Търся съвет - замайване, губене на координация, липса на апетит

• 1 240
  • 16
  •   1
Отговори
Здравейте,
На 45 години съм, мъж. Някой сблъсквал ли се е със странна симптоматика – замайване, губене на координация, липса на апетит, невъзможност да спя добре, усещане сякаш „се губиш“?
Изтръпва ми само лявата длан, а краката ми понякога сякаш не са мои.
Правих  какви ли не изследвания – всичко излиза в норма, но въпреки това не се чувствам добре.
Случва се да губя равновесие и да се удрям в предмети.
Имам високо кръвно, но приемам лекарства и го контролирам успешно.
От година и половина пия Ксанакс, но започнах постепенно да го намалявам по схема, с цел напълно да го спра.
Както писах и по-горе – изследвах важни показатели: желязо, витамин B12,витамин D, щитовидна жлеза, фолиева киселина и други. Няма установени дефицити, но въпреки това не се чувствам добре.Нямам психични проблеми, моля ви! Когато няма отговор и има незнание, дори лекарите казват, че това е психически проблем. Стига вече, сякаш това стана модерно....
Настоях за ЯМР на невроложката и вече се записах.
Според вас, на какво може да се дължи всичко това?
Има ли някой, който е преминал през подобни състояния?
Моля за адекватни коментари, без поставяне на диагнози, стрес и критика. В тези групи сме за човещина и помощ, нали така?
Нека всички бъдем живи и здрави и останем хора.
Благодаря за възможността да споделям тук.

Последна редакция: сб, 02 авг 2025, 00:04 от Не се сърди, човече

# 1
Да почнем отначало…
Защо пиеш Ксанакс? По колко? Кой ти го изписа и защо? Симптоматиката отпреди това ли е? Какво се промени след като го започна?
Питам, защото Ксанакс не се пие година и половина. Да, има хора, които го пият и повече, но според психиатъра ми максимално се пие до месец. Това не е лекарство за дългосрочна употреба. Част от симптомите ти звучат да са вследствие на това лекарство. Замайването, липса на координация и всичките тези симтоми с много характерни за бензодиазепините. Просто не мога да повярвам, че някой изписва това за година и половина, то е със зелена рецепта и се следи… или поне така следва да е.
Махай я тази гадост, не ти трябва изобщо.
И следваща стъпка, консултация с читав невролог и задължително ЯМР на главата, аз лично препоръчвам и на шийни прешлени.
Съжалявам, ако сметнеш мнението ми за критика, но при липса на психически проблеми е грехота да пиеш успокоителни.
За инфо - аз също пия Ксанакс. Но аз страдам от купища здравословни проблеми, главно неврологични + вегетативна дистония и тревожно разстройство. Взимам го в някакви особено тежки моменти, като май най-дълго съм го пила по време на Ковид пандемията, около месец и то взимах по 1/2 от 0,25 мг, защото пия и Лирика, а комбинацията става особено уау.

# 2
Може би е от изменения в шийните прешлени.
Изчакайте резултатите от ямр на мозъка, но се консултирайте и с ортопед.

# 3
Изчакайте резултата от ЯМР и разчитането му!

# 4
Здравейте! Когато страдах от невровегетативна дистония имах задух,световъртеж,изтръпване на крайниците,аритмия,проблеми със съня,гадене а дори на един от пристъпите ми не виждах 1-2 минути.Тогава обикалях по лекари постоянно и си пусках изледвания,но никой не беше в състояние да ме убеди,че съм здрава физически..Направих си ЯМР нищо,накрая се доверих на един професор невролог че се касае за дистония и това са паник атаки.Тогава той слава Богу не ми изписа Ксанакс или друго силно лекарство,което те вкарва в омагьосан кръг.Даде ми деанксит и го пих 3 години,личната ми лекарка която много уважавам отначало ми каза че това не се лекува,а се преодолява и също така че това лекарство не помага,но аз като удавник за сламка се хванах за него и си въобразявах дори ,че не мога да го спра,защото ми става лошо..Вижте ядреномагнитния резонанс и ако всичко е наред,може да ми пишете на лично за да ви кажа още някой неща,които може да си ви полза и дори да помогнат.

# 5
За нервно-вегетативната дистония наистина няма точно лекарство.
Психиатрите и невролозите изписват или бензо, или АД, аз лично не искам да пия ни едното, ни другото. Както писах - пия Лирика заради неврологични проблеми от друго естество, тя ми тушира и дистонията. Но истината е в психотерапията и разни други такива терапийки за стрес и тревожност.

# 6
Слушай Мила - тъй като дистонията е много неясна болест, а теб те тресе хипохондрията ще я отхвърлиш, а най-вероятно това ти е диагнозата.

# 7
Здравейте,
На 45 години съм, мъж.

Има ли някой, който е преминал през подобни състояния?

Ми общо взето всички мъже, които сме над 45 Simple Smile
Само дето ние уж сме "силният пол" и нямаме право да се оплакваме.
При мъжете остаряването се ускорява драстично около 45 и след това около 60 години.

Защо ви назначиха Ксанакс без антидепресант?
Ксанакс е едно чудесно лекарство, но тялото привиква към него и за да действа по същият
начин трябва да се увеличава дозата. За да не стигам до там аз например го ползвам само в краен случай.
През останалото време съм на Ефексор и според околните сим най-спокойният човек на света Simple Smile
Споменахте, че сте на лекарства за кръвно. Какви? Ако сте на бета блокер това би обяснило много неща.
Изследвали ли сте си свободният тестостерон и пролактина?

