Отговори
# 765
Здравейте!
Прикачвам снимки от пет скенера на мой близък.Правилно ли разбирам,че може да има разсейки или отделен тумор в дебелото черво?

# 766
според написаното в разчитането се съмняват за 2 различни един от друг малигнени процеси.

# 767
Да, както и ra2 е писала, съмняват се за втори, независим, първичен и едновременен онкологичен процес в дебело черво. Задължително трябва да се направи колоноскопия в кратък порядък. По-големият, буквално, проблем е в бъбрек, но и този не търпи отлагане.

Ако се окаже, че е с два синхронни първични тумора, лечението - подредбата и медикаментите - няма да са същите, както ако се третира само бъбрек или само дебело черво, например. Затова е хубаво да уточните с ФКС скоро/преди началото на системното лечение.

# 768
Благодаря Ви за отговорите!
А стадия може ли да се определи към момента или трябва нещо допълнително?

# 769
Не, двете формации са големи - в бъбрек около 10см, а в дебело черво около 6см. В TNM системата за стадиране, Т е размерът на тумора, който е ясен. N е броят ангажирани лимфни възли - в този ПЕТ няма убедителни данни за засегнати такива, но на фона на основните тумори е много по-важно какво ще се види на стъклата (хистология) след оперативно отстраняване. М е броят метастази (вторични лезии), каквито тук не се виждат.

Т е ясно, N е под въпрос, М изглежда добре (няма убедителни данни за метастази). Като се изясни N, ще стане ясно стадирането. Двата процеса се стадират отделно, защото са синхронни/независими/първични по всяка вероятност.

Един непоискан съвет от мен - не се втренчвайте в стадирането. И за реналните, и за колоректалните карциноми има нови биологични лечения, при които - ако човек реагира добре - дори да е в IVти стадий, може да живее нормално (много) дълги години. Стадирането беше сравнително по-важно за прогнозата преди 10 години; днес е най-важно за определяне на точното лечение и толкова.

# 770
Вече и аз съм в отбора. На 71 години съм и отдавна имам доброкачествена хиперплазия на простатата. Редовно си следя туморните маркери и ходя на уролог. До края на 2024 година total psa беше до 3.5. До средата на 2025 г се повиши до 4.0 - 4.1.
От месец юни насам се движи между 5.14, 4.55, 4.86. free psa е такъв, че отношението free psa /total psa e над 33 до 40 процента при отделните изследвания.
Преди месец бях на ЯМР. Откриха четири лезии с размери 7х8, 7х5, 3х5 и 3.5
Всички лезии  с изключение на третата са с критерий PI RADS 3, а третата - с PI RADS 4.

Преди една седмица преминах през фюжън биопсия на простатата през перинеума.

Ето резултатите:

След една седмица ще излезе заключението на онкологичната комисия. Мнението на хирурга, извършил биопсията е да се подложа на пълно отстраняване на простатата с робот.
Клиниката, в която бях, разполага с робот Versus и ми предлага операция при тях.
Бихте ли ми разтълкували резултатите малко по-подробно - аз доколкото разбрах, всички находки са в три от четирите таргетни лезии. А иначе ми взеха общо 23 проби и явно в останалите няма находки. Няма засегнати лимфни възли и разсейки наоколо - cT1 cNo Mo. Ракът май е в начален стадий. Така ли е или нещо бъркам?
Според хирурга онкокомисията може да препоръча евентуално и хормонално лечение плюс лъчетерапия, но според него роботизираната операция е най