ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори - ТЕМА 3

• 8 902
  • 312
  •   1
Отговори
# 60
ts_mira Когато решението не е връчено срещу подпис, нито е започнал да тече 14-дневният срок, нито може все още да го обжалвате. Относно процентите, разбира се, че може да обжалвате, но след като го получите официално.

# 61
Може би баща ми не е разбрал нещо, ще го пратя утре пак до НОИ.

Ние разбрахме, че има излязло решение, защото днес му донесоха писмо със заповед за прекратяване на транспортните помощи. Той отиде до социалните, където му казаха, че решението му било връчено лично...след което отиде до НОИ, където му го изпринтираха, но на него няма никакви подписи или печати. Утре пак ще проверим в НОИ дали изобщо някъде пише, че му е връчено официално. Дано наистина не сме изпуснали срока, благодаря🤞

# 62
Връчено ще се счита, когато се е подписал на обратната разписка в пощата. Няма как от НОИ да му го връчат.

# 63
  • Добрич
Здравейте, искам да подам жалба до НЕЛК против решение на ТЕЛК, но срокът вероятно е изтекъл. Днес случайно разбрахме, че има решение на ТЕЛК от 25.06 (преосвидетелстване) , обаче никой не го е връчил на баща ми, какъв е шансът да възстановят 14дневния срок, как можем да докажем, че не е връчено решението, както твърдят социалните? (Написах допълнителна молба към НЕЛК за рестартиране на срокът, защото решението не е получено.)

Другият ми въпрос е - нетрудоспособността на баща ми е намалена от 92% на 40%,защото лекарите от ТЕЛК комисията са заместили водещата диагноза с една от допълнителните, а нея са сложили като обща диагноза, имаме ли основания на обжалване при тази ситуация?

Водещата диагноза се определя от ТЕЛК и това е диагнозата, която е с най-висок процент неработоспособност.

Може би медицинските документи за диагнозата, която имате предвид не са разгледани или не са достатъчно.

Можете да пишете до ТЕЛК/НЕЛК, че ЕР все още не е връчено на баща Ви. Ако твърдят, че са го връчили, трябва да имат  подписа му върху обратната разписка.

Може би баща ми не е разбрал нещо, ще го пратя утре пак до НОИ.

Ние разбрахме, че има излязло решение, защото днес му донесоха писмо със заповед за прекратяване на транспортните помощи. Той отиде до социалните, където му казаха, че решението му било връчено лично...след което отиде до НОИ, където му го изпринтираха, но на него няма никакви подписи или печати. Утре пак ще проверим в НОИ дали изобщо някъде пише, че му е връчено официално. Дано наистина не сме изпуснали срока, благодаря🤞

На ЕР няма подписи и печати, то е електронно подписано. Отстрани със ситен шрифт си пише.

От НОИ са му го принтирали, за да си го види, но те не са упълномощени да го връчат.

За връчване на ЕР може да се направи справка в местния ТЕЛК.

Последна редакция: чт, 07 авг 2025, 22:56 от Вела

# 64

Водещата диагноза се определя от ТЕЛК и това е диагнозата, която е с най-висок процент неработоспособност.

Може би медицинските документи за диагнозата, която имате предвид не са разгледани или не са достатъчно.

Благодаря за изчерпателните отговори!
Водещата диагноза му беше определена миналата година именно от ТЕЛК, но тази година при преосвидетелстването са я сложили по-назад, а за водеща са извадили хипертония, не знаем защо, няма кого да попитаме. Личният лекар в направлението за ТЕЛК е посочил като водеща именно тази, която беше поставена миналата година. Остава усещането, че нарочно е подменена, за да се намалят процентите... 😕

# 65
  • Добрич
Редът е обратен. Първо се определят процентите на всички диагнози и после диагнозата с най-висок прпцент става водеща.

Наредбата за медицинската експертиза разгледахте ли? Някои заболявания само първата година са с високи проценти. За други се изискват точно определени изследвания, доказващи увреждането.

Разгледайте наредбата  и преценете дали няма пропуснато някое изследване или документ. При обжалване нямате право да добавяте нови документи.

ТЕЛК не са длъжни да пишат за водеща диагнозата от направлението. Както вече обясних, те определят коя е водещата диагноза, като гледат процентите на всички диагнози.

# 66
Днес ходихме до местния ТЕЛК - твърдят, че ЕР му е връчено лично, кога - не знаят, не могат нищо да му кажат, да ходи в НЕЛК в София да се разправя. Или не разбират какво и къде да гледат, или някой някъде е писал, че е получено без да са му го връчили. Нашата поща често ни губи писмата, миналата година намерихме поканата за комисия на пътеката в двора подгизнала от дъжд.

Както и да е, един глупав въпрос имам - може ли молбата към НЕЛК да е напечатана и подписана ръчно или трябва да е ръкописна?

