека, две деца, образованието им плюс климатиците, за да не им се сварят мозъците.

# 38
В Армения златото ако се спазариш е наполовина по-евтино, а в Ереван е доста скъп стандарта на живот, така че не знам какво да им смятам, при положение, че в Бг масово пазаруват от Турция, където цената е ниска, обаче и качеството не е добро.

# 39
  • Melmak
Да се научат да дават и касови бележки навсякъде, добре ще е.

# 40
Никога не са ми давали бележка тези с вносното злато.

# 41
Не е работа на клиента да съчувства и да пресмята колко скъпо му излиза на продавача. Защото обратното го няма.
Все едно да вляза в магазин за златни бижута и да започна да им обяснявам колко излизат една ипотека, две деца, образованието им плюс климатиците, за да не им се сварят мозъците.
Да пресметнеш себестойност не е "съчувствие" към продавача, а разбиране на пазарното му поведение.
Като имате ипотека, деца и разноски просто не си купувате пръстенчета.
Както и продавача не може да ви се сърди, че ще затвори магазина, защото вие не си купувате.

Не ми стига времето, а и не ми е приоритет да анализира защо в Армения златните бижута са евтини, колко точно евтини и какво получавате срещу ниската цена. Понеже 99% от българския купувач не може да отиде до Армения за един пръстен  грам и половина или висулка, по-малко от грам - напълно безпредметно е да се правят подобни сравнения. Сигурно златото в Индия е още по-евтино.

Опитах се да обясня, че спрямо цените в предходните години сегашните нива са нормални и обясними. Който както иска да чете и разбира написаното.

ПП По повод ниско качествените турски бижута мога да кажа - за съответната цена, получаваш съответното качество. Дълготрайността зависи и от начина на ползване. При положение, че 90% от златната бижутерия в БГ е от Турция, не мисля че 90% от  това, което носим е некачествено.

ПП А вие искате ли си ги касовите бележки? Аз като реша, че ми е необходима не чакам да ми я дадат.

# 42
Ако искаш анализирай, споделям опит. По-евтино е и доста от бижутерите сами изработват творенията си, качествени - проверено. За един пръстен никъде не си заслужава да мръднеш, обсъждаме си по принцип. Не знам защо се палиш толкова, прекупвач ли си ?

# 43
  • София
Леко се втрещих от цената🤣

# 44
  • SF
Аз не. Очаквах даже и повече.

Общи условия

Активация на акаунт