ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори - ТЕМА 3

• 8 376
  • 293
  •   2
Отговори
# 135
Това с намаляването на процентите не е вярно, защото ако се подаде пълен набор от актуални документи, а не например амбулаторен лист от преди 3 години, или документи за диабет с полиневропатия, без ЕМГ, шансът за ощетяване е минимален. Комисиите работят по документи! За пожизнените срокове, ами много ясно, че ако се подава например за сменена става и за хипертония, няма как да е пожизнено според наредбата, освен ако не се попълни декларацията за отказ от придружаващи заболявания.
Как може да се недоволства, при положение че броят на комисиите се удвои и вече го няма изнудването от членовете на някои комисии?
По принцип, цялата идея беше да се намалят фалшивите ТЕЛК решения, но според мен сега е още по-лесно да си извадиш такова.

# 136
Това с намаляването на процентите не е вярно, защото ако се подаде пълен набор от актуални документи, а не например амбулаторен лист от преди 3 години, или документи за диабет с полиневропатия, без ЕМГ, шансът за ощетяване е минимален. Комисиите работят по документи! За пожизнените срокове, ами много ясно, че ако се подава например за сменена става и за хипертония, няма как да е пожизнено според наредбата, освен ако не се попълни декларацията за отказ от придружаващи заболявания.
Как може да се недоволства, при положение че броят на комисиите се удвои и вече го няма изнудването от членовете на някои комисии?
По принцип, цялата идея беше да се намалят фалшивите ТЕЛК решения, но според мен сега е още по-лесно да си извадиш такова.
Вярно е. Има много случаи на намалени проценти на незрящи хора, на деца с аутизъм, пожизнени срокове за година.И го знам, защото съм говорила с такива хора. Неизплащане на пенсии по  4-5 месеца.
Никаква добра последица няма от промяната в наредбата.
Фалшивите се вихрят отново.

# 137
Според мен се подобриха нещата драстично по отношение на комисиите ТЕЛК. Преди трябваше да си взема отпуск, да чакам на опашка часове, а сега е по документи. И пожизненото решение е удобство, спестява време и документи и пари. Винаги би трябвало да може да е по-добре, естествено.
CasaDelSol, изплащането на пенсиите зависи от НОИ, не от ТЕЛК.

# 138
  • Добрич
Да, пенсиите след преосвидетелстване пак се бавят по 4 месеца. Да се чуди човек защо, вече в НОИ са плащали пенсия, знае се, че имаш минималния стаж, имат систематизирана информация за целия трудов път на човека, коефициенти и пр. Ако не се сменя групата, могат да продължат да плащат същата сума. Ако се сменя групата, могат веднага да започнат плащане на съответната минимална сума и после в кратък срок да коригират спрямо новата група. Ама не, чака се, като първия път...

Относно намалените проценти: прави ми впечатление, че хората често не представят необходимите и актуални документи. Смятат, че "вече се знае" за това заболяване и не е необходимо да го "доказват" отново. Не четат наредбата, често и личните лекари не са добре запознати и съответно получават по-нисък процент. После обвиняват ТЕЛК, а при такива случаи отговорността е в пациента и в насочващия лекар.

# 139
Според мен се подобриха нещата драстично по отношение на комисиите ТЕЛК. Преди трябваше да си взема отпуск, да чакам на опашка часове, а сега е по документи. И пожизненото решение е удобство, спестява време и документи и пари. Винаги би трябвало да може да е по-добре, естествено.
CasaDelSol, изплащането на пенсиите зависи от НОИ, не от ТЕЛК.
Знам това, когато променяха Наредбата от МЗ не го правиха сами, обсъдено е  с всички институции, които имат отношение, целта беше да няма забавяне и прекъсване.

# 140
Проблемът е в НОИ. Бавна, тромава институция, няма да пиша какво мисля за служителите им, че ще ме санкционират тук...
Когато последно ходих там преди почти една година гледах един техен служител стоеше без да прави нищо и гледаше монитора като хипнотизиран, така повече от 10 минути, неподвижен. Изнервих се и отидох да го питам какво става, защо не приема граждани. Стресна се и каза, работя, изчакайте.... хахах а опашката беше огромна, чаках повече от час.

# 141
  • Sofia
Ако сте запознати - декларацията по чл.69а от НМЕ за отказ от придружаващи заболявания дали е бланка или свободен текст? Никъде не намерих такъв формуляр.

# 142
  • Пловдив
Ако сте запознати - декларацията по чл.69а от НМЕ за отказ от придружаващи заболявания дали е бланка или свободен текст? Никъде не намерих такъв формуляр.
  В гугъл излиза. Потърси там. Не мога да цитирам.

# 143

Защо е нужно да се отказваме от придружаващите заболявания? Моя Личен Лекар ми вписа в Направлението за ТЕЛК придружаващото заболяване - Хипофункция на Щитовидна жлеза. На въпроса ми, защо е нужно да се вписва и придружаващото заболяване, той ми каза, че така от ТЕЛК комисията щели да ми дадат по - висок процент. Така ли е?

# 144
При някои заболявания, като се откажеш от придружаващите, ТЕЛКа е пожизнен и няма повече да се занимаваш с явявания. И ако се промени НМЕ и някои заболявания отпаднат, това няма да те засегне.

# 145
При някои заболявания, като се откажеш от придружаващите, ТЕЛКа е пожизнен и няма повече да се занимаваш с явявания. И ако се промени НМЕ и някои заболявания отпаднат, това няма да те засегне.
Да, основното ми заболяване е карцином на гърда. Понеже четох, че ако се пише само основното заболяване може да получа пожизнена пенсия, той отговори, че може за карцинома да не ми дадат пожизнена пенсия, а ако ми дадат такава, то процента ще бъде по - малък, а аз съм за първо освидетелстване.
Нямам му доверие на този Личен Лекар. От скоро съм при него и съжалявам жестоко за това. Изключително неадекватен, незаинтересован и безобразен млад лекар. Прецака ме за издаването на Направлението с 50 дни закъснение.

Последна редакция: нд, 24 авг 2025, 16:17 от didona666

# 146
Коя година си от операцията? Независимо той какво е писал, можеш да си попълниш декларацията и да я подадеш. За рак след 5та година, ако нямаш придружаващи е пожизнен ТЕЛКа. Нашата и тя е неадекватна по въпросите с ТЕЛКа, но аз и казвам какво да пише.

# 147
Коя година си от операцията? Независимо той какво е писал, можеш да си попълниш декларацията и да я подадеш. За рак след 5та година, ако нямаш придружаващи е пожизнен ТЕЛКа. Нашата и тя е неадекватна по въпросите с ТЕЛКа, но аз и казвам какво да пише.
На 3 месеца съм от операцията.
Тоя моя хем е неадекватен, хем и спори, и си знае неговото.
Значи при мен, както ми е написал и придружаващото заболяване, след 5-тата година, ако съм жива де, няма да получа пожизнен ТЕЛК ли?
Аз вчера изпратих документите по Еконт.

Последна редакция: нд, 24 авг 2025, 16:45 от didona666

# 148
didona666 След петата година е важно да се откажете от придружаващите заболявания. Сега няма значение, че ги е писал.

# 149
Разбира се, че ще си жива, като се явяваш 4та  година, тогава ще попълниш отказа.

Общи условия

Активация на акаунт