# 67
  • Добрич
Може да е напечатана, може и да е ръкописна. Както я напишете.

Може и през Системата за сигурно електронно връчване. В нея освен с КЕП, може да се влезе и с ПИК на НОИ и с ПИК на НАП. И през тази система комуникацията май е най-надеждна.

Ако баща Ви няма ПИК, можете лесно и бързо да го изкарате от НОИ.

Бих Ви посъветвала да пробвате и по телефона в НЕЛК - 02 805 3941. Те поне би трябвало да могат да Ви дадат информация за това "връчване" или да Ви насочат.

Погледнахте ли наредбата за медицинската експертиза? Ако сте пропуснали някой документ е по-добре да го набавите и да подадете за влошено състояние, отколкото да чакате няколко месеца и НЕЛК да потвърди процентите. Това е в случай, че успеете да докажете фалшивото "връчване" и пуснете обжалване.

Последна редакция: пт, 08 авг 2025, 13:13 от Вела

# 68
Много, много благодаря за съветите и насоките🤗

Ще вземем ПИК номер от НОИ - дори и да не пускаме жалба сега, явно е полезно да може да се провери по всяко време вместо да чакаме нашите пощи 2 месеца път с камили.

Значи може да се пусне нова молба за преосвидетелстване? След колко време? Аз мислех, че трябва да се чакат 3г, за да изтече текущото освидетелстване преди да подаде нови документи.

Възможно е да сме пропуснали някое изследване - става въпрос за сънна апнея, миналата година му правиха полисомнография, но тази не е правил нова и е възможно заради това да не са я взели толкова под внимание. Той е с диабет, ХОББ, множество дискови хернии и хипертония, но миналата година пулмологът го беше накарал да направи изследване за сънна апнея (заради която почти не можеше да спи и постоянно се будеше) и той случайно беше сложил изследванията в купчинката с останалите. Дори не беше описана самата диагноза в документите, но лекарката, която му се беше паднала за ТЕЛК му се обади по телефона да му каже, че сънната апнея носи повече % и да отиде да му преиздадат документите наново, за да добавят диагнозата.

Последна редакция: пт, 08 авг 2025, 14:03 от ts_mira

# 69
  • Добрич
За сънната апнея изискват полисомнография и доказани нарушения (една година назад).

Подавате документи за влошено състояние, не за преосвидетелстване. Документите (епикризи, изследвания и пр.) трябва да бъдат от последната година. Подавате документи за всички заболявания, защото ще го освидетелстват само за тези, за които сте подали актуални и необходими документи.

Цитат
Раздел ІХ
Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и обструктивна сънна апнея доказана с полисомнография и в зависимост от функционалните нарушения

1. ХОББ I степен, обструктивна сънна апнея (ОСА), с обективизирани тласъци и вентилаторни нарушения, без хронична дихателна недостатъчност - 20 %.
2. ХОББ II степен, ОСА, с ХДН I степен, със или без хронично белодробно сърце:
2.1. с хронична дихателна недостатъчност І степен без хронично белодробно сърце - 30 %;
2.2. с хронична дихателна недостатъчност І степен с хронично белодробно сърце - 50 %.
3. ХОББ III степен, ОСА, с ХДН II степен - 80 %.
4. ХОББ III степен, ОСА, с ХДН III степен - 100 %.

Дори да обжалвате, нямате право да добавяте нови документи при обжалването и ще получите същия процент, в случай, че заболяванията и нарушенията не са доказани с необходимите по наредбата епикризи и изследвания.

Когато изкарате ПИК на НОИ, можете да направите и регистрация в Ездраве (инсталира се само на смартфон). Ползването на приложението изисква заключване на екрана (лично аз правя настройката за заключване с пин, проверявам каквото ме интересува в Ездраве и веднага махам заключването).

Последна редакция: пт, 08 авг 2025, 15:44 от Вела

# 70
Здравейте, в момента съм на лъчетерапия след операция на карцином на ДМЖ. На 20-ти ми е последното лъче и ще подавам документи за ТЕЛК. Безработна съм(домакиня). Дали мога да започна работа? -ако изобщо някой  работодател ме наеме, след като разбере, че чакам или имам ТЕЛК.

# 71
didona666 След като ви излезе решението, може да започнете работа, като не е задължително да споменавате за ТЕЛКа.

# 72
didona666 След като ви излезе решението, може да започнете работа, като не е задължително да споменавате за ТЕЛКа.

Значи ли това, че не мога да започна работа преди излизането на решението за ТЕЛК?

# 73
didona666 Може да започнете работа и преди излизането на решението, но ще трябва да представите производствена характеристика от работодателя, при което той веднага ще разбере за ТЕЛКа.

# 74
didona666 Може да започнете работа и преди излизането на решението, но ще трябва да представите производствена характеристика от работодателя, при което той веднага ще разбере за ТЕЛКа.
А, ако започна работа длед решението за ТЕЛК и не му кажа, че имам ТЕЛК, той няма ли да провери и да разбер, че имам?

Общи условия

Активация на акаунт