В момента чета... 96

• 52 571
  • 745
  •   2
Отговори
# 600
  • Mediterraneo
А, така ли било. Аз и без това имам първите две само, явно защо.

# 601
  • в сърцето на един мъж...
Аз доизмъчвам "Мексиканската готика", явно с тоя жанр няма да се разберем Simple Smile И понеже отивам за дълъг уикенд на почивка, мисля да прочета някоя дебела книга Simple Smile Вероятно ще открия коледния сезон.

# 602
  • София
Аз много харесвам Хари Потър, но от поредицата за Страйк с мъка приключих първата книга и нямам никакво намерение да продължавам натам. 😃

# 603
  • Mediterraneo
Ама Вакантен пост е съвсем различна и от поредицата за Страйк.

# 604
  • София
Може би аз не се изразих ясно, мисълта ми беше, че това, че някой много харесва едната и поредица, не значи, че ще хареса и останалите и книги, надявах се да е така, но уви. Grinning

# 605
  • Sofia
Аз съм от почитателите на Джоан Ролинг и фен на крими поредицата за Корморан Страйк. "Вакантен пост" беше първата книга, с която открих Джоан Ролинг . Сюжета на книгата е  един суров разрез на  социалната среда, на моменти доста брутално реалистична за живота на средностатистическия човек и неговите стремежи, желания и страсти. Много ми хареса и от тогава съм фен.Grinning

Последна редакция: пт, 31 окт 2025, 22:30 от Lady Royal

# 606
  • на последния етаж
Знаете ли каква е разликата между двете издания на "Чамкория" (освен броя на томовете)? Второто се води преработено.

# 607
Второто издание е съкратено.

# 608
  • София
Прочетох "Бавачката" на Джойс Каръл Оутс. Чудя се какво изобщо беше и едва ли ще получа отговор. Изключително странна и объркана книга. Много съжалявам, че я прочетох. Мислех, че става въпрос за трилър - за сериен убиец на деца, а тази част от историята е в девета глуха. Цялата книга се върти около Хана, недоволна от живота си домакиня, която започва изключително извратена и безумна извънбрачна връзка. На по-отворен край не съм попадала, как пък почти с нито 1 герой не се разбра какво стана... Стилът също е много неприятен за четене. Изобщо, изобщо не препоръчвам. Определено ще ми бъде една от Малинките за годината. Оценка 1/5.

Продължавам с "Коледни желания в "Пудинг хол".

# 609
Прочетох "Котаракът, който спасяваше книги" на Сосуке Нацукава и ме заплени ❤

Това е една магическа история за тийнейджъра Ринтаро Нацуки, който след смъртта на дядо си остава в семейната книжарничка за книги втора ръка и е много тъжен и отчаян докато не се появява говорещ котарак на име Тигър, който го повежда на мисии да спасяват книги. През лабиринти и изпитания, посредством ораторство и дебати, Ринтару научва много за живота, но и за себе си и открива неподозирани сили и истини.
Една привидно детска история, съдържаща обаче много мъдрост и поставяща въпросите за книгите и четенето в днешното забързано ежедневие, за отношението на хората днес към четенето и качествената литература, за моралът и емпатията.
Изключително много ми хареса.

# 610
Тази книжка я имам отдавна, на мен също ми хареса; доколкото помня, авторът беше казал в интервю, че искал да напише продължение и издателят му го насърчава, но тъй като е практикуващ лекар, е зает и няма време.

# 611
Прочетох "Котаракът, който спасяваше книги" на Сосуке Нацукава и ме заплени ❤
...
Ако Ви се намира в електронен вид, споделете я, моля. А ако е на хартия и си направите труда да я сканирате на 300 dpi и да качите скановете (виждам, че е 208 страници, значи ще стане сравнително бързо), аз съм готов да поема следващата обработка - OCR, форматиране, изчистване на грешките, редакция и конвертиране в различни формати - и да пусна линкове за свалянето и.

По темата: довърших цикъла "Кръвта на василиска" и съм доволен. Не е с отворен край, не е и претупан набързо. Като цяло - много добре написан. И оставя възможност за евентуално продължение, така че ще хвърлям по едно око на автора. Започнах "Какво да правим по-нататък, мисис Норидж?" на Елена Михалкова, но не съм особено очарован от първия разказ. Първо, заради прекалено моралната главна героиня - за нея "убийството си е убийство и трябва да бъде наказано". Докато в другия известен цикъл на авторката - за Бабкин и Илюшин - Сергей Бабкин е бивш полицай, който разсъждава по същия начин, но Макар Илюшин, лидерът в двойката следователи, е типичен евреин - не страда от излишни предразсъдъци и скрупуили и всичко, извършено за защита на близките му хора, в т.ч. на приятеля и сътрудника му Бабкин, за него е напълно допустимо и оправдано. Второто, което ме разочарова, беше една слабост в сюжета:
Скрит текст:
мащехата на жертвата нямаше никаква причина да споделя с мисис Норидж, която не познава, отношенията си с доведения си син, което в крайна сметка позволи на ГГ да разкрие убиеца
. Ще видим как ще са следващите разкази...  Би било жалко, ако авторката е започнала да се изчерпва и да допуска подобни недомислици.

# 612

Чета “Ким Джийон, родена 1982” на Чо Намджу и си мисля колко е добре, че съм жена в България, а не в някой друг край на света. Подобни усещания, даже доста по- силни имах, когато четох “Хиляда сияйни слънца” на Халед Хосейни.

# 613
В момента чета Аферата Кристи на Нина Де Грамон. Разказва се за реалното изчезване на известната писателка Агата Кристи за 11 дена.
Тук са преплетени фикция и реални събития и е доста интересно. Особено паралелно описаната история на другата главна героиня, Нан О'Дий, която за мен лично е по-интересна от историята на Агата.

# 614
Марипоза, ще чакам мнение, защото съм загледала книгата. 💐

Общи условия

Активация на акаунт