ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори - ТЕМА 3

• 8 426
  • 294
  •   1
Отговори
# 285
kristalina^^,
само ограденото от т.4, т.е. амбулаторен лист от АГ- преглед

# 286
Здравейте,в понеделник подадох документи за трудоустрояване в РКМЕ, диагноза C71.2 е моята.
Във вторник, вече имах в Е-здраве дата за заседание след 31 дни.
Как човек с онкологично заболяване ще бъде разглеждан в ТЕЛК в малък град, в който живее?

# 287
  • столицата
Разпределението е из цялата страна. Не е задължително да е в същия град. Затова документите се сканират.

# 288
  • Добрич
Здравейте,в понеделник подадох документи за трудоустрояване в РКМЕ, диагноза C71.2 е моята.
Във вторник, вече имах в Е-здраве дата за заседание след 31 дни.
Как човек с онкологично заболяване ще бъде разглеждан в ТЕЛК в малък град, в който живее?

Разпределянето не зависи от диагнозата.
Може да бъде във всяка комисия (ТЕЛК) в страната. Всички работят по наредбата за медицинската експертиза.

# 289
  • Добрич
Здравейте!

Някой, който е подавал онлайн документи за винетка, може ли да каже какво прикачва?

Предстои ми подаване за винетка и ми се иска този път да е онлайн. Ясно, че трябва да е през Системата за сигурно електронно връчване.
Мисля да кача ЕР и големия талон.
Някъде четох за копие от Гражданската отговорност. Прикачва ли се или те си я проверяват автоматично?
Нещо друго има ли, което пропускам?

# 290
Като започнеш да попълваш ще видиш най-отдолу в документа какво се изисква,
- преписвам от едно от моите стари заявления от 2023г. Сега може да има и промени.
"Прилагам следните документи:
1. Копие на пълномощно №……………………………………………. .............................от………………..г.
(Упълномощеното лице вписва „Вярно с оригинала” и се подписва на копието)
2. (Прилага се при подаване на зявление-декларация в дирекция „Социално подпомагане“ до 31.03.2019 г.)
Копие от експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК, в случаите, в които същото не е налично в дирекцията „Социално подпомагане“ и оригинал на експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК №............................................... от..........................г. - за справка.
3. (Прилага се при подаване на зявление-декларация в дирекция „Социално подпомагане“ до 31.03.2019 г.) Копие от свидетелството за регистрация и оригинал на свидетелство за регистрация (част I – лице и гръб) на моторното превозно средство серия .............№........................... - за справка.

Давам съгласие да бъдат проверени следните документи:
1. Експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК № ...........дата
2. Свидетелството за регистрация на моторното превозно средство серия ...№ …..
3. Застрахователна полица за сключена застраховка „Гражданска отговорност“ № BG/…. от ...дата ..."

Дата:    Декларатор:
                                          (подпис)
Заявление-декларацията е приета и проверена от:
                                                                       (име, фамилия и длъжност)
Дата:   Длъжностно лице:
                                          (подпис)

# 291
Здравейте, имам въпрос, тъй като не съм запозната, а именно,
подадохме документи за телк на баща ми и очакваме скоро решението. Тъй като се движи с две патерици и има неврологични дефицити и не може да работи текущата си работа се чудим, дали ТЕЛК могат да го пенсионират на цяло (вече да не работи) или какъвто и процент да му дадат пак ще трябва да работи (макар и да не знаем каква работа в текущото му състояние), тъй като не е и в пенсионна възраст. Ако може да ми разясните ще съм благодарня!

# 292
AyLinna В решението ще пише дали ще може да работи на настоящата работа.

# 293
Ако му дадат 50+% ще получава пенсия, няма да е колкото по възраст, но пак е нещо, според процента, между 530 и 770 лева, ако е бил на високи осигуровки може и повече.

# 294
  • Добрич
Здравейте, имам въпрос, тъй като не съм запозната, а именно,
подадохме документи за телк на баща ми и очакваме скоро решението. Тъй като се движи с две патерици и има неврологични дефицити и не може да работи текущата си работа се чудим, дали ТЕЛК могат да го пенсионират на цяло (вече да не работи) или какъвто и процент да му дадат пак ще трябва да работи (макар и да не знаем каква работа в текущото му състояние), тъй като не е и в пенсионна възраст. Ако може да ми разясните ще съм благодарня!

Ако настоящата работа го затруднява, баща Ви може да напусне по здравословни причини, независимо, че все още няма ЕР на ТЕЛК. Подава заявление за прекратяване на работа - волеизявление - "да бъда освободен от работа поради здравословни причини по чл. 327 ал. 1 т. 1 от КТ." Прилага копия на медицинските документи и иска входящ номер.

За това напускане не се изисква предизвестие и има право на борса и обезщетения,  както при съкращение, а работодателят няма право да му откаже.

Ако напусне работа преди да е излязло ЕР на ТЕЛК, е необходимо там, където е подал документи, да подаде информация, че вече е безработен.

Когато излезе ЕР на ТЕЛК, ако има 50% трябва да подаде документи в НОИ за пенсия. Изисква се поне 5 г. трудов стаж и се чака до 4 месеца. Да подаде и военната си книжка, защото казармата се признава за стаж.

Ако е безработен, датата на инвалидизация и пенсията му ще бъдат или от датата на направлението или от подаване на документите пред ТЕЛК.

Ако ходи на работа, датата на инвалидизация и пенсията му ще бъдат от датата на ЕР на ТЕЛК ( т.е. губят се няколко месеца).

Размерът на пенсията зависи от процентите (групата), осигурителния доход и години прослужено време.

Можете да разгледате наредбата за медицинската експертиза и да видите за неговото заболяване какви медицински документи се изискват и колко % се дават.

Когато заболяванията са повече, заболяването с най-висок % става основно, а от другите се добавя по 20% от процентите на всяко заболяване.  Т.е. смятат се по формула и не са обикновен сбор.

Наредба

Общи условия

Активация на акаунт