ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори - ТЕМА 3

• 12 163
  • 417
  •   1
Отговори
# 15
За всички с инвалидна карта.

# 16
Здравейте, отново бих искала да ви попитам нещо. След преосвидетелстване определиха на майка ми 86%, с чужда помощ, пожизнено. Освен при социалните, в НОИ трябва ли.да отида да подам заявление, полага ли и се нещо от там? Благодаря!
Ами, не и е първи ТЕЛК, с такъв е от 2012, година подновяван периодично, от 2 години е с нова диагноза - деменция, като този месец я преосвидетелствахме и получихме 86% с чужда помощ и сега не знам как стои въпроса с НОИ,  от социалните ми споменаха, че се ходело там заради чуждата помощ и давали добавка около 200 лв. Иначе бихме искали да назначим и асистент....ако намерим!Пенсионер на 72 години е!

# 17
ranimi Ако не намерите личен асистент, тогава трябва да отидете в НОИ за добавката.

# 18
Здравейте
Синът ни който в момента е на 15 години
Получи решение за 50 % ТЕЛК.
За да получим със задна дата средства, какви са стъпките ?
Към социално подпомагане ли се обръщаме?
До какъв период се връщат ,до момента на инцидента или до момента на подаване на документите за ТЕЛК?

# 19
  • Пловдив
Здравейте
До какъв период се връщат ,до момента на инцидента или до момента на подаване на документите за ТЕЛК?

Мисля, че  в темата " Права на деца с ТЕЛК" ще ти дадат повече инфорнация :

https://www.bg-mamma.com/?topic=1742390

# 20
Здравейте
Изплаща се назад от датата на ТЕЛК решението. То се носи в НОИ , отделно и при социалните, които дават интеграционните добавки.

# 21
  • Пловдив
Кога и как може да поискате преизчисление на пенсия

https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/20954791?fbclid=IwY2xjaw … Qv29io13Pvv4EiCIA

# 22
  • Sofia
Здравейте. Брат ми, на 43години, на 24 юни е припаднал и паднал на пътя, и получи фрактура на черепа и хематом, след което същата вечер го оперираха по спешност. Утре го изписват. Казаха лекарите, че след два месеца ще трябва да се сложи титаниева мрежа на черепа. За момента няма амнезия, движи двете ръце и десният крак, а на левия има чувствителност, но не може да го движи. Лекарите казаха, че това последно ще отшуми, като се разкара хематома.
Въпроса ми е трябва ли и можем ли да подадем документи за ТЕЛК и кога?
Как се процедира?
Утре като го изпишат казаха, че ще му дадат един месец болничен и след това от личният лекар може да вземе още два месеца с ЛКК.

# 23
  • Добрич
Ani Ka, когато сложат титаниевата мрежа ще му дадат още болнични. НОИ не плаща едновременно болничен и пенсия за едно и също заболяване.

Когато получите епикриза с точната диагноза разгледайте наредбата за медицинската експертиза и вижте за неговото състояние дали се полагат проценти и какви. Това ще ви ориентира дали си струва да подавате за ТЕЛК и към края на болничните може да подаде заявление и документи до РЗИ.

Линк

# 24
Имам диагноза МС от юли месец на 2014 год. Тогава имах проблем - двойно виждане (заради блокирал ЧМН). Уж го овладяха, но след няколко месеца се върна. Но е факт че имам официална диагноза въпреки само остатъчното двойно виждане, нямам други нови проблеми по официална диагноза, съответно не съм влизал на преглед и болница оттогава. След 11 години, двойното виждане си ми остана, понякога много се влошава. В топло време или превозно средство ми е много замаяно. Като цяло бавно се влошавам. Съответно още тогава спрях да шофирам, отдавна ми изтече книжката. Работя от повече от 20 години, никога не съм излизал болничен. Лошото е, че симптомите вече ми пречат на работата, и се чудя как да я намалявам, съответно и заплащането ми ще намелее. Като гледам от линковете - поне 50 % ще ми дадат пенсия по ТЕЛК с МС. Донякъде ще компенсира загубата ми на доход. Лошото е че в моя град нямам ЯМР и изобщо специалисти, които да се занимават с това. Не мога да пътувам до София, заради влошените симптоми (много ми се замайва главата), реално оттогава не съм излизал от рамките на града ми. Чудя се, дали само по тези документи от 2014 год. (когато ме изписаха с уж излекувано двойно виждане), ще могат да ми дадат тази пенсия, или ще трябва да правя нови изследвания?

Последна редакция: ср, 30 юли 2025, 11:21 от Seiko7075

# 25
Seiko7075 Задължително трябват нови документи.

# 26
Нови документи, ЯМР не е задължително да е в София, направете го в най-близкия град където има апарат, трябва и становище на специалист.

# 27
Seiko7075 Задължително трябват нови документи.

Ясно, ще изкарам и без ТЕЛК още някоя година, ако оцелея. Голяма мъка е пътуването... София ми е най-близкия град с ЯМР. Преди го правих в болница "Иван Рилски".

# 28
Пийте едно приспивателно, легнете и поспете на задната седалка, докато Ви закарат на ЯМР.
Уговорете преглед при специалист в деня на резултата - да напише подробен разчет.
Явете на ТЕЛК: ще можете да намалите работата като компенсирате по-ниските доходи с пенсия.
Мислете и за здравето като цяло, не за замаяната глава в рамките на 2 пътувания в рамките на 3-4 ч макс в посока.
Иначе напълно Ви разбирам - и аз работя много и не ми се стъпва при доктори - искам да се чувствам здрава... Но имам ТЕЛК и превръщам лимона в лимонада: талон за паркиране, карта за Градски транспорт, музеи без пари...

# 29
  • София
Здравейте,
Въпросът е за баща ми, който подаде документи за ТЕЛК във Враца, където живееше и съответно решението вече е излязло там. Междувременно се премести в София, където вече е по постоянен адрес и искаме всички документи да му се прехвърлят към НОИ София, от където да си ги получи. Разбрах, че се пише молба до НОИ, но не намирам образец. Може ли да бъде в свободен текст?

Общи условия

Активация на акаунт