ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори - ТЕМА 3

• 8 238
  • 288
  •   1
Отговори
# 150
  • Добрич
didona666, при рак на гърдата процентът се променя:

1-2 г. е 80% ( втора група)
3 г. е 75% (втора група)
4 г. е 60% ( трета група)
5 г. и след нея е 50%. ( трета група)

Т.е. до четвъртата година % ще се сменя и всеки път ще подаваш наново документи. От 5-тата година става 50% и остава пожизнен.

Ако имаш и други заболявания с пожизнен срок, повече няма да се явяваш.
Ако имаш заболяване, за което срокът не е пожизнен продължаваш да се явяваш. Когато попълниш декларация, че се отказваш от това заболяване, % ще бъде само за рака и остава пожизнен.

Всяко заболяване носи проценти, но ако оставаш в същата група практически няма значение.

Водещо е заболяването с най-висок %.
Към него се добавят по 20% от процентите на другите заболявания.

Ако сега имаш и заболяване, за което се полагат поне 55%, общо процентите ти ще станат 91 и ще минеш в първа група.

Последна редакция: нд, 24 авг 2025, 19:09 от Вела

# 151
Перфектно обяснено Simple Smile
За хипофункцията не си заслужава да събирате изследвания и документи. Ако е само хипофункция, а не отстранена ЩЖ. Увеличението ще е незначително и НЯМА да промени нито групата, нито размера на пенсията. Спестете си разправиите, накратко, няма смисъл.

# 152
Аз изпратих вчера документите по Еконт, така че нищо не мога да променя вече. Не знаех, че всяка година трябва да подавам документи за процентите. Информацията ми е, че 3 месеца преди изтичането на 3 год. трябва да подам документи за преосвидетелстване.

# 153
Три месеца преди изтичането на настоящия ТЕЛК, той може да е за по една година.

# 154
  • Добрич
didona666, щом си 3 месеца след операцията би трябвало да ти дадат ЕР за две години.

После броиш 3 месеца назад без месеца, до който важи решението.

Например ако важи до 01.11.2027 ти броиш назад: октомври, септември,  август и значи най-късно на 31.07.2027г. подаваш за преосвидетелстване.

# 155
  • Ланкър, планините Овнерог
Не е задължително да е всяка година. Основното ми е онкологично, придружаващото е на бъбрека. За 2г е ТЕЛК-а ми.

# 156
Моя беше само за онкологичното и до 5та година го даваха за по една година с цел ,,динамично проследяване", какво точно проследяваше ТЕЛКа не разбрах.

# 157
Нещо не ми става ясно, значи 3 месеца по-рано трябва да се подадат документи за преосвидетелстване. И щом останат 3 месеца НОИ автоматично спира парите . И да речем на втория месец от подаването, т.е. два месеца преди изтичането на първоначалния телк, ми излиза новото решение и ако хипотетично от 90 процентът падне на 60, за останалите 2 или дори три месеца НОИ ще почне да плаща по новото решение, т.е.по-малка сума още преди изтичане на първото решение. Правилно ли съм разбрала и ако да, защо се подава толкова рано и защо НОИ не си изплати без прекъсване думите по първото решение??? Излиза, че е по-добре да се подадат новите документи менти в последния момент и да има прекъсване.

# 158
Правилно си разбрала, но прекъсването няма да се плати.

# 159
И защо така ощетяват хората??? А прекъсването , да , няма да се плати, но поне си изкарваш целия първоначален период, лошото е, че прекъсването може и да е дълго...😢
А ако изобщо човек не подаде за преосвидетелстване какво става, пак ли му прекъсват последните 3 месеца🙄

# 160
erika80 Докато не им премахнат четиримесечния срок, така ще бъде.

# 161
Ако не подаде си изкарва до края, но като се прекъсне пенсията, прекъсват и здравните осигуровки и за трябва сам да си ги плащаш.

# 162
Здравейте, ориентировъчно за операция с 3 байпаса на сърце какъв процент и за колко време дават от ТЕЛК.
Благодаря

# 163
Здравейте, на 25.08.2025 г. изпратих документите за ТЕЛК по Еконт с обратна електронна разписка. В заявлението си написах тел. си номер и имейл адреса си. На 26.08.2025 г. полуичих 2 имейла от ibd.mh.government.bg.
- Първият: Вие успешно подадохте заявление с номер ............от 26.08.2025 г. Очаквайте допълнителен имейл с дата за експертиза от ТЕЛК.:
- Вторият: Уведомяваме Ви, че относно заявление с номер ........ от 26.08.2025г., експертизата ще се извърши на 04.11.2025г.:
До тук неочаквано супер бързи отговори, но датата на експертизата чак след 2 месеца и 10 дни. Много време е това.
Та се чудя, дали ако бях чакала половин ден на огромна опашка пред вратата на ТЕЛК и си подам директно там документите, щеше да ми насрочат датата за освидетелстване много по - рано?

# 164
didona666 Нямаше да ви дадат по-ранна дата, защото всичко се определя от системата. Сега с тези отпуски през август не могат да се справят.

Общи условия

Активация на акаунт