Детенце на 1 год. и 5 месеца не ходи самостоятелно

• 993
  • 18
  •   1
Отговори
Здравейте,
Дъщеричката ми на 1 година и 5 месеца все още не смее да се пусне да ходи самостоятелно.
Проходи около годинката - сама се изправи,  ходеше държейки се за мебелите и стените, не искаше да я държим за ръка, колан за прохождане също не искаше, а също и уоукър. След това се усети, че като я държим е по-бърза, и започнахме да я държим първо за две ръце, после за една. В момента тя сама се държи буквално за едно пръстче. Ходи супер уверено и стабилно, даже и тича, но просто не смее да се пусне сама. Когато си издърпам пръста, прави 1-2 крачки и сяда по дупе.
Направихме консултация с ортопед - според него всичко е наред, явно чисто психологически е проблемът.
Имате ли някакви идеи и съвети как да я накараме да се престраши да се пусне ?

# 1
  • Sofia
Мен са ме учили с играчка.
Вместо пръст са ми давали дрънкалка, която и те са държали. В един момент пускат дрънкалката.
Аз използвах същия метод с малката ми дъщеря и тя се разхождаше известно време с дрънкалка високо вдигната във въздуха 😆, все едно се държи за ръка.

# 2
Мен са ме учили с играчка.
Вместо пръст са ми давали дрънкалка, която и те са държали. В един момент пускат дрънкалката.
Аз използвах същия метод с малката ми дъщеря и тя се разхождаше известно време с дрънкалка високо вдигната във въздуха 😆, все едно се държи за ръка.
Пробвали сме го този начин, само че с дистанционното (любимо й е Grinning) - извърта се и пак ми хваща пръста, а със свободната ръка дистанционното.

# 3
  • София
Детето просто още не е готово. Изчакайте я и сама ще се пусне.
Втората ни дъщеря беше така до около 1 г. и 7 мес. После веднъж нещо се заигра със сестра си, по-голямата тръгна нанякъде и тя не се усети как сама забърза след нея. После се усети, огледа се и видя, че се е справила добре и така продължи.

# 4
Синът ни проходи истински на година и 6 месеца (няма да казвам на какво се наслушахме от разни лелки и бабички, какви проблеми имал и т.н.). В момента е на 3 години и 4 месеца и бяга, скача и днес учеше две 6-годишни деца как да карат колело на ей тази рампа. Дайте му време на детето, видял го е лекар и не вижда проблеми. Когато е готово, ще върви само.

# 5
Големият ми син се пусна на 1 г. 6 м. В един момент се почувства готов и просто тръгна сам.
 Дъщерята на приятелка до около две си носеше пръчка в ръката.

# 6
Как се придвижва,  ако не отидете на помощ?

# 7
Как се придвижва,  ако не отидете на помощ?
Или лази, или се държи по мебелите.

# 8
Синът ми проходи сам точно на тази възраст. Иначе и той се страхуваше да не падне. Аз се тревожех, ходихме на ортопед и стана точно така, както той каза - изведнъж. После известно време ходеше с вдигната ръчичка, точно защото и той беше свикнал да го държим. Забравих да кажа, че много помогнаха играчки за бутане и  проходилката на Икеа.

# 9
Тя засега няма никакъв интерес към играчки за бутане или проходилки.
Иначе не знам дали се страхува да не падне, не е имала някакви фрапиращи падания, само по дупе е тупвала, но нито се е стряскала, нито е плакала.
Синът ми проходи сам точно на тази възраст. Иначе и той се страхуваше да не падне. Аз се тревожех, ходихме на ортопед и стана точно така, както той каза - изведнъж. После известно време ходеше с вдигната ръчичка, точно защото и той беше свикнал да го държим. Забравих да кажа, че много помогнаха играчки за бутане и  проходилката на Икеа.

# 10
Проходилката на Икеа е нещо като количка за бутане, много му помогна, но щом дъщеря Ви няма интерес... може да седнете на земята и да я викате към себе си, но сигурно вече сте го пробвали. Иначе и синът ми като малък не е имал някакво фрапиращо падане, просто беше много внимателен, за разлика от сега 😆😆

# 11
Бих оставила нещата да се развият спонтанно. Явно се е запънала в тази фаза с едното пръстче, знам и други дечица на тази възраст със същия "проблем". За мен е вид страх, но малко му трябва да отшуми естествено.

# 12
Сина ни беше по-малък но ходеше с една дървена лъжица. Като се хванеше за нея явно се чувстваше сигурен.

# 13
  • София
Надали на 18 ще ви държи все още за ръка.
Ще се пусне, щом и лекар е казал, че няма здравословен проблем, всичко ще е наред.
Децата достигат до този момент, когато се усещат смели, способни и по-самостоятелни и сами преминават на следващото ниво. С подбутване и насила не е ок, защото е възможно да се уплаши и фиксира още повече.
Големият ми син имаше здравословни проблеми, проходи на година и половина. Преди това няколко месеца взимаше добавки, които да му помогнат да се чувства по-добре и да има желание и сила да се изправя и ходи.
Сестра ми го изправи един ден, помогна му за две крачи и след това го пусна и той продължи още малко. Това бяха буквално първите му стъпки. А вашето дете даже е проходило вече, просто ви държи Simple Smile
Като се усети по-стабилна, няма да и е интересно да ви държи.
Другото, което бих обмислила е какви обувки носи. Дали не е възможно да се чувства нестабилна с тях, достатъчно ли усеща земята, може ли да си разперва пръстите. Обувките са от огромно значение за желанието и способностите на детето да ходи в тази ранна възраст.

# 14
Вкъщи ходи боса, навън с тези босите обувки за прохождане, според мен са й ок.
Надали на 18 ще ви държи все още за ръка.
Ще се пусне, щом и лекар е казал, че няма здравословен проблем, всичко ще е наред.
Децата достигат до този момент, когато се усещат смели, способни и по-самостоятелни и сами преминават на следващото ниво. С подбутване и насила не е ок, защото е възможно да се уплаши и фиксира още повече.
Големият ми син имаше здравословни проблеми, проходи на година и половина. Преди това няколко месеца взимаше добавки, които да му помогнат да се чувства по-добре и да има желание и сила да се изправя и ходи.
Сестра ми го изправи един ден, помогна му за две крачи и след това го пусна и той продължи още малко. Това бяха буквално първите му стъпки. А вашето дете даже е проходило вече, просто ви държи Simple Smile
Като се усети по-стабилна, няма да и е интересно да ви държи.
Другото, което бих обмислила е какви обувки носи. Дали не е възможно да се чувства нестабилна с тях, достатъчно ли усеща земята, може ли да си разперва пръстите. Обувките са от огромно значение за желанието и способностите на детето да ходи в тази ранна възраст.

Общи условия

Активация на акаунт