ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори - ТЕМА 3

• 9 091
  • 316
  •   1
Отговори
# 300
Евгени 606 Глупости! Прагът без прекъсване е 360 дни!

# 301
Аз го споделям от личния си опит.

# 302
  • Добрич
Евгени 606, моя позната с онкологично заболяване и продължителна химиотерапията си беше свършила полагаемите 360 дни болнични и за операцията беше в неплатен отпуск.

# 303
  • Sofia
Някои потребители непрекъснато се изказват безапелационно, а е видно че не са наясно. Поне цитирайте разпоредби, за да се обосновете в твърденията си.
Евгени 606 е прав: Със специално мотивирано решение, болничният може да бъде удължен с още 6 месеца след изтичане на предходните 6, отпуснати от ТЕЛК. Максимално допустимият непрекъснат болничен е 18 месеца (540 дни).
Чл. 6, ал. 6 от НМЕ гласи следното: (6) По изключение за отделни случаи след мотивирано решение на ТЕЛК отпускът за временна неработоспособност може да се продължи и след изтичането на новите 6 месеца само за някои болести, като туберкулоза, травматични увреждания, следоперативни състояния, хепатит, инфаркт на миокарда и др., когато е очевидно, че осигуреният ще възстанови работоспособността си в следващите 6 месеца. Не се разрешава ползването на отпуск за временна неработоспособност непрекъснато за повече от 18 месеца. 

# 304
Здравейте! Ще бъда благодарна да посъветвате. Телк на ММ 95% е от 03 януари 2024. Сега трябва да го подновява. 3 или 2 месеца преди изтичането трябва на се поднови?И ако в случая е закъснял с някорко дни проблем ли е?

Благодаря Ви!

# 305
  • Бистрица
3 месеца, преди изтичането на срока на настоящото решение трябва да са подадени документите. Той е от Януари, трябвало е да подаде до края на Септември. За да има право при закъснение на новото решение да му се полага пенсия за периода между изтичането на старото и излизането на новото. Сега, ако новото решение е издадено например през м.Май (със закъснение от страна на ТЕЛК), той няма да получи пенсиите си за Февруари, Март и Април.

# 306
Разбрах! Много благодаря!

# 307
  • Sofia
Здравейте,
приятелка ни съветва, докато брат ми е в болнични да подаде документи за ТЕЛК, за да може да разгледат докато е в болнични, та после веднага да е с ТЕЛКа. Така ли е или трябва да приключат болничните и тогава да подаваме за ТЕЛК?

# 308
  • Пловдив
Здравейте,
приятелка ни съветва, докато брат ми е в болнични да подаде документи за ТЕЛК, за да може да разгледат докато е в болнични, та после веднага да е с ТЕЛКа. Така ли е или трябва да приключат болничните и тогава да подаваме за ТЕЛК?
   Не може. НОИ ще обжалва. Прочети първи пост на темата!!!

# 309
А има ли вероятност да не го продължат?

3 месеца, преди изтичането на срока на настоящото решение трябва да са подадени документите. Той е от Януари, трябвало е да подаде до края на Септември. За да има право при закъснение на новото решение да му се полага пенсия за периода между изтичането на старото и излизането на новото. Сега, ако новото решение е издадено например през м.Май (със закъснение от страна на ТЕЛК), той няма да получи пенсиите си за Февруари, Март и Април.

# 310
  • Пловдив

Само ТЕЛК може да ти отговори на този въпрос. Зависи от заболяванията.

# 311
Мисълта ми беше заради забавянето на документите дали може да е  причина

Само ТЕЛК може да ти отговори на този въпрос. Зависи от заболяванията.

# 312
  • Добрич
InYan238, решението (%)  на ТЕЛК зависи от документите, които е представил. Няма значение за %, че е подал по-късно документи.

Има значение за пенсията, която изплаща НОИ.

Дано се произнесат бързо и не се получи  "дупка" между двете решения.

# 313
Здравейте!
Много се извинявам, че отново пиша обаче съм объркана.  Вчера беше датата на разглеждането. Сега отворих да проверя в еЗдраве, няма качени документи, но датата на разглеждане е променена.
Какво може да е станало ? Да не би да са върнали документите ?

# 314
  • Добрич
AyLinna, най-вероятно или не са заседавали, или не са стигнали до неговите документи.

Миналата година на мен три пъти ми насрочваха нова дата.
Имам двама познати, които минаха на втората дата.

Ще почакате.

Обикновено се произнасят по подадените документи, без да искат нови и колкото, толкова...

Общи условия

Активация на акаунт