На море в Турция - тема 87

• 56 636
  • 736
  •   2
Отговори
# 540
Лара не е толкова далече от Алания или Анталия… как така го докарвате до 29 градуса?
Аз си мисля, че хитрите хотелиери слагат табла с термометри на места с припек и завет, за да могат туристите да се надъхват и да споделят, така си удължават сезона Simple Smile
Днес на плажа на Алания си беше 23 градуса, независими метеостанции също споделиха тази температура…
Да, горещо ми беше, пареше ми по кожата, но пясъка под шезлонга е студен, под чадъра е хладно, ако излезе облак си е хладно, тази сутрин в 6:30 на терасата беше към 14-15 градуса. Просто няма начин тия 29 градуса по цялото крайбрежие тук да са реални Simple Smile На плажа подмишниците ми са сухи, диша се добре, водата е приятно хладна, следващата година ще си сложа един термометър в багажа:)
Сега, в 18 часа съм на петъчния пазар, стоя на едни стълби с 4-5 торби и чакам жената да донапазарува… Еми местните са с дълъг ръкав Simple Smile няма да ви ги снимам, че могат да ме вкарат в зандана, тука доста забрадки има Simple Smile ми хладничко си е, като септември надвечер във Варна Simple Smile
Обаче какъв пазар имат лелееее как им завиждам, толкова много продукти, огромен е, 4-5 пресечки фул заети с щайги и сергии и много евтино и качествено.. ние тук втора седмица плодове и зеленчуци не можем да си отядем все от тук вземаме, такива зеленчуци няма в ол инклузивите… сигурно в най-високия клас може и да има, но тук всичко е домашно, бабите от селата с количките вадят и то си личи, че са градински Simple Smile
И ръчно пресован зехтин не мога да си отям, в понеделник летя, всяка година съжалявам, че нямаме такъв пазар у нас… в зеленчуковия във Варна пише - домати Турция, ама то пластмаса отвратителна, и нашите са гадни и гръцките и испанските абе не знам какво вкарват у нас обаче нищо общо няма!
Тъй де… ол инклузива къде е в тази схема нинам изобщо…

# 541
  • Пловдив
Да дам и аз моя отзив за Miracle Lara.
Миналата Нова Година посрещнахме там.
Трансфера от летището в Анталия до хотела е за около 10-15 минути.
След около час някъде ни раздадоха ключовете за стаите. Големи стаи, банята също голяма. Изключително чисто.
СПА-то - две парни бани, две сауни, един хамам с отделни помещения за частни клиенти с терапии и масаж. Постоянно се чисти и мие.
Басейна е не много голям, но доста топъл. Има и външен басейн, който се отоплява.
Ресторанта е доста голям с разнообразна кухня.
Отделни щандове за паста, пица, месо и риба, като всичко  на момента се приготвя.
Отделно различни видове хляб, салати, плодове, а за сладкишите...просто страхотни.
Напитките се сервират съобразно желанията.
Закуската е също много богата, фрешове и смутита, палачинки и гофрети.
Предлагат безглутенови ястия в друг ресторант.
За новогодишната нощ:

В друг ресторант ни посрещнаха на червен килим с фотограф - управителите, главните готвачи и други..
След позиране за снимка, чаша греяно вино с канела.
Залата, ами много добре украсено, без да е кичозно. Бяха направени маси за по 10 човека. На всеки стол оставени- гирлянда, шапка, маска и свирка.🤣

Шест степенно меню с изключителни ястия. Всичко топло и гурме. За всяка маса има сервитьор, който се грижи за напитките.
В залата не се пуши, но има обособено място до ресторанта за пушачи.
Програмата разнообразна, с певци, танцьорки и шоу. Сцената разположена на нивото на масите и тези маси, които не са отпред, няма как да виждат. Имаше 4 екрана разположени заради това. Страхотно организирано и наистина на много високо ниво новогодишна вечер.
Тъй, като съм пушач и ми стана студено, отидох до стаята да се преоблека. По пътя към асансьорите виждам в един коридор друг ресторант. Отидох да видя и се оказа, че за местните има друг ресторант в който е същото меню, ноооо..... веселбата друга. Певец и оркестър, друга музика и въобще много по-хубаво...
Още не съм решила (то и няма много време) за тази нова година, но съм си набелязала Adaliya Elite Lara.  Ако някой е ходил, моля да сподели как е. 🍀

