Отговори
# 120
Здравейте, да ние сме принципно от малко населено място и утре ще питам за какво е точно направлението и майка ми ще ходи до ЛЛ и ще видим тя какво ще каже и дали изобщо ще издаде.

# 121
Как няма да издаде ЛЛ? Ако искаш пиши откъде е баща ти, който е от този град ще ти даде насоки как стават нещата.

# 122
Здравейте, ЛЛ издаде направлението и днес взех блокчетата и хистологията. Съжалявам  за глупавият въпрос, но какво изследване точно трябва да искам за блокчетата и хистологията? Благодаря предварително на всички отговорили!

# 123
Ако искаш качи тук хистологията да видим какво са написали.

# 124
Дадоха ми блокчета и стъкалца в хартиен вариант нищо не са ми дали

Последна редакция: чт, 16 окт 2025, 08:28 от Tedito321

# 125
Теди, степента на злокачественост и стадирането, определят следващите стъпки и лечение. И те двете се определят от хистологията при туморите на пикочния мехур специално. Така, чее написаното заключение от патолога са водещи при тази диагноза.

# 126
Аз го разбирам но защо не ми дадоха тогава никъкъв документ на който да е описано всичко това а ми дадоха само стъкълцата и блокчетата пак ли от тях трябва да търся документа или трябва да ги дам (стъкълцата и блокчетата) на паталог и тогава да чакам този документ

# 127
В епикризата не пише ли хистологичен резултат?

# 128
# 129
Писан е хистологичния резултат. Като ги занесете другаде, ще видите дали е същото, това е вида, а със скенерите се определя стадия, вижда се дали има разсейки.

# 130
Е стадия не е ли 1ви както е написано и къде трябва да ги занеса за какво точно трябва да се изследва защото това не мога да разбера онкология ли патология ли. Блоагодаря ❤️

# 131
Не е така, защо я заблуждавате. Част от стадирането при тумори на ПИКОЧНИЯ МЕХУР( подчертавам, че точно при тях) е хистологията-докъде прониква тумора. Другата част от хистологията е G- 1, 2 или 3 в зависимост от това щолко е диференциран. Тези неща ги има само като кодировка по МКБ в епикризата. Няма цялостното заключение от патолога. Или е написано само като крайно заключение, изключително непълно. А то е от основно значение за лечението.
Ако тумора се ограничава до лигавицата на мехура с ТУР-а е отстранен и се насочва към последваща терапия. Но ако стига до мускулния слой се прави операция за премахване на целия пикочния мехур, ако състоянието го позволява. Плюс ХТ.
А тук хем пише, че лезията излиза от границите на пикочния мехур, хем е кодирана като стадии 1
Ако според хистологията излиза от стената на мехура и прониква към друга органи, говорим за много по-напреднал процес. Съответно е редно да се направят образни изследвания, да се потърсят далечни метастази, да се прецени плана на лечение и ако не е възможно лечение да ги уведомят и евентуално да се прецени възможно ли е да се прави нещо.
Може би не го пиша разбираемо, но това е алгоритъма.

# 132
  • Другата България
Напротив, доста разбираемо си го написала и е точно така.

# 133
Наистина трябва да има образно изследвания, за съжаление моя баща е от тези случаи с променения стадий.
В началото беше Т1, но след Пет скенера се оказаха далеч по-сложни и напред нещата. Така, че само хистологията и епикризата не удостоверяват стадия.

# 134
Борбена на пикочния мехур ли е тумора на баща ти?

Общи условия

Активация на акаунт