В момента чета... 96

• 34 480
  • 463
  •   3
Отговори
# 450
  • София
EmBrother, просто слагай в скрит текст, когато се издава съдържанието.
Ние на всички скачаме, не само на теб. Да не вземеш да се обидиш.

Останала съм с впечатление, че четеш стари, вече прочетени от мен книги, но понякога и аз пропускам. И не искам да ми се разваля удоволствието от четенето.
Форумът го отварям само заради тази тема. Не пиша вече какво чета, защото не съм на висотата  на тези литературни критики, връщат ме във времето на другаря Пантелей Зарев. Но все още крада идеи за книги.

Така, че, чети, рецензирай, ползвай бутона Скрит текст.

# 451
Вече съм на 40% на Страйк - много ми харесва как пише Роулинг, жалко е че във всички книги има много гадни неща и заради това не ги препрочитам (не обичам такива моменти - когато е познат сюжет и знам че наближава нещо такова, буквално не ми се иска да отворя книгата и ми застоява).
Тези семейни Коледни партита са отвратителни - направо се чудя защо хората си правят труда.
Скрит текст:
Луси (сестрата на Страйк) поканила половината училище (деца и родители) и къщата й се превръща в лудница, а за тоалетните има опашки (и съответно вътре не е много приятно), а Робин отива в претъпкан и шумен пъб в коледната вечер заедно с приятеля и част от семейството си, където не ядат нищо, но цяла вечер се наливат с алкохол.

Колебая се дали да започна поредицата на Мик Херон (предполагам, че всички се намират много лесно на английски), от години гледам сериала, а ми се иска нещо ново. Обаче не съм сигурна дали ми се чете това сега.

# 452
Столична библиотека ( филиал пл.Славейков) НЯМА да работи до петък тази седмицата, защото сменят дограми. Да не се разхожда излишно някой като мен

Последна редакция: ср, 15 окт 2025, 06:53 от Г-жа Рамацоти

# 453
  • Sofia
pppqqq, "The Hallmarked Man"  ли четеш?  Аз също съм от почитателите на Дж. К. Роулинг, но чакам превода на книгата, която се очаква към края на годината.

# 454
  • София
И на мен са ми много потискащи описанията на съвременните англичани, от книгите оставам с чувството, че 80% са откачалки, наркомани, к.. и и подобни. Нали съм на "Вакантен пост", няма страница без отвратителни цинизми, гнусни псувни и сношаващи се или обсъждащи натурално същото, персонажи. 🙄

# 455
pppqqq, "The Hallmarked Man"  ли четеш?  Аз също съм от почитателите на Дж. К. Роулинг, но чакам превода на книгата, която се очаква към края на годината.
Да, нея - реших да не чакам превода. В Ocean of PDF я има.

Англичаните са такива и в Убийства в Мидсъмър, и в Slow horses. Някак по-отвратителни от американците, не знам защо така.

# 456
"Хана" е изключително произведение. Отдавна не бях чела толкова умело разказана история, с такъв тежък сюжет. Всичките акушерки, библиотекарки, татуировчици и прочие популярни заглавия на тази тема, не стигат и до глезена на тази книга. Не съм впечатлена, очарована съм!
След този емоционален трус, си проветрявам главата с кримка от любимата ми Карин Слотър - "Cop Town". Започна динамично и интригуващо, както винаги при нея.

# 457
  • в сърцето на един мъж...
Мненията за Slow horses са много противоречиви - в смисъл, че книгата е ужасно тъпа, за разлика от сериала. Аз отдавна се каня да я прочета. А ти ми напомни да видя новите серии излезли ли са Simple Smile

# 458
Аз съм виждала предимно положителни мнения за книгите на Херон в Редит, но това не е гаранция, че ще ми харесат.
Сериалът общо взето ги следва - например видях, че сега обсъждат нещо, което се случва в края на днешния епизод - даже видях критики, че са прекалили, но точно това е взето дословно от книгата - още миналата година го прочетох в Редит.
И някои разлики (освен това, че Роди Хо е много по-експресивен в сериала)
Скрит текст:
- либийците от сегашния сезон в книгата са северно корейци, кандидат кметът не е от емигрантско семейство, а е таен травестит и др. В момента в Англия май е модерно да си травестит, така че това сигурно би му спечелило симпатии и съответно е променено.

# 459
  • София
На мен ми харесаха двете книги на Херон, но наистина са особени - шантави, хаотични, объркващи. Някаква лудница е на моменти, не можеш да разбереш какво става, кой какво прави😂 Типичен английски шпионски роман, някои от романите на Джон льо Каре са същите.

