ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори - ТЕМА 3

• 6 432
  • 253
  •   2
Отговори
# 240
Лекаря издал направление,посочва "не работи",лицето работи.
ТЕЛК,казват това ще го коригира НОИ,когато получи инфо от НАП.Ще ни върнат и ние ще коригираме.Нои нямат интерес да го направят.
Те решават да приемат датата на заявлението,ако става въпрос за социална..,но не и за инвалидна пенсия.За инвалидна пенсия вземат датата на издаване на мед направление от лекар.
Знам,прецедент е.Но тези 20 дни разлика в датите,води до 6 дни недостиг в осигурителния стаж)Това е.Даже се скатават и не издават официален отказ.За да имам някаква опция пред административен съд.
Параграф 22...

# 241
  • Пловдив
За инвалидна на работещ  е от дата на ЕР. За безработни- от дата на подаване на документи в РЗИ.      Т ова го пиша  за 20000 път в темата.

# 242
Това не вярно!Точно това твърдение ме подведе!
За неработещ...е датата на издаване на мед направление!Дъщеря ми взе направление на 17.04
Подаде на 7.05.
Дата на инвалидизация ..17.05
Ако личния лекар беше посочил коректно,че към тази дата тя работи.Проблем няма да има.
А ние на практика,нямаше какво да жалим ..ТЕЛК коректно (по закон)са вписали датата.Несъответсвието трябва да го открият и коригират в НОИ .Но то не е в техен интерес, и те не го правят.

Последна редакция: пт, 19 сеп 2025, 10:00 от неда2

# 243
  • Пловдив
Моят ЕР е от дата на подаване и бях безработна.

# 244
Късмет!Нямали сте проблем,никой не е забелязал грешката..
Но...дано не са много подвелите се...
До тук,всеки вдига рамене...такъв казус не сме срещали

# 245
  • Пловдив
В момента не мога да помогна повече. Питай във фейса в темата за ТЕЛК.   Дописвам.....Пиши до НЕЛК,обмутсман....където се сетиш...

# 246
При Перах няма грешка !!!
А производствена характеристика подаде ли дъщеря ви, заедно с това направление?
Нали в самото Заявление-Декларация има графа "Декларирам, че Работя в .....",
където тя вписва името на работодателя.

Последна редакция: пт, 19 сеп 2025, 11:22 от kristinia

# 247
  • столицата
В заявлението-декларация за подаване към ТЕЛК какво пишете като номер на пенсионно досие?
В  разпореждания за отпускане на пенсия за инвалидност няма посочено пенсионно досие с някакъв номер?

# 248
ЕГН-то си напиши там в съответния ред за досие..

# 249
При Перах няма грешка !!!
А производствена характеристика подаде ли дъщеря ви, заедно с това направление?
Нали в самото Заявление-Декларация има графа "Декларирам, че Работя в .....",
където тя вписва името на работодателя.
[/quot
Трудова характеристика,при ГД не се изисква.
Дори в заявлението ,няма опция ГД .
Коментирахме ги тук,преди да подадем документите.
Разбирам, че ви е трудно да ме разберете.Адвоката при който отидох,се впечатли в каква дълбочина съм запозната с материята...но ми отказа,защото имал много работа и било мн специфично..
Аз продължавам,защото и вчера се убедих,че НОИ са гузни,лъжат ме откровено...и трябва сама да открия верния път.
В общи линии ...

Друг е въпроса ,че администрацията няма как да бъде принудена да си свърши работа...
Закони има,контрол -не...

Последна редакция: пт, 19 сеп 2025, 13:31 от неда2

# 250
  • столицата
Когато подавате към ТЕЛК и прилагате епикризи от болничен престой, добавяте ли и разпечатки на всички изследвания и прегледи, които са ви правени по време на престоя в болницата? Те така или иначе се описват и в самата епикриза. В чуденка съм, защото мисля да пробвам електронно подаване на заявлението, но пък ми възникват едни такива въпросчета. ЛЛ не може да ми отговори със сигурност. Каза да слагам всичко, което имам.
Трябва ли ЛЛ да заверява направените изследвания и копия от амбулаторни листи за прегледи?

Също така, ако някай е подавал електронно и се сеща нещо, за което трябва да внимавам да не пропусна, моля да сподели опит.

Последна редакция: пт, 19 сеп 2025, 14:03 от galimar

# 251
Епикризи от болничен престой,образни(ЯМР и др), етапна епикриза ,информация за диспансеризация(ако има такава) и всяка мед документация удостоверяваща диагнозата и тежестта на заболяването,за последните 12 месеца .
Ако ги пускате онлайн,няма нужда от заверка.Ако пращате копия,лекаря пише и подпечатва-вярно с оригинала.

# 252
  • столицата
Кръвните изследвания си ги виждам он-лайн и разпечатвам. При тях няма печати и подписи от  лабораторията.  Тях директно ги сканирам и прилагам ли?

# 253
  • Добрич
galimar,

И двата пъти подадох черно бели копия без никаква заверка. Първия път на място в РЗИ, втория път онлайн през Медицинска експертиза.
Прикачи всички налични медицински документи за периода или от началото при първо подаване.

За кръвните изследвания на твое място бих взела резултати от лабораторията с подпис и печат, които после да сканирам.

Да не забравиш производствена характеристика, в случай, че работиш.

Последна редакция: пт, 19 сеп 2025, 14:37 от Вела

Общи условия

Активация на акаунт