Майски бебета 2024г. - Тема 7

• 11 078
  • 485
  •   1
Отговори
# 345
Precious girl, охх, миличките.. не мога да си представя какъв кошмар сте изживели. Радвам се, че вече сте си вкъщи и има подобрение. Стискам палци за добри новини от невролога. 🍀

Deni Tsvetanova, това, че няма други симптоми е доста успокояващо. Напълно възможно е тогава да е заради зъбите наистина. 🍀

# 346
Благодаря, Зоя!
Мислех да не пиша за този случай, но недай си Боже ако на някой се случи просто да знае как да реагира. В никакъв случай не се бърка в устата, слага се детето на една страна, повдига се главата и се засича колко време трае. Линейка ние не чакахме, защото започнаха едни безумни въпроси, 3 пъти питаха как се казва, на колко години е и накрая я закарахме ние.
Та оказа се, че при някой деца при висока темперетура се стига до гърч. При нас не беше много висока, но се случи. Според един известен лекар може би ще се повтаря, но се израствало до 5 годишна възраст. Даже ме посъветва да не я водя по невролози, но за успокоение ще я заведа за това изследване за епилепсия, забравих името. Надявам се все пак да не е това и да не се повтаря повече, защото наистина беше много страшно..

# 347
Колкото и страшно да изглежда и звучи, всъщност тези гърчове са сравнително често срещани. Наистина се израстват и в наистина огромен процент от случаите нямат никакви последици. Някои деца и на 38 градуса могат да получат, доколкото четох е по-скоро заради рязкото вдигане на температура, отколкото заради самата стойност. На мен също ми звучи ужасяващо, но след много прочетена информация съм една идея по-спокойна. Много съжалявам, че сте минали през това, сигурно е кошмарно... ❤️

# 348
Това е ужасно просто. Радвам, че всичко е минало. Само по забелени очи ли се познава гърча? Чувала съм, че може да е наследствено, но дали не бъркам с епилепсията. И мен ме е страх, защото баба ми имаше епилепсия. Не, че е гаранция това, но все пак…? И да знам, че като се е случило, може пак да се повтори. Бъди спокойна и ако е болна, най-добре си стойте в София.

# 349
Съжалявам за случилото се. Работя в болница и знам, че голям процент от децата правят температурни гърчове. Знам също, че се израстват. Наистина най-правилното в този момент е да се повдигне и завърти главичката, за да се предотврати задавяне. Не се бърка в устата и не се разклаща или мести детето, докато е в това състояние. Изчаква се да отмине. В паниката си човек забравя какво знае. Дано повече не се повтаря и това остане зад гърба ви.

# 350
Ужасно съжалявам и аз, че сте минали през това. На моя колежка детето също правеше често температурни гърчове, но към 3-4-годишно ги израсна и повече не е имало, но тя ми е споделяла, че е кошмарно. И всеки път като се разболее трепери.

# 351
Precious girl и аз съжалявам за случилото се,наистина ужасна ситуация.Дано не се повтаря, дано и никому не се случва

# 352
Ох,като  прочетох поста ми се сви стомаха. Всичко ще е наред.
Онзи ден след последната ваксина като вдигна температура,цялата се тресеше и много се уплаших да не получи гърч,докато подейства панадола страшни мисли ми минаваха през главата.

# 353
Прешъс, случилото се е ужасно и  искрено ти съчувствам! Слава Богу, вече е минало и детето е добре! Фебрилните гърчове са чести и могат да се получат и при температура 37.1. Свързани са с незрялата нервна система при децата, но до 5-годишна възраст се израстват. Правилно си описала какво се прави - опитваш се да запазиш спокойствие, да засечеш продължителността и да позиционираш детето. В Инстаграм д-р Теа Александрова, mamadoc, има полезно видео по темата.

# 354
  • София
Съжалявам за случилото се и благодаря, че сподели! Радвам се, че детенцето е добре!

# 355
Прешъс, дано не се случва отново. Аз съм карала курс в "Училище по първа помощ" в София за бебета и деца и препоръчвам с 2 ръце. И това мисля, че се коментираше там и много други състояния. Имат и книжка за първа помощ
Скрит текст:

Дени, от 2 седмици сме вкъщи заради сополи и нищо друго. Общо от началото на яслата 3 седмици сме били вкъщи само заради сопол. Вече мисля, че съм специалист по темата. Действай с инхалации с физиологичен по 3 пъти на ден. Също може папки за нос със сребърна вода. За други симптоми вече към лекар

Последна редакция: нд, 26 окт 2025, 19:38 от sedi_

# 356
Благодаря, момичета!
Ако някой има нужда от това мляко/каша нека да ми пише, остана ни почти цяла опаковка. Правих 3 пъти, но я отказа.
Скрит текст:

# 357
  • Варна
Precious girl много притеснителна случка. Дай Боже да не се повтаря🍀!Благодаря на теб и другите момичета, че споделихте какво се прави в такъв случай!

# 358
Ние ходихме до личната.Добре е малкия,кашлицата била изчистваща, чисти са дробовете, гърлото не е червено.Все пак никненето на зъбите допринасяло за разболяване попринцип.Капки за нос Виброцил,Стодал и инхалации,това е лечението.
Да ви попитам, ползвате ли аспиратор за сополки за прахосмукачка?Аз използвам обикновен,но четох,че този бил много добър и се чудя дали да взема.Доста е трудно като трябва да честя сополките Confused

# 359
Да, ползвам. Яко ги дърпа, но реве от него още като пуснем прахосмукачката. Не я боли, струята е регулирана, но чувството било на гъделичкане (не съм го пробвала). Но имай предвид, че не е препоръчително да се ползва често. 2 пъти на ден, максимум 3, защото изсушава. Като е имала сополи, ги дърпам преди лягане, за да може да спи по-спокойно.

Общи условия

Активация на акаунт