Червени петна по кожата (псориазис?)

• 644
  • 8
  •   1
Отговори
Здравейте,

От около два месеца имам червени петна по кожата, които постепенно се разпространиха на различни места по тялото. Всичко започна с едно кръгло петно в областта на абдуктора. Впоследствие се появиха още четири петна между краката, разположени едно до друго. След това забелязах подобни изменения в областта между гърдите, до подмишницата, под гърдите, около пъпа и на другия абдуктор.

Посетих трима дерматолози. Двама от тях поставиха диагноза лишей, докато третият – когото аз лично считам за най-компетентен сред тримата – изказа мнение, че става въпрос за псориазис. Това становище ме изненада, тъй като по моите наблюдения обривите не отговарят на типичната клинична картина на псориазис. Кожата в засегнатите зони не е изразено суха, наблюдава се леко лющене, но без характерното за псориазис силно задебеляване и сребристо-бели люспи.

Притеснена съм от неяснотата около състоянието ми и бих искала, ако е възможно, да изкажете мнение на база прикачените снимки. Ще съм благодарна за насоки и предположения относно най-вероятната диагноза.

Благодаря предварително!
mamma.com/taYh/jQ0NC.jpg[/img]

# 1
  • София
Не е псориазис.

# 2
https://bg.dr-derm-cream.com/%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B … D1%81%D1%8A%D1%82
Стаия за началните форми на псориазис, форми на псориазис.
Цитат
Наричан обратно, псориазисът на флексионните повърхности са гладки, леко изпъкнали червени петна, които почти не се лющят. Локализация на петна главно в кожните гънки: слабините и подмишниците, външните гениталии, гънките под корема и млечните жлези (при затлъстяване).

Има и дерматолог във форума.

# 3
Една позната , която се мъчи с някакви кожни изглеждат подобни я приеха в болница за 10 дена , изследвания, биопсия, лекарства ... диагнозата била някакво автоимунно, лошо влиещо се от топлина и слънце. Пиша не за да те плаша, а че според нейно мнение имало пълно отделение с подобни и че имало доста в момента. А на нея и засекли и анемия и много ниски стойности на желязо.
Т.че написах само да ти кажа, че и тя обикаля месеци наред от един на друг и и казваха какво ли не докато цялата стана на рани. Обаче по една пътека за 10 дена в болницата са сложили твърда диганоза след много изследвания.
Повлиявало се добре при правилно лечение. Ако твоето е същото.
т.че ако смяташ че е релевантно за теб можеш да попиташ лекар.

# 4
  • Melmak
Била си при трима дерматолози, а очакваш по снимка във форума да ти кажем какво ти е.
Направена ли е биопсия?

# 5
Най-добре в кожната клиника в София, на хан Пресиян - Дерматологично отделение "УМБАЛ Александровска".

# 6
Помолете да направят биопсия.

# 7
Била си при трима дерматолози, а очакваш по снимка във форума да ти кажем какво ти е.
Направена ли е биопсия?

Благодаря за отговора.
Към момента не ми е правена биопсия – тя предстои след около месец, а след това ще трябва да изчакам и резултатите. Потърсих мнение във форума, тъй като получих различни диагнози от трима дерматолози и се надявах, че някой с опит – било то специалист, или човек, срещал подобни кожни прояви – би могъл да сподели мнение или личен опит.

Искам да подчертая, че в самия си пост не съм искала категорична диагноза, а ясно съм написала: „Ще съм благодарна за насоки и предположения относно най-вероятната диагноза.“ Напълно възможно е някой да разпознае нещо съвсем различно от това, което ми е казано до момента – именно затова търся повече гледни точки. Признавам, че диагнозата „псориазис“ ме притесни и в този момент се опитвам да събера информация и, ако е възможно, малко спокойствие.

Ако някой смята, че това не прилича на псориазис или по-скоро прилича, ще съм благодарна да го сподели.

# 8
  • Melmak
Най-добре е да си чакате биопсията и ще се изясни. На нас на какво ни прилича, няма значение. Нито имаме микроскопи, нито сме дерматолози. Надявам се да не е нищо страшно и да се възстановите.

Общи условия

Активация на акаунт