# 8
Минчо Минев автора пише,че намалява Ксанакса с цел напълно да го спре!Що за абсурдни съвети давате?!Ваш близък ако има подобен проблем ще му предложите ли "чудесните" хапчета?

# 9
Как година пиете ксанакс?
На листовката пише най-много 4 седмици, в които влиза и намаляващата доза по схема до пълното спиране.
    "Максималната продължителност на лечението не трябва да бъде повече от 2—4 седмици. Не се препоръчва дългосрочно лечение."

# 10
Само дето ние уж сме "силният пол" и нямаме право да се оплакваме.

Не, че нямате право. Просто като почнете да се оплаквате не можете да спрете до степен на самосъжаление и превръщане в баби. Та за това обществото е измислило защо да не почвате въобще с оплакванията! Не ви се отразява добре! Simple Smile
Като с плаченето е - на някой им олеква като поплачат. Други става по-зле и се давят в самосъжаление ако почнат веднъж.

# 11
Мда и според него всички мъже над 45 изпадат в такива състояния..И как да се справим със стреса-хапчета по-висока доза и минимум два медикамента.Хайде стига глупости!

# 12
  • София за сега
Ксанакс може да се пие и по-дълго, ако психиатъра прецени.Аз го пих дълго, но с антидепресант първо Золофт и сега Ципралекс. Имах почти същите симптоми като Вас без хипохондрията 😀. Ксанакса ми го извадиха постепенно,  но Ципралекс пия и в момента. И докато пиех Ксанакс нямах странични ефекти.  И последно психиатъра трябва да Ви е обяснил, че определени психични състояния и болести имат физическа симптоматика. Не от незнание Ви пращат на психиатър. Успех!

# 13
Задължително ЯМР на главен мозък. След което, ако всичко е наред, ви препоръчвам отоневролог.
Като човек, който има проблеми с вестибуларния апарат, ви казвам че замайване, губене на координация и гадене имам, когато се обостри проблема с вестибуларния апарат. Също така безсъние, главоболие, все от там идват. Вестибуларния апарат е много фина система, която се влияе и от психиката, ако се разцентрова, се получават редица неприятни ефекти.

# 14
  • До хладилника, който обичам
Нямам никакъв личен опит с горното, но чатГПТ каза - в случай, че не сте го питали вече - следното. Често го ползвам за помощник за мислене, защото подсказва допълнителни неща, които човек може да пропусне.

Цитат
Общ анализ на описаното:
Човек на 45 г., мъж, с:
замайване, нарушена координация
субективно усещане за „откъсване“, нереалност
изтръпване (едностранно, лява длан)
усещане за „чужди“ крайници
проблеми със съня, липса на апетит
периодична загуба на равновесие
медикаментозна история: продължителна употреба и намаляване на бензодиазепин (Ксанакс)
базови изследвания без отклонения
настояване, че причината не е психогенна

Възможни медицински хипотези по принцип:
1. Неврологични причини – правилно насочване към ЯМР
Това е основателна стъпка при:
асиметрични сензорни симптоми (изтръпване само от едната страна),
атаксия/загуба на координация,
усещане за дереализация/дисоциация.

По принцип се проверяват:
множествена склероза (особено при симптоми с пристъпен характер),
структурни мозъчни изменения (напр. микросъдови лезии, тумори, хидроцефалия),
заболявания на малкия мозък или ствола,
автоимунни/възпалителни процеси в ЦНС.

2. Бензодиазепинова зависимост/отнемане
Ксанакс (алпразолам) е краткодействащ бензодиазепин с силен потенциал за зависимост и труден процес на изтегляне.

При постепенно намаляване, особено след дълга употреба (1.5+ г.), могат да се появят:
замайване, тремор, дереализация, тревожност, безсъние, „извънтелесни“ усещания
сензорни нарушения (парестезии, усещане за "чуждо тяло")
временна влошена координация

Тези симптоми не са „в главата на човека“, а реална физиологична реакция на централната нервна система при адаптация към живот без медикамента.

3. Функционални неврологични разстройства (FND)
Диагноза по изключване, но вече официално призната в неврологията.

Симптоми като:
невъзможност за координация,
усещане за слабост,
изтръпвания без анатомичен модел,
усещане, че тялото не се подчинява,
нормални образни и лабораторни изследвания
→ всичко това се вписва в FND, особено след продължителен стрес/напрежение.

FND не е психично заболяване и не значи „всичко е в главата“. То засяга функцията, не структурата. Лечението е мултидисциплинарно (невролог, физио/кинезитерапия, понякога психотерапия).

4. Дисоциативни/сензорно-соматични разстройства (без психична болест)
Човекът ясно казва, че не е „психично болен“, и е прав: не говорим за депресия, психоза или тревожност.

Но дългосрочният стрес, комбиниран с медикаментозна адаптация, може да отключи дисоциативни симптоми, без човекът да се чувства тъжен или тревожен.

Симптоми като:
усещане, че тялото „не е твое“
загуба на ориентация в пространството
замайване без обективна причина
могат да имат соматична форма на психологически дистрес.

Заключение (по принцип):
Случаят е много типичен за граничната зона между неврология и неврофизиология, със смесени характеристики:

Неврологични симптоми (изтръпване, координация, усещане за дереализация),

Бензодиазепинова адаптация,

Няма органичен дефект досега.

ЯМР е логична и правилна следваща стъпка. Ако тя е без отклонения, вероятно става дума за:

медикаментозно отнемане +

функционален или сензорно-соматичен синдром, който не е психиатричен, но изисква мултидисциплинарен подход (напр. невролог + физиотерапевт + евентуално психотерапевт за сензорна регулация).

Общи условия

Активация на акаунт