# 542
Navy, къде е тоя пазар?   Само в петък ли се прави? 
Аз си мислех, че района около Алания трябва да е най-топлия в цялата Анталийска околия.
За плодовете и зеленчуците - вярвам ти - и друго ще ти кажа - на пазара във Варна - плодовете и зеленчуците много по-стават от обичайното на това, което купувам в София.   Та си заслужава отвсякъде - само че със самолет какво можеш да пренесеш?   Трябва с кола да се иде и то двама човека - че да остане място за щайгите.  И то ще заредиш за колко - за 1-2 седмици?  А, в Турция дали глобяват, ако на задните седелки имаш багаж, както е в Гърция?
Преди години на много хубав зехтин попаднах в Италия - нищо общо с тоя по нашите супермаркети - но като си със самолет как мъкнеш - това в стъклена бутилка - като се счупи става мазало.
Върнах се от Гърция преди няколко дни - и там по магазините - едни фабрични домати - обаче хотелчетата си имат собствени доставки с по-хубави продукти.   Ресторантите също.   
За ол инкл. на Турция - това са много големи бизнеси. И вероятно с това ESG - като нищо и в турското законодателство да са вкарали изисквания да докладване веригите на доставки.  Може би в Туристическите Агенции имат такава информация.
Да ти пожелая приятно доизкарване на почивката.
Лара не е толкова далече от Алания или Анталия… как така го докарвате до 29 градуса?
Аз си мисля, че хитрите хотелиери слагат табла с термометри на места с припек и завет, за да могат туристите да се надъхват и да споделят, така си удължават сезона Simple Smile
Днес на плажа на Алания си беше 23 градуса, независими метеостанции също споделиха тази температура…
Да, горещо ми беше, пареше ми по кожата, но пясъка под шезлонга е студен, под чадъра е хладно, ако излезе облак си е хладно, тази сутрин в 6:30 на терасата беше към 14-15 градуса. Просто няма начин тия 29 градуса по цялото крайбрежие тук да са реални Simple Smile На плажа подмишниците ми са сухи, диша се добре, водата е приятно хладна, следващата година ще си сложа един термометър в багажа:)
Сега, в 18 часа съм на петъчния пазар, стоя на едни стълби с 4-5 торби и чакам жената да донапазарува… Еми местните са с дълъг ръкав Simple Smile няма да ви ги снимам, че могат да ме вкарат в зандана, тука доста забрадки има Simple Smile ми хладничко си е, като септември надвечер във Варна Simple Smile
Обаче какъв пазар имат лелееее как им завиждам, толкова много продукти, огромен е, 4-5 пресечки фул заети с щайги и сергии и много евтино и качествено.. ние тук втора седмица плодове и зеленчуци не можем да си отядем все от тук вземаме, такива зеленчуци няма в ол инклузивите… сигурно в най-високия клас може и да има, но тук всичко е домашно, бабите от селата с количките вадят и то си личи, че са градински Simple Smile
И ръчно пресован зехтин не мога да си отям, в понеделник летя, всяка година съжалявам, че нямаме такъв пазар у нас… в зеленчуковия във Варна пише - домати Турция, ама то пластмаса отвратителна, и нашите са гадни и гръцките и испанските абе не знам какво вкарват у нас обаче нищо общо няма!
Тъй де… ол инклузива къде е в тази схема нинам изобщо…

# 543
  • Пловдив
За зехтин тази година разбрах от почивката ми в Тунис ,че трябва да се гледа киселинността.Колкото е по-ниска толкова по добре.Максимума е 0,3.От там нагоре вече не е толкова полезен за здравето.Тук в България никъде не съм видяла да пишат тези показатели. В Европейският съюз е отпаднало това изискване да се отбелязва киселинността .

Последна редакция: пт, 17 окт 2025, 22:36 от slavei4e

# 544
Пазарът е постоянен като такъв, но се мести на различни места. Мисля, че утре ще е в Махмутлар, после на друго място…
В Алания е в петък и заема улиците и тротоарите до автогарата. Свежи и ароматни краставички за левче, пих сок от драконов плод по 20 лири чашата, това са 80 стотинки… взех си 5-6 кила локумени суджуци за по 500 лири килото, с шамфъстък… подобни по търговските улици са 1000-1200 лири… фурми напазарувах, концентрат от нар като салатен дресинг, масло за тяло с нар, малко домашен зехтин, 2 литра, че просто не знам в куфарите колко място ще има, сапуни, ядки… в България не мога да намеря нашенски, бадемите са от Щатите, орехите също, тиквеното семе е Китай или Виетнам, пълна лудница Simple Smile тези импортните се обработват с химикали за да не мухлясват при транспорта…

Виж, колбасите са им боклук, голям боклук при това, тук читави такива няма Sad агнешкото е поскъпнало доста, над 1400 лири е кило котлети, в заведенията е по 900-1200 порцията по търговските места, аз хапнах за 680 на едно много популярно за местните ресторантче по централната Ptt сграда, зад нея, скрито е…
Интересно, че салатите им не да поскъпнали, все още се намират за по 200-300 лири добре направени, но ние основно си правим в хотела, апартамент е, имаме отделна кухня с всичко необходимо и обяд и вечеря си правим салати и яйца, органик от пазара по 20 стинки Simple Smile Сега, не всичко е пари и хората идват в Турция да почиват и да ги обслужват, а те само с хавлията на басейна, плажа, коктейлчето, ресторанта, анимацията вечерта, уискито на терасата преди лягане и така… но както казах ние не сме от стандартните, по ненормални сме като почиващи и ни е по кеф да се слеем и да усетим от местния живот и така Simple Smile
Хубава прясна баклава се взема от Citirm, цени от 800 до 1200 лири, но си заслужава много. С масло е и много ядка, шамфъстък основно… тези дето съм ял по комплексите са с много захар, иначе няма да им излезе на сметка Simple Smile Добрата баклава не е като масовата и е скъпа…

# 545
  • Beyond the Frontiers
Аз до колкото знам основните производители на зехтин в световен мащаб са Тунис, Испания и Гърция.
Моят мъж в къщи го слага в хладилника. Ако се сгъсти, значи е качествен. До тук се изчерпват моите познания.

