На море в Турция - тема 87

• 28 930
  • 431
  •   2
Отговори
# 420
С карта Револют е най изгодно.Парите в лева.По цял свят само така.Те си се превалотират на много нисък курс.Не ви трябва  да се занимавате с долари,евро и местна валута.

Revolut си превалутира най-изгодно, трябва да си създадете карта/сметка в самия револют и да плащате с него. Той вече преценява от коя вътрешна своя сметка да извърши плащането...
Един ми беше превел една сума в евро и после гледам - няма я сумата в моя револют! Обаче като скролнах и видях, че до левовата и други валути, той си беше направил и еврова автоматично и там ги беше сложил парите Simple Smile

# 421
В самия Револют имам сметки в няколко валути. При всяко пътуване превалутирам. Явно няма голям смисъл.

# 422
  • София
Има смисъл събота и неделя, защото таксува 1% такса за превалутиране в почивните дни. За малки суми няма и да се усети, пак е по-добре от смяна тук.
Турски лири дори не помня кога последно сме носили, само евро и карти и се оправяме чудесно.
 Но ние не сме от най-пазаруващите, няколко спортни екипчета за децата, 50-60 евро бюджет за бакшиши, и това ни е кешовия разход. Всичко друго минава през революта.

# 423
Почти навсякъде, да не кажа в 99% от местата, които са типично туристически, хората си имат пос терминали и плащане в брой не се налага...
Но... долмушите, малките автобусчета, такситата, някои дребни услуги, лодка, корабче, масажче, някой тютюн на черно... там си искат хартийката Simple Smile

А и петъчният пазар в Алания идват хора от селата с много яка домашна продукция, аз по хубав зехтин само от една бутикова ферма в Гърция съм опитвал, ама онова златно като цена...
Е, тук основно хората коментират почивка, не шопинг, а и после няма да товариш камилите да си го носиш у дома я Wink
Дребни плащам за някой царевичка по градските улици, за чадър и шезлонг на градския плаж, бакшиш в евро като монети се отказах да давам, защото те няма какво да ги правят, не им ги приемат, трябва да са банкноти Simple Smile Странно, не питах защо...

# 424
  • Някъде в Европа...

А и петъчният пазар в Алания идват хора от селата с много яка домашна продукция, аз по хубав зехтин само от една бутикова ферма в Гърция съм опитвал, ама онова златно като цена...
Къде точно е този петъчен пазар в Алания?

# 425

Къде точно е този петъчен пазар в Алания?

https://maps.app.goo.gl/oGXNcSwQwVsv7UUa9

# 426
 На границата, зареждането на стикера за пътните такси може ли да е с карта? Преди май само с кеш можеше. И колко   приблизително да заредим - да речем че минаваме по най-скъпите пътища и мостове.

# 427
На границата, зареждането на стикера за пътните такси може ли да е с карта?

HGS може да заредите и онлайн след регистрация на https://hgsmusteri.ptt.gov.tr/hgs.jsf

Последна редакция: чт, 02 окт 2025, 07:41 от ESPACE

# 428
На границата, зареждането на стикера за пътните такси може ли да е с карта?

HGS може да заредите и онлайн след регистрация на https://hgsmusteri.ptt.gov.tr/hgs.jsf
Нямаме стикер на тази кола, сега ще купуваме.

# 429
Здравейте, колебая се между Делфин Ботаник Платинум и Оз хотел Сиде Премиум, моля да споделите Вашето мнение, някой бил ли е в тези хотели миналата година- търсим приличен плаж и хубава храна! Благодаря предварително!

# 430
  • Стара Загора
Здравейте, колебая се между Делфин Ботаник Платинум и Оз хотел Сиде Премиум, моля да споделите Вашето мнение, някой бил ли е в тези хотели миналата година- търсим приличен плаж и хубава храна! Благодаря предварително!

Здравейте, по критерий "плаж" са несравними. Делфинът е камъни, Оз Сиде е перфектен - пясък и изключително фин, бяхме в този хотел от 22.08.25, написала съм коментар.

# 431
  • София
Не мога да сравня двата хотела, но мога да дам мнение за OZ.
Миналата година почивхме в Oz Side Premium. ЗА 10 години почивка в Турция, плажа на този хотел най- много ми хареса. Голяма и широка пясъчна ивица, плавен преход в морето, винаги намирахме места на плажа ( група от 8 човека сме). Съседния плаж беше на Камелиите, ако това ви е ориентир. Гледам, че тази година са направили площадка за йога на плажа и май малко са разширили ресторанта там.

Хотела се води на втора линия, но реално имате около 5 - 7 мин ходене от хотела до плажа.

Нямам забележки за храната, но предполагам зависи Вие какво очаквате.

Общи условия

Активация на акаунт