Бижута и бижутерски къщи – 3

• 24 957
  • 418
  •   1
Отговори
# 390
Аз търся златни обици с мойсанит, но никъде няма. Винаги са или сребърни или позлатени. Виждате ли сте такива?

# 391
Все сребърни съм срещала аз.

Ъпдейт: мойсанитите изглежда са мойсанити, но ми дадоха магнит да тествам среброто и леко лепи…значи не е 100% чисто и има никел или желязо…ще връщам въпреки прекрасните камъни. Ъпдейтнах си и предната публикация…

# 392

Напълно възможно е да има никел с цел здравина на сплавта. Позволява бижуто да не се драска и деформира лесно при обичайна употреба. Вие защо ще ги връщате?
В сайта си пише, че са от стерлингово сребро, т.е проба 925.
Не мисля, че някъде ще намерите бижута от чисто сребро 999

# 393
  • София
Нямам нито едно сребърно бижу, което се привлича от магнит. Всичките ми са 925.

# 394
Зависи къде са произвеждани. Едни и същи сплави в Европа и Азия не са с еднакъв състав. В Азия прибвят по-евтини елементи, заради липсата на регулации. Може и да си мислите, че 1% никел е нищо, но на тонове произведен метал са си пара.
Като цяло въпроса е след толкова търсене на бижу с мойснит защо потребителската ще връща обиците? Мисли, че ще получи алергична реакция или се страхува за бъдещия вид на бижуто? Или нещо трето.

# 395
Аз погледнах линка, ако не бъркам цента беше 30€ за половин карат. Мойсанитът е по-скъп от това, така че на мен ми е интересно как може да е сигурна, че не е цирконий или друго някакво стъкълце,

# 396
Благодаря.
Наскоро попаднах на страница в Инстаграм за бижута с мойсанит, имали сертификат, ръчно правени, но не знам дали да рискувам, а харесах гривни. Arra_Jewelry_vt е страницата, някой да е купувал оттам? Някак като е в инстаграм, няма ни сайт, нито магазин, не успявам да се доверя лесно.
Тази страница и аз я заглеждам, но това, което ме усъмнява, е, че голяма част от нещата, които предлагат, успявам да ги намеря в Shein, така че надали са нещо по-различно от прекупени китайски бижута.
Аз също имам желание за бижута с мойсанит, но не виждам откъде мога да намеря некитайски. Преди време бях питала един златар в Пловдив, който ми е изработвал неща, дали може да ми изработи бижу с мойсанит. Каза ми, че според него не си заслужава и не съм питала други златари след това.

За да не е спам-харесах си тези обици в един непознат за мен магазин, но се чудя дали не са малко старовремски.

# 397
  • София
Напротив, много са нежни според мен.

# 398
Много нежни и красиви обеци, нищо старовремско не виждам в тях.

# 399
  • Пловдив
Чета ви с интерес, защото нищо не знам за мойсанита, направо си признавам, че научих за този камък тук в тази тема.
В събота влязох да разгледам бижутата в едно ателие в Пловдив и попитах за въпросния камък. Продавачът, не знам дали по професия е златар ми каза, че естествен мойсанит се среща рядко, а лабораторния не си струва да го слагат в бижута, защото не е стойностен камък, жълтее и може би само към сребърни накити. Горе-долу това разбрах.

# 400
  • София
И аз така знам. По-добре малък камък със стойност, отколкото голям мойсанит. Особено ако го теглят на грам и трябва да го плащаш като злато. За сребърни бижута го възприемам повече тъй като цените са други.

# 401
Естественият мойсанит се среща рядко, не знам дали само там, но май досега при паднали метеорити само са го откривали. Не съм специалист, но мойсанит може да се изработи в лабораторни условия с висока прозрачност, сравнимо с високите оценки при цветовете на диамантите, не знам какви химически процеси биха могли да го накарат да пожълтее, това е все едно диамант да пожълтее.

Много бижутери на мен като съм питала ми казват и, че не си заслужавали лабораторните диаманти. И като попитам защо, те ми обясняват- не били добра инвестиция. Диамантите, които изобщо стават за инвестиция, са с високи карати, както и хубави други параметри, и струват десетки или в някои случаи стотици хиляди. Също така, ако ще купувам за инвестиция, няма да го купя вече вграден в бижу, където така или иначе се заплащат материал, изработка, надценка, а ще купя само камъка. На мен лично ми се струват доста несъстоятелни тези обяснения, при положение, че лабораторните диаманти не знам да се различават химически от естествените, често имат по-висока яснота, защото няма примеси на други минерали, и сравнени с по-едри диаманти с подобни параметри струват примерно 1/5та от цената - вчера дори разглеждах, защото искам да си поръчам да ми изработят бижу. Просто искат да продадат каквото имат.

Последна редакция: пн, 09 фев 2026, 11:49 от Firebird26

# 402
  • Sofia
Ако металът на обеците не е сребро,  най-вероятно и камъка не е мойсанит.
Естествен мойсанит не се ползва за бижута.

# 403
  • Melmak
С камъните ми е много трудно. Рядко харесвам, преди мислех за едни малки обечки с диамант. Мислех много, още златото не беше чак толкова скъпо, макар цените да не бяха ниски. Обаче в българските магазини, които най-често коментираме тук сякаш им нямам много вяра. Дават някакъв сертификат от тях.. аз такива и сама мога да си напечатам.
Също така съвсем малки диамантчета май няма смисъл. Циркони не харесвам. Не купих в крайна сметка.

По-назад имаше въпрос къде се разделяме със старо сребро, аз в Тавекс.

# 404
Мойсанитът от Амазон не е естествен, те са много редки и разбира се на много различни цени, това, което се слага в бижутата масово е лабораторен вариант, който не е толкова скъп. Сравних мойсанита, който получих с цирконии, които имам и виждам това пречупване с много блясъци в различен цвят характерен за мойсанита. Затова нямам съмнение, че това е лабораторен мойсанит. Чудя се за връщане заради среброто, защото другите ми обици не лепнат на магнит, тествах няколко чифта купувани от български бижутерии. Благородните метали не лепнат на магнит. Стерлингово сребро 925 не би трябвало да се привлече от магнит изобщо, привлича се, ако има слой никел, а никелът не е подходящ за всеки, дава алергии и дразнене, затова не всеки може да носи бижута с такова съдържание.

Общи условия

Активация на акаунт