ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори - ТЕМА 3

• 9 114
  • 316
  •   1
Отговори
# 30
Здравейте, днес ще разглеждат молбата ми за обжалване пред НЕЛК,  кога ще мога да видя взетото решение в системата с електронен подпис?
Благодаря Ви предварително!

# 31
Здравейте, имам питане относно ТЕЛК. Бях с дълбока тазова ендометриоза, направи ми се операция, изчисти се ендометриозата и се направи резекция на дебело черво 15 см, имало е огнища по пикочен мехур и уретери. Пуснах документи за ТЕЛК и излезе решение-30%. Докато чакам решение (7 месеца след операцията) отново съм с ендометриоза видяна на УЗД. Поради агресивността на болестта трябва да се направи инвитро. Въпроса ми е има ли смисъл да обжалвам решението на ТЕЛК или каквото и да става няма да повишат процента, освен ако нямам премахнати органи ( въпреки, че резекция на черво си е частично премахване на орган, който за тях явно не е от значение)?

# 32
За премахнати органи не дават, дават, когато е онкологично.

# 33

Доколкото съм чела за два премахнати яйчника дават 50%, за отстранена матка също дават по-висок процент.

# 34
Здравейте, имам питане относно ТЕЛК. Бях с дълбока тазова ендометриоза, направи ми се операция, изчисти се ендометриозата и се направи резекция на дебело черво 15 см, имало е огнища по пикочен мехур и уретери. Пуснах документи за ТЕЛК и излезе решение-30%. Докато чакам решение (7 месеца след операцията) отново съм с ендометриоза видяна на УЗД. Поради агресивността на болестта трябва да се направи инвитро. Въпроса ми е има ли смисъл да обжалвам решението на ТЕЛК или каквото и да става няма да повишат процента, освен ако нямам премахнати органи ( въпреки, че резекция на черво си е частично премахване на орган, който за тях явно не е от значение)?
И аз съм със същата операция като вашата, за ендометриоза не дават повече от 30% ТЕЛК, можете да проверите в наредбата за медицинската експертиза. На мен ми дадоха 50%, защото при операцията ми отстраниха яйчниците и съм под 50 години. Нарича се посткастрационен синдром или кастрация на полови органи в детеродна възраст.
Така, че няма смисъл да обжалвате за процентите за ендометриозата, евентуално ако имате други заболявания и включите и тях, може би ще съберете 50%.

# 35

Доколкото съм чела за два премахнати яйчника дават 50%, за отстранена матка също дават по-висок процент.
За матка, без онкологично нищо не дават, за яйчници под 50 години трябва да имаш описани симптоми.

# 36
Здравейте, подала съм документи за ТЕЛК. Датата на комисията е за 09.09.2025г. Заболяването е онкологично. На 41 години съм. Имам 18 години стаж в България. Имам и 11 месеца трудов и осигурителен стаж от Чехия. Интересува ме тези 11 месеца биха ли били променили размера на бъдещата пенсия.
Както и кога да подам документи в НОИ за тях. Например още сега или когато излезе ТЕЛК решението.
Благодаря на отзовалите се.

# 37
Здравейте, подала съм документи за ТЕЛК. Датата на комисията е за 09.09.2025г. Заболяването е онкологично. На 41 години съм. Имам 18 години стаж в България. Имам и 11 месеца трудов и осигурителен стаж от Чехия. Интересува ме тези 11 месеца биха ли били променили размера на бъдещата пенсия.
Както и кога да подам документи в НОИ за тях. Например още сега или когато излезе ТЕЛК решението.
Благодаря на отзовалите се.

Определянето на пенсията става и въз основа на осигурителния принос. За да добиете представа, ще ви дам сравнение- досега при една и съща група и еднакви години стаж почти, един с минимална заплата взимаше 600 лв, а друг с 2500 лв заплата получи 800 лв пенсия. Та ако в Чехия заплатата е била много висока, може да се отрази на размера на пенсията, иначе ще е незабележимо, то и времето не е много. Подава се след излизане на решението, като идете в пенсионното да подадете заявление за пенсия по болест.

# 38
Barabidi За стажа от Чехия не знам дали ще бъде повишена пенсията, но дори и да бъде повишена, то най-вероятно ще бъде с малък размер, като със сигурност ще почакате, за да ви издадат пенсионното разпореждане.

П.С. Аз лично не бих споменала за стажа от чужбина.

# 39
Откъде-накъде България ще плаща чешка пенсия?!

# 40
Откъде-накъде България ще плаща чешка пенсия?!

България не изплаща чешка пенсия. Чехия си изплаща сумата. Въпросът е има ли смисъл и кога да подавам документи.

# 41
Според мен това каква пенсия ще получавате от Чехия,въобще не засяга българското НОИ...

# 42
Barabidi За стажа от Чехия не знам дали ще бъде повишена пенсията, но дори и да бъде повишена, то най-вероятно ще бъде с малък размер, като със сигурност ще почакате, за да ви издадат пенсионното разпореждане.

П.С. Аз лично не бих споменала за стажа от чужбина.

Тъй като съм работеща, знам че може или аз да подавам заявление или всяка година служебно се преизчисляват пенсиите на работещите. В този ред на мисли,мога ли по късно да подам документи за стажа от Чехия.

# 43
Преизчисляването на пенсията се прави автоматично и няма нужда да подавате нищо, но имайте предвид, че не на всички им се увеличават пенсиите, особено ако сте на минималната заплата или близо до нея.

Мисля, че от Чехия трябва да признаят намалената работоспособност и след това може да се говори за пенсия оттам, но не знам какви са им законите.
За подаването по-късно, най-добре директно там ги подайте, ако може, например по електронен път, защото не съм сигурна дали в НОИ ще ги приемат, след като веднъж сте подали заявление

# 44
Здравейте, телка на детето ми изтече на 1.08 на 29.04 съм подала документите за преосвидетестване, нямам още решение, днес звънях да питам казаха,че имам дата за комисия на 14.08 чак и че друго не знаят. Нали срока за решение е 3 месеца, след като е спрян телка вече, ще бъде ли изплатен с задна дата, ако някой е запознат как стоят нещата?

Общи условия

Активация на акаунт