Майски бебета 2024г. - Тема 7

• 18 077
  • 743
  •   1
Отговори
# 495
Аз дадох фъстък чрез фъстъчен тахан - първо намазах малко кожата от вътрешната страна на ръката, а на следващия ден дадох да опита буквално на върха на бодилчето на виличка. В следващите дни увеличавах дозата. Мед въведох като в кисело мляко сложих малко и постепенно увеличих. При него рискът не е от алергия, а от ботулинови спори, така че там и като количество бях по-смела. Не съм въвела още лешници, бадеми и орехи, защото все забрвям да купя такива тахани.

Има ли някоя мама с много злоядо дете? Ама наистина много, което отказва почти всичко и само се муси на храната?

# 496
Моето беше така в края на лятото, ужасен период.. Като се сетя колко бях нервна, по цял ден търчах с лъжицата след нея, че и на столчето отказваше да се храни. Постепенно се пооправиха нещата, пак не може да седне и да яде без нещо да я занимавам, но поне хапва нещо.
Търпение, спокойствие и не насилвайте детето, може да са зъби или просто някакъв период. Наистина е много неприятно, особено когато си поръчал кухня за 15 лв. и я хвърлиш, но това е положението.

# 497
Майчета, как въведохте мед и ядки? Тези дни се сетих, че тези съм ги забравила и трябва да ги въведа, но не помня каква беше процедурата при тях. Трябва ли да са в печиво или може и сурови да се въведат? Мисля да започна с орехов тахан на Балчо.

Мед още не съм. Ще видя в някое печиво да го пъхна, за да мине термична обработка. Ама все не мога да се реша. С таханите отдавна съм вкарала лешници, орехи, кашу, бадеми, слънчоглед. Сусам е ял от кифлички. Бадемово брашно ползвам и в печива често. Остана само фъстъчения тахан, все го отлагам, да не е сополив, да не около ваксина, само си намирам оправдания, ама ще видя до края на годината да го отметнем

# 498
Слънчоглед яде на всеки мач на брат си Joy 🤣🤣  орехи и лешници е яла в сладкиши. Мед в печива е яла, ама проблема с него май може да възникне, ако не е минал термична обработка. Мисля да изчакам още с него.

# 499
С риск да прозвуча като дърт философ: по принцип медът не трябва да минава термична обработка (говоря генерално), защото от една страта се губят всичките му полезни свойства, а от друга - би могъл да стане канцерогенен. Жалко, че купешкият мед е основно глюкозо-фруктозен сироп, иначе и с него бихте могли да пробвате, ако се притеснявате, че в истинския може да има спори. Като цяло се приема, че след 1-годишна възраст имунната система на детето е достатъчно силна, за да се спави с ботулинови спори, попаднали в стомаха, затова и това е възрастта, след която се дава мед.  Предполагам педиатрите също биха могли да дадат съвети.

# 500
И аз го знам това, че може и след 1 година да се даде, но ми се иска да изчакам.
И за термичната обработка съм го чувала. Дори, че не е хубаво да се слага мед в гореща чаша чай.

# 501
Мед и аз не съм въвеждала.Педиатърката ме съветва да давам малко на филийка или да слагам в чая.Напоследък взе да пие доста чай

# 502
С ядките съм само до орехи, мед не съм давала още. Това, че медът не трябва да минава термична обработка, и аз го знам, и е ужасно, тъй като присъства в доста сладкиши, които практически стават вредни. В чая слагам мед като поизстине малко.

# 503
Ние вкъщи си хапваме много ядки, така че съм давала директно натрошени бадеми, кашу, орехи, фъстъци. Мед не съм давала още, но само защото нямам истински, а "мед" от магазина няма смисъл да давам.

# 504
  • София
Давате ли вода от кана с филтър? Аз давам изворна вода, но ми се иска да ги редувам. Мога ли да давам от кана?

# 505
  • Варна
Аз съм давала лешников и бадем тахан с кисело мляко  и плодове за следобедна закуска или към чия пудинг. Слънчоглед яде, т. к. хляба който аз ям е ръжен със слънчегледови семена и други за закуска. Орехи дадох с печиво и като правя ашуре  поръсвам отгоре. Сусам опита, като направих хумус. С меда ще изчакам.

# 506
Давате ли вода от кана с филтър? Аз давам изворна вода, но ми се иска да ги редувам. Мога ли да давам от кана?

Аз съм давала чешмяна, преминала през такава кана. Понеже аз ползвам Бебелан и също исках да редувам.

# 507

От много отдавна давам от кана. Само като пътуваме взимам изворна.

Иначе идвах да напиша същото за меда и термичната обработка. Давам ѝ в мюсли, върху палачинки по мъничко.

Ядките всички съм въвела с тахани или в печиво. Мисля, че и тук важеше СЗО препоръката всички алергени да се въведат до около годинка, та това направих.

# 508
  • София
Използвате ли детски шампоан вече? Ние още си ползваме Биодерма за коса и тяло и се чудя дали да не взема шампоанче вече 🤗 търся препоръки за бранд

# 509
Аз още съм с А дерма. Ама и аз ще следя за мнения.

Общи условия

Активация на акаунт