ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори - ТЕМА 3

• 8 779
  • 303
  •   1
Отговори
# 120
  • Пловдив
Точно на 5 тия месец и един ден ми преведоха телк пенсията, писмо още чакам. Въпросът ми е при подадено телк решение на 18.03. в НОИ, решението е от 12.03., парите получени днес за какъв период са? Доколкото разбрах от четенето в интернет пенсиите се изплащат месец назад, но при положение, че март е половин...

Днес и аз  получих .
 Последното ми плаща беше на 07.06. по предишния ЕР - 75%.
Днешната сума е 1071.86 за нов ЕР  от  21.06.2025г.- 65%.
 Като разделих сумата на 2 - получих 535.93 лв.  Пенсията е за юли и август.

По същия начин можеш да си сметнеш и твоите пари за кои месеци са .

# 121
Документите за ТЕЛК  за същата диагноза ли са, като болничните? Ако са различни диагнози не е проблем. За същата диагноза болничен се ползва при хоспитализация.

Болничните преди датата на ЕР не са проблем. Въпросът е, в деня, когато излезе ЕР лицето да не е в болничен.

Благодаря ви!
Не, документите за ТЕЛК са за друга диагноза.

# 122
Здравейте, утре ще изпращам документи за ТЕЛК по Спиди. Безработна съм .
Имам 2 въпроса:
1. Трябва ли да изпращам и копия от трудовата ми книжка. До колкото зная, за да ми определят по - висока пенсия, освен всички други документи за определяне на процента инвалидност, ако имам 5 годишен стаж, ще ми дадат по - висока пенсия.
2. Тъй като подавам документи по поща/куриер, мисля че ще по луча ТЕЛК решението по пощата. Тъй като не живея на постоянния ми адрес, на който съм регистрирана, в графата за настоящ адрес трябва да попълня настоящ адрес, на който да ми изпратят решението, нали?

# 123
didona666
1. Не трябва. НОИ са по тази част.
2. Да

# 124
didona666
1. Не трябва. НОИ са по тази част.
2. Да

А дали знаете, когато ми изпратят ТЕЛК решението по пощата, дали куриерите се обаждат по телефона или със смс известие, че ще ми доставят пратката? Или не известяват по телефона, а оставят бележка в пощенската кутия или някъде извън нея, да отида да си взема пратката от офис на пощенска станция?

# 125
didona666 Оставят бележка. Като попълвате заявлението, напишете си имейла, за да ви уведомят, когато излезе решението, и след това може да проверявате в пощата.

# 126
  • Добрич
didona666, ако все още нямаш еЗдраве на телефона си го инсталирай (влез с ПИК от НОИ). Когато ти излезе ЕР от ТЕЛК там ще получиш известие и ще видиш веднага процентите. Съответно ще знаеш, да очакваш писмо по пощата.
Ако напишеш в заявлението, че искаш да получиш ЕР на ел. поща (написана), би следвало да то ги изпратят на съответния e-mail. Тогава се получава веднага и само си го разпечатваш.

Аз подадох документи през Медицинска експертиза с КЕП, но ЕР ми го пратиха на ел. поща, като ми се обадиха предварително и се уговорихме да върна обратен е-mail, че съм го получила. Бях посочила в заявлението електронно връчване и очаквах да го получа през Системата за сигурно електронно връчване.

Последна редакция: ср, 20 авг 2025, 16:34 от Вела

# 127
Вела Как така да инсталира еЗдраве с ПИК от НОИ?

# 128
  • Добрич
Първо ще инсталира еЗдраве, а после за да си осигури достъп до досието трябва ПИК на НОИ, който дават в местния клон. Аз ползвах КЕП и в НОИ не съм ходила. Тези, които нямат КЕП получават достъп с ПИК на НОИ.

Допълних "Влез с ПИК на НОИ"

# 129
Явно отскоро я има тази опция за вход, защото помня, че се искаше или КЕП, или код от РЗИ/РЗОК/ИО

# 130
didona666, ако все още нямаш еЗдраве на телефона си го инсталирай (влез с ПИК от НОИ). Когато ти излезе ЕР от ТЕЛК там ще получиш известие и ще видиш веднага процентите. Съответно ще знаеш, да очакваш писмо по пощата.
Ако напишеш в заявлението, че искаш да получиш ЕР на ел. поща (написана), би следвало да то ги изпратят на съответния e-mail. Тогава се получава веднага и само си го разпечатваш.

Аз подадох документи през Медицинска експертиза с КЕП, но ЕР ми го пратиха на ел. поща, като ми се обадиха предварително и се уговорихме да върна обратен е-mail, че съм го получила. Бях посочила в заявлението електронно връчване и очаквах да го получа през Системата за сигурно електронно връчване.
Имам е-здраве, но не бях се сетила, че ще ме извести. Да, ще си напиша елекронния адрес, макар, че в заявлеието не видях такава графа. Благодаря!

# 131
Моя приятелка стана донор на съпругът си за трансплантация на черен дроб. Има ли право да се  яви и тя на ТЕЛК?

# 132
Не разбирам защо направиха промените, уж с бързо разглеждане и да не се прекъсват плащанията. Лекари из цялата страна решават за заболявания, които не са в тяхната компетентност. Сроковете се бавят, намаляват проценти и накрая хората пак чакат по 4-5 месеца за пенсия. Отделно за заболявания с пожизнен срок  се дава по 1 година. Как се решава за колко време.
Има много самотни майки, които не работят, за да се грижат за децата си  и разчитат на тези средства.

# 133
Защото всички и за всичко започнаха да подават за ТЕЛК и телковете се затрупаха, подават за операция от апендицит, подават за 1 диоптър късогледство, подават за камъни в бъбреците, за високо кръвно, за счупена ръка, за неща, които се лекуват.

# 134
Защото всички и за всичко започнаха да подават за ТЕЛК и телковете се затрупаха, подават за операция от апендицит, подават за 1 диоптър късогледство, подават за камъни в бъбреците, за високо кръвно, за счупена ръка, за неща, които се лекуват.
Винаги е било така. И сега, само,  че сега режат хора наистина със заболявания. Те не са променяли в наредбата.  Целта на промените беше да няма забавяне и да не се прекъсва плащането. Затова разхвърляха всичко из всякакви комисии без специалисти за съответното заболяване.

Общи условия

Активация на акаунт