# 460
Хана на А.Морнщайнова е страхотна книга.

още съм на Панаир на суетата, нямам много време за четене.

# 461
"Хана" ми беше Номер 1 книга за годината, през която я четох - 2021г.
И Номер 1 книга от Морнщайнова.
Изобщо не мога да я сложа дори в едно изречение с чиклит ерзаците на тема ВСВ.

Ето и литературният ми анализ Wink по книгата:
Обичам да се изживявам като Панталей Зарев, факт Joy Професор по литература ми е несбъднатата мечта за професионална реализация Joy

Скрит текст:
„Моите очи бяха видели толкова много, че се бяха скрили дълбоко, дълбоко в очните ями и бяха покрити от тежките клепачи...

„Госпожице Ханичка....“

Да, някога бях госпожица Ханичка. А после се превърнах в жълта звезда, в транспортен номер седемдесет и девет, във временен жител на Терезин, а накрая в шестцифрено число в Освиенцим“

Ето това е една от книгите, за които ми се иска да изкрещя : "Хей, хора, прочетете я! Уникално, не, просто нечовешки добра е!“. За тези книги в Goodreads си имам специален рафт „All-Five-Stars” , защото понякога не е достатъчно само да сложиш петте звезди на книги, които са НАД тази оценка.
„Хана“ е разтърсваща сага за семейство чешки евреи преди, по време на и след Втората световна война. Бих определила книгата като много "женска", тъй като повечето герои са жени и по това до някъде напомня на "Полубрат". Мъжките персонажи, доколкото изобщо присъстват, или умират рано и абсолютно нелепо, или са живи, но бледи и безпомощни сенки, или заминават в чужбина пред надвисналата опасност от война, или са колебливи мухльовци-опортюнисти, на които (честно!) ти се иска да им фраснеш една по муцуната.

За сметка на тях женските образи са ярки, силни, запомнящи се.
Главният образ, около който гравитира цялото действие, е , разбира се , Хана – обикновено еврейско девойче от малкото градче Мезиржичи в Моравия, имало участта да се роди в сложно време. Хана и нейната майка Елза са движещата сила на цялото действие. Техните избори, съмнения, нереализирани очаквания и несбъднати надежди са определящото в този роман. Всъщност като се замисля това е роман за силата на избора и за трагичните последствия, които може да има той.

Хана, Елза, Роза, Мира... Всички те са пълнокръвни образи, докато четеш книгата наистина живееш и страдаш с тях. Дори и второстепенните героини като баба Грета, Ивана Житкова, Людмила Караскова, Ярка са изградени така, че ти остават в съзнанието.

Войната... Да, тя присъства, но стои до голяма степен някак зад кадър. Макар, че е времевият фон, на който се развива действието, ужасите ѝ са предадени на много по-фино ниво, отколкото в другите книги,които съм чела за Втората световна война. Тук хитлеристите не присъстват или по-скоро присъстват, но някак безплътно, звуково (Schnell! Schnell!). Жестокостите на войната са предадени преди всичко чрез отношенията между лагеристките в Терезин, оскотели от глад и нечовешки условия до тотална деградация на личността...

Това е и роман за завръщането на оцелелите от ада. На беззъбите, на побелелите едва на 26 години мъченици, на уморените човешки развалини... За степента на способност или неспособност да забравиш преживяното, да се върнеш към нормалността, да се впишеш в едно общество, което никога няма да разбере ужасът на това, през което си минал.

Изключително човешка книга! Книга , в която няма нищо излишно, нито ред, нищо, за което да си кажеш – Ето това можеше да е другояче.
Литература на изключително високо ниво!

Това е най-добрата книга, която прочетох през тази година за момента.

# 462
  • София
Имам и "Хана" и вече и "Ноември" и все ги отлагам....Защо и аз не знам. Не се плаша от тежки книги, но някак се пренаситих на книги за ВСВ. Но смятам в най-скоро време да започна "Хана".
Последно прочетох две книги от издателство Лабиринт, които много ми харесаха (издават много стойностни книги те, макар и не винаги да се спогаждаме). Това са "Тайното писание" на Себастиан Бари и "Годината на чудесата" на Джералдин Брукс. Първата проследява живота на една почти 100-годишна ирландка чрез нейните спомени, а втората - избухването на чумната епидемия в едно английско село през 1666 г. Препоръчвам и двете.

# 463
Аз пък не харесах Хана ( може би очаквах повече, защото много я хвалихте), но дадох шанс на Ноември. Хареса ми много повече от Хана.

Сега чакам да взема Заветът на водата.

Общи условия

Активация на акаунт