Признавам, че последно беше взел един от Тунис, от пустинята, бедуините...Ами и на вкус беше супер.

Сега съм докарала един от Египет, от оазиса Сива, което се води мястото с най-качествени маслини в Египет. Сгъсти се, ама не е като този от Тунис.

Последна редакция: пт, 17 окт 2025, 22:40 от Galactic Voyager

# 546
  • Някъде в Европа...
На такъв много голям зеленчуков пазар съм попадала в сряда, когато е и пазара за дрехалаци,  на специално обособено място обаче е зеленчуковия - в Авсалар..Лелее, какви череши си купувах от там...Беше достатъчно евтин (средата на юни тази година) - доматите, краставиците си бяха направо без пари (излизаха по 1 лв кг..) Който пътува с коли, направо е грехота да не си купи поне по 1 щайга на тръгване - и вкусно, и евтино...дини също, пъпеши...черешите обсче си бяха скъпички, на около 15 лв излизаше кг и там тогава

# 547
Мили хора, 2019г благодарение за изчерпателната информация тук се организирахме сами (със съдействието на Халим) и ходихме в Суено Голф с мъжа ми втората седмица на октомври. Беше разкошно, макар че така се случи, че на мъжът ми му беше зле през цялото време... та оттогава ми е мечта да повторим изживяването, но вече сме трима People Baby и ще се оглеждам за нещо подходящо с дете на 4г тогава - в края на септември, началото на октомври 2026г. Със самолет от Варна този път, ще проверя дали може да ползваме само чартър.
Иначе предния път бяхме много доволни от трансфера с Ella, бяха много точни.
Сега мислех за Суено Сиде, но Турс клуб обявиха цена близо 5000лв, което ни идва множко.
Бихте ли ме насочили към хотел от този клас с атракции за толкова малки деца (~4г), може би в Белек, Сиде. Ще чета назад, разбира се, но вече далеч не разполагам с толкова свободно време, колкото имах преди. Позабравила съм много неща, а ми е мечта...
Благодаря предварително!

# 548
Мили хора, 2019г благодарение за изчерпателната информация тук се организирахме сами (със съдействието на Халим) и ходихме в Суено Голф с мъжа ми втората седмица на октомври. Беше разкошно, макар че така се случи, че на мъжът ми му беше зле през цялото време... та оттогава ми е мечта да повторим изживяването, но вече сме трима People Baby и ще се оглеждам за нещо подходящо с дете на 4г тогава - в края на септември, началото на октомври 2026г. Със самолет от Варна този път, ще проверя дали може да ползваме само чартър.
Иначе предния път бяхме много доволни от трансфера с Ella, бяха много точни.
Сега мислех за Суено Сиде, но Турс клуб обявиха цена близо 5000лв, което ни идва множко.
Бихте ли ме насочили към хотел от този клас с атракции за толкова малки деца (~4г), може би в Белек, Сиде. Ще чета назад, разбира се, но вече далеч не разполагам с толкова свободно време, колкото имах преди. Позабравила съм много неща, а ми е мечта...
Благодаря предварително!

Проверете го и при други туроператори или най-добре се консултирайте с туристическа агенция, защото те обикновено работят с повече туроператори. Предполагам, че могат да ви дадат и по-добра цена или пък да ви препоръчат друг хотел според критериите ви.

# 549
Днес последен плаж. 11 нощувки, 12 плажа Simple Smile
Довечера летим, на закуска във Варна Simple Smile
Сезона свърши…
От утре започват дъждове в Алания, Анталия и на запад…

Догодина пак, дай Боже Simple Smile

# 550
  • Бургас
И ние сме до Алания /Конаклъ/, днес ни е последен ден, утре летим. Заоблачи се тук вече, макар да е топло.

# 551
Гледах вчера доста добри цени за 2026 г., но за съжаление има прекалено много време до другото лято и преценихме, че не е разумно да купуваме почивка в този момент. От сега тъгувам за идното лято. Пускат ли през пролетта пак ранни записвания на добри цени? Ние винаги решаваме кончателно около месец преди почивката.

# 552
.

Последна редакция: пн, 20 окт 2025, 21:27 от teta75

# 553
С течение на времето цените постепенно се качват. Аз обикновено запазвам до края на м.февруари /устройват ме цените/, само тази година го направих в края на януари. И за мен 6+ месеца ми се струват твърде далече. Но аз се притеснявам повече от някои неочаквани здравословни проблеми. Застраховката "Отмяна на пътуване" за такъв дълъг период мисля че не е много малка.

# 554
Здравейте на всички,харесала съм 3 хотела и ми се иска вашето мнение. 1.Lumak Arcadia Belek
2.Delfin Palase Lara
3 Titanik Lara
4 Kirman Belazur
Това са хотелите, на който се спрях ще се радвам на отзиви

Общи условия

Активация на акаунт