Гъгрици в брашното

• 915
  • 15
  •   1
Отговори
Прикачвам снимка, не се виждат много добре, тъй като не са и много. Само две успях да снимам, бяха повече преди това. Няколко от тях веднага плъзнаха извън пакета и ги убих. Може ли да ми кажете как да се справя с тези гадини? Как да ги изтребя, може ли брашното да се ползва след като е било нападнато? Чувала съм че може да се сложи във фризера, но има ли и други варианти, освен ниската температура не ги ли убива и високата? И, най-вече как да предотвратя повторната им поява, има ли нещо, което може да се сложи в шкафа с продуктите, за да отблъсне тези гадове? Слава Богу за момента са само в брашното.

# 1
  • Melmak
Изхвърлете го, как ще го ползвате?

За боб така правя, купувам от една жена на пазара насипен боб. Слагам го във фризера за 24 часа минимум и после в хладилник и не хваща гъгрици. Изчистете си шкафа, където съхранявате брашното и вижте да няма заразени други пакети с продукти.

# 2
Изхвърлете го, как ще го ползвате?

За боб така правя, купувам от една жена на пазара насипен боб. Слагам го във фризера за 24 часа минимум и после в хладилник и не хваща гъгрици. Изчистете си шкафа, където съхранявате брашното и вижте да няма заразени други пакети с продукти.
За сега няма други продукти нападнати от тях, за това написах че за момента са само в брашното. Аз мислех че може да се сложат във фризера след като вече са нападнати, така бях чела някъде, но явно не е съвсем така.

# 3
  • Melmak
Ужас, нима мислите, че това брашно вече нападнато, става за ядене? Някак мисля, че 2 лв може да преглътнете и да го хвърлите. Мен би ме било гнус дори да има как да се изчисти.

# 4
Хвърлих го моето брашно с тези гадинки и уведомих управителката на магазина.
Неочаквано за мен ми благодариха и тръгнаха да проверяват и другите си продукти.
Иначе съм чувала, че пресяват и пак ползват, но всеки си решава.

# 5
Да те е гнус - може. Да ти стане нещо - не. Но не си струва да го ядеш. Иначе някога в бедните години съм яла боб с гъгрици - ако някоя изплува в супата я махаш и продължаваш Simple Smile

# 6
Съгласна съм, че не си струва да се яде. Търсих информация относно това дали може да се сложи нещо в шкафа с продуктите, за да не бъдат нападнати, но е оскъдна. Идеи?

# 7
Съгласна съм, че не си струва да се яде. Търсих информация относно това дали може да се сложи нещо в шкафа с продуктите, за да не бъдат нападнати, но е оскъдна. Идеи?

Да, може. Аз за лавандула се сетих помага против молци, но и против гъгрици помага. Също розмарин, цитрусови кори, карамфил, невен мисля, че даде ИИ като вариант:
https://www.actualno.com/curious/kak-da-se-otyrvem-ot-gygricitev … news_2323141.html

# 8
Само да вметна, че гъгриците, молците и прочее не се излюпват от въздуха. Просто изхвърли брашното веднага и готово. Докато не се заразиш от лоши продукти нищо няма да се завъди в шкафовете ти от само себе си. Но няма лошо и да сложиш лавандула де, ще ти мирише хубаво Simple Smile

# 9
Обикновено брашното е нападнато много преди да е в шкафа. Според мен точно такива брашна се пускат на промоции. Имайте в предвид, че може да не са във всеки пакет. Също и- при закупуване да няма и се появят после, не е задължително да е заразено у вас. Аз си ги използвам такива брашна- пресявам. Все пак винаги следва термична обработка.

# 10
  • Далечният изток
Хвърляй, почисти си шкафа и вече съхранявай в хладилника. Брашно, боб, леща, ориз, галета, червен пипер и подобни държа в кутията на хладилника. Не, бобът, понеже е много, го държа във фризера.

# 11
Гъгриците са в брашното, ориза и макаронените. Пресяваш и ползваш, не е отровно и опасно. Не се запасяваш и използваш сравнително бързо отворения пакет.
В семената на бобовите култури виреят зърноядите. Нищо общо с гъгриците. Е, те отделят вредни вещества и не е хубаво да се консумират заразени семена.
Термична обработка, съхраняване във вакуумирани пликове, обгазяване с хим. вещества са начини за справяне.
Лавандула, лепливи ленти са за молци, които летят и се стремят винаги нагоре. При гъгриците и зърноядите не вършат работа.

# 12
Преди 2 години вкъщи влезе един заразен пакет брашно. За нула време гадините успяха да ми се намъкнат и в ориза. Успях да ги прогоня с дафинов лист. От тогава в пакетите със зърнени продукти слагам по 2-3 листа, и по 1 на всеки ред в шкафа с подправките. Повече не съм виждала буболечки.

# 13
Този пакет в който ги намерих беше наченат. Последно като ползвахме от него не видях гадини, но може и да е имало някоя друга заровена, и сигурно още тогава е имало яйца. Тези яйца дали са опасни по някакъв начин за организма, ако примерно не са били достатъчно термично обработени, в случая да речем, че тогава не сме знаели че има яйца на гъгрици в брашното.?

# 14
Не се втелясвай. То има и пакети с яйца, които не стигат до стадий гъгрици, че да ги видиш. Замразявай ги брашната и бобобовите култуеи, термична обработка прилагай, пресявай брашното преди ползване, мий боба и не го мисли повече.

Общи условия

Активация на акаунт