ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори - ТЕМА 3

• 9 067
  • 316
  •   2
Отговори
# 45
  • Sofia
Здравейте, подала съм документи за ТЕЛК. Датата на комисията е за 09.09.2025г. Заболяването е онкологично. На 41 години съм. Имам 18 години стаж в България. Имам и 11 месеца трудов и осигурителен стаж от Чехия. Интересува ме тези 11 месеца биха ли били променили размера на бъдещата пенсия.
Както и кога да подам документи в НОИ за тях. Например още сега или когато излезе ТЕЛК решението.
Благодаря на отзовалите се.

Определянето на пенсията става и въз основа на осигурителния принос. За да добиете представа, ще ви дам сравнение- досега при една и съща група и еднакви години стаж почти, един с минимална заплата взимаше 600 лв, а друг с 2500 лв заплата получи 800 лв пенсия. Та ако в Чехия заплатата е била много висока, може да се отрази на размера на пенсията, иначе ще е незабележимо, то и времето не е много. Подава се след излизане на решението, като идете в пенсионното да подадете заявление за пенсия по болест.
Това е НАПЪЛНО НЕВЯРНО! Доход в друга държава НЕ се отразява на размера на българската пенсия! Заявление в НОИ се подава след 14-дневния срок за обжалване от връчването на експертното решение.

# 46
Когато подавате документите в НОИ , кажете на служител че имате стаж в друга държава. Ще попълните едни документи , които се подават по служебен път. Не се отразяват на българската пенсия поради заболяване. Те се изплащат от другата държава отделно в зависимост от стажа , който имате там.

# 47
Spate Вече не се чака да мине 14-дневният срок, а се подава веднага.

# 48
  • Sofia
Когато подавате документите в НОИ , кажете на служител че имате стаж в друга държава. Ще попълните едни документи , които се подават по служебен път. Не се отразяват на българската пенсия поради заболяване. Те се изплащат от другата държава отделно в зависимост от стажа , който имате там.
За да има право на пенсия от Чехия стажът трябва да е над 1 год., съгласно Регламент (ЕО) № 883/2004.

# 49
Когато аз подавах се отказах от това, да ми се търси стажът в чужбина. В декларацията се попълва имаш ли такъв или не, който аз нямаше как да скрия , тъй като се виждаме в системата на НОИ. Първоначално казаха, че няма как да не се изиска този стаж и ми дадоха едни много сложни документи на чужд език, които не мисля, че много щяха да зарадват личната ми лекарка. И на другия ден отидох и настоявах да се игнорира този стаж. След време разбрах, че докторът на една позната и поискал 150 лв да ги попълни. Не знам, ако се беше разказал какво щеше да се случи, но бях чела някъде, че може и година да отнеме докато се уредят нещата.

# 50
В България държавата (НОИ,НЗОК...) много и цинично лъжат. На една моя позната бяха и казали,че трябва да си плати операцията,но после се оказа,че Здравната каса може и трябва да я плати. Един пък мой познат спечели голяма сума пари от тото-то и се притесняваше дали няма да му спрат помощите за безработен! Успокоих го,че няма такъв филм.

# 51
Благодаря на всички, които се отзоваха по моя въпрос. След време ще пиша какво е развитието. Разбрах, че нещата се се забавят доста, ако съобщя и за чешкия стаж. Имам още малко време да помисля.

# 52
Привет, когато едно от заболяванията, за които се кандидатства за ТЕЛК, е от преди повече от година, какъв документ трябва да попълни лекарят-специалист, за да е доказателство за заболяването - амбулаторен лист достатъчен ли е - за хипертония например?

# 53
Да, достатъчен е.

# 54
Много благодаря! Flowers Hibiscus И аз така мисля, но личната лекарка казала на мой приятел, когато го пратила на специалист за преглед, да си поиска документ за ТЕЛК, а аз не знам да има специален такъв документ, като изключим направлението, но то е от личния лекар.

# 55
Това го е казала, за да може лекарят да издаде етапна епикриза, което е почти същото като амбулаторния лист. Човекът просто може да каже на лекаря, че амбулаторният лист му трябва за ТЕЛК.

# 56
Здравейте!

Тъй като видях, че когато се подават документи за ТЕЛК се пускат епикризи, изследвания за 12 месеца назад, въпросът ми е следния:
При сменена колянна става миналата година, ако не са подадени документи за ТЕЛК все още, а изтекат тези 12 месеца, епикризата може ли да се включи, ще бъде ли разгледена и също така ще се отрази ли в процентите ?

# 57
AyLinna При сменена колянна става според мен ще приемат и епикризата, защото това не е някое променливо заболяване, но трябва да представите и рентгенова снимка, разпечатана на хартиен носител, и също така мисля, че ще бъде добре и един преглед при ортопед, който да напише етапна епикриза.

# 58
Благодаря ви!

# 59
Здравейте, искам да подам жалба до НЕЛК против решение на ТЕЛК, но срокът вероятно е изтекъл. Днес случайно разбрахме, че има решение на ТЕЛК от 25.06 (преосвидетелстване) , обаче никой не го е връчил на баща ми, какъв е шансът да възстановят 14дневния срок, как можем да докажем, че не е връчено решението, както твърдят социалните? (Написах допълнителна молба към НЕЛК за рестартиране на срокът, защото решението не е получено.)

Другият ми въпрос е - нетрудоспособността на баща ми е намалена от 92% на 40%,защото лекарите от ТЕЛК комисията са заместили водещата диагноза с една от допълнителните, а нея са сложили като обща диагноза, имаме ли основания на обжалване при тази ситуация?

Последна редакция: чт, 07 авг 2025, 21:23 от ts_mira

Общи условия

Активация на акаунт