Детски фастинг

• 1 127
  • 26
  •   1
Отговори
Здравейте, мамчета.
Наскоро се заговорихме с една съседка за  това кой какво закусва и останах шокирана като ми каза, че не дава на детето да яде от 20 часа вечерта до 13 на обяд. На училище в инструктирано да не яде нищо. Подготвя му само вода с лимонови резенчета вътре. Вие какво смятате? Не е ли прекалено?
Дъщеря й е 5клас, много слабо и злоядо дете.

# 1
Аз правя от 3 месеца този интервален фастинг и не ям от 8 часа вечерта до 12 на обяд на следващия ден. Имам доста излишни килограми, които вече ми създаваха проблеми със здравето, и така успях да сваля една част от тях без да се лишавам от храна.
Но! За деца и юноши, които се развиват и растат толкова бързо, мисля, че е крайно неподходящо и дори опасно. Явно дамата се е запалила по фастинга, но не е добре да го прилага на детето.
Отделно, ако майката се притеснява от качеството на храната в училище, винаги може да приготвя нещо домашно и питателно в кутия. Но да кара детето да стои на вода и лимонови резенчета в училище е наистина шокиращо.

Последна редакция: ср, 23 юли 2025, 00:13 от dimi_

# 2
Аз правя от 3 месеца този интервален фастинг и не ям от 8 часа вечерта до 12 на обяд на следващия ден. Имам доста излишни килограми, които вече ми създаваха проблеми със здравето, и така успях да сваля една част от тях без да се лишавам от храна.
Но! За деца и юноши, които се развиват и растат толкова бързо, мисля, че е крайно неподходящо. Явно дамата се е запалила по фастинга, но не е добре да го прилага и на детето.
Отделно ако майката се притеснява от качеството на храната в училище, винаги може да приготвя нещо питателно и домашно приготвено в кутия. Но да кара детето да стои на вода и лимонови резенчета в училище наистина е шокиращо.
Абсолютно.. аз самата също прилагам фастинг, само че от 1 посред нощ до 16.00 часа, тъй като от гледна точка на работата ми, режимът ми е обърнат спрямо БГ времето, тъй като работя с Американска фирма онлайн и се ръководя по тяхното време. Но за дете....

# 3
Може и да е поукрасила историята, т.е. детето да не иска да яде. Аз бях така. От малка изпитвам ужас от закуската. Повдига ми се и ме боли корем. Като станах 3-4 клас, т.е. по-самостоятелна, спрях да закусвам и се "родих".
Дъщеря ми също не закусва от малка, въпреки че беше много ящно дете. В ученическите ѝ години вечеряхме в 19 ч., на следващия ден ядеше чак в голямото междучасие, защото другите ядат. Ако е 2 смяна, директно на обяд.

Мисълта ми е, че ако детето така се чувства добре, няма проблем. Но ако е гладно и е лишено от храна насила...
Въпреки че в 5 клас, ако огладнее, силно се съмнявам, че би спазвало подобна забрана, когато майката не е до него Simple Smile

Последна редакция: ср, 23 юли 2025, 00:53 от Relax now

# 4
Аз също като малка имах периоди, в които закусвах, но като цяло не съм закусвала, защото не бях гладна сутрин. Не закусвам до ден днешен. Но не разбирам защо обсъждаме нечие дете?

# 5
Това е оксиморон. Дете и нарочен глад на едно място не може да има.

Разбирам да има медицински причини между детето и глада, ама щом няма - отива към параноя.

# 6
  • София
Нещо не се връзва в цялата история... Детето е слабо и злоядо и тя му казва да не яде от 20:00ч на единият ден до 13:00ч. на другия ден? В край на сметка детето може и да е слабо и заради този нейн "режим". Децата е добре да закусват! За вечерята съм съгласна да е до 20:00ч., но закуска трябва да има.
Другото, което ми е странно е, че децата масово са нарочени за злояди, а понякога зад всичко това се крият или дефицити или проблем с родителя. Не казвам, че във всички случаи е така, но голям процент се базират на тези два проблема.

# 7
  • София/Севлиево
Не бих го приложила при дете, особено което тепърва ще расте интензивно... Големият ми син понякога не вечеря,но винаги закусва около 8-9 сутринта.Вечерята ни винаги е до 18:30-19:00, единствено понякога на почивка си позволяваме по-късна.И аз бях много злоядо дете,но никога не съм пропускала хранене (е имам спомен от ДГ как седя над купа макарони чак до обяд,но после всичко си изяждах).

# 8
Не знам за конкретния случай, но аз от дете не закусвам и не го отчитам като проблем.

# 9
Може и да е поукрасила историята, т.е. детето да не иска да яде. Аз бях така. От малка изпитвам ужас от закуската. Повдига ми се и ме боли корем. Като станах 3-4 клас, т.е. по-самостоятелна, спрях да закусвам и се "родих".
Дъщеря ми също не закусва от малка, въпреки че беше много ящно дете. В ученическите ѝ години вечеряхме в 19 ч., на следващия ден ядеше чак в голямото междучасие, защото другите ядат. Ако е 2 смяна, директно на обяд.

Мисълта ми е, че ако детето така се чувства добре, няма проблем. Но ако е гладно и е лишено от храна насила...
Въпреки че в 5 клас, ако огладнее, силно се съмнявам, че би спазвало подобна забрана, когато майката не е до него Simple Smile
Иска да яде и му се хапва. Когато една сутрин бяха у дома на гости с дъщеря ми, бях направила гофрети и не знаех за режима, който налага майка й, и тя ме помоли да не казвам на майка й, че е хапнала офертата, като преди това я гледаше повече от половин час. ...

# 10
Ами, значи майката е перка. Такива маниаци обикновено не остават само с една маниа, така че тежко и горко му на детето... Днеска фастинг, утре друго нещо...

# 11
  • Mediterraneo
Моите деца също не закусват, но не им налагам аз този режим. Последно се хранят до 21 часа вечерта и на другия ден ядат към 11, тук има междинна закуска по това време, междучасията в училище също са така организирани.

# 12
Ами, значи майката е перка. Такива маниаци обикновено не остават само с една маниа, така че тежко и горко му на детето... Днеска фастинг, утре друго нещо...
Абсолютно. Зарибила се е по някакви драстични диети. Фастингътт е хубаво средство за пречистване, но едва ли е най-доброто за подрастващ организъм.

# 13
За дете на всяка възраст подобна схема на хранене е недопустима. Глад може да се прави само когато детето е болно с температура и то до три дни, само на вода чай, евентуално на някакъв плод. Но дългосрочно да държи детето без закуска и да го праща на училище гладно... прекалено е отвсякъде.

# 14
  • Банско
Според мен детето го чакат в по-късен етап булимия и анорексия. Сигурно майка и и насажда мисли, че е дебела. Никоя крайност не е здравословна. Аз самата правя фастинг, но дете НЕ!

Общи условия

Активация на акаунт