ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори - ТЕМА 3

• 7 096
  • 272
  •   1
Отговори
# 255
Преведени от лицензиран преводач ли бяха? Също има ли регистрация в Онкологичен център (Онкодиспансер) в България - обикновено искат резултат от PET-скенер и етапна епикриза за фазите на лечение, да е описано има ли рецидив или разпространение в други органи.
В електронното досие може да няма всички данни, щом е избрал да се лекува в чужбина.

# 256
Преведени от лицензиран преводач ли бяха? Също има ли регистрация в Онкологичен център (Онкодиспансер) в България - обикновено искат резултат от PET-скенер и етапна епикриза за фазите на лечение, да е описано има ли рецидив или разпространение в други органи.
В електронното досие може да няма всички данни, щом е избрал да се лекува в чужбина.
Не е регистриран в онкодиспансер, от болницата, в която му откриха заболяването му бяха изпратили документите в Пълмед Пловдив и от там има становище от онкокомия как да се лекува. Имаме пет скенер от България и ЯМР от България, и да документа от Турция е преведен!

# 257
  • Ланкър, планините Овнерог
А в направлението написано ли е като водещо заболяване? Аз лично само епикризите от леченията бях прикачила, още не бях минавала ПЕТ скенер, а ЯМР-то преди операцията хич не го отразих като важно нещо за ТЕЛК. В епикризата от операцията имаше подробно описана хистологията, а и епикриза от лъчетерапията имах. Обжалвайте, няма да загубите.

# 258
А в направлението написано ли е като водещо заболяване? Аз лично само епикризите от леченията бях прикачила, още не бях минавала ПЕТ скенер, а ЯМР-то преди операцията хич не го отразих като важно нещо за ТЕЛК. В епикризата от операцията имаше подробно описана хистологията, а и епикриза от лъчетерапията имах. Обжалвайте, няма да загубите.
А как е най - добре да обжалвам? Ако пратя жалбата по електронна поща, как ще разбера, че са я получили?

# 259
  • Ланкър, планините Овнерог
Слава Богу, нямам опит с обжалване, но аз всичко през ССЕВ пращах. Някой с опит в обжалването да каже.

# 260
Здравейте,

Предстои ми преосвидетелстване от ТЕЛК и честно казано има някои аспекти, които не са ми съвсем ясни. Моля по-запознатите от Вас за съдействие. А ето и питанията ми:
Необходимо ли е да предоставям отново всички документи, с които съм била освидетелствана първия път, или е достатъчно да изпратя само етапна епикриза за основното заболяване + амбулаторни прегледи и изследвания за съпътстващите заболявания за последните 12 месеца?
И още, трябва ли отново да искам производствена характеристика от работодателя, при положение че няма промяна в длъжностната ми характеристика?

# 261
За колко време ви издават производствената характеристика?

# 262
Производствената характеристика важи мисля 6 месеца. Мисля, че предоставени вече документи не са нужни, само новите.

# 263
Производствената характеристика важи мисля 6 месеца. Мисля, че предоставени вече документи не са нужни, само новите.
Благодаря! Аз имах предвид колко бързо успяват да я издадат? Ако получа направление за ТЕЛК от личния лекар тези дни, а още не съм заявила характеристика, да не изтече направлението, това имам предвид, знам, че няма срок. Всъщност вероятно е индивидуално, зависи от работодателя ...

# 264
Може да бъде готова и за ден, и за две седмици, чета , че някои много ги бавят. Ако трудовата медицина д в друг град може да с позабави. И преди да ви я поискат да в готова , няма да е лошо. Но поне подаването да е докато е валидна, предполагам.

# 265
Благодаря! Аз съм останала с впечатление, че характеристиката се подава като приложение към основните документи - епикризи и така нататък, а не допълнително, нали така?

# 266
Независимо за първи или пореден път се подава, ако лицето работи 😊

# 267
  • Добрич
При електронно подаване на по-късен етап лесно могат да се добавят документи.  Едното изследване го правих след като вече бях подала заявлението и когато излезе резултатът го прикачих в Медицинска експертиза.

Добавяла съм и към вече подадени в РЗИ документи, като съм ги носила на място и те ги добавят служебно.

# 268
  • столицата
Много е полезна тази информация за възможността за добавяне на допълнителни документи.
Моята производствена характеристика ми я направиха за ден, но зависи къде е Трудовата медицина.
Аз сега влязох да проуча на практика електронното подаване. Днес имам направление от ЛЛ. Виждам го, но най отдолу няма печат или електронен подпис на лекаря. Така ли следва да е? Аз си го представях визуално като  електронен документ, подписан с КЕП.

# 269
  • Добрич
galimar, напралението от л.л. щом излиза в Медицинска експертиза, значи е редовно. Провери за техническа грешка, че се случва понякога, хора сме (да я коригира, ако има такава, пуска се ново направление).

Щом имаш направление в Медицинска експертиза, можеш да подаваш документи.

Общи условия

Активация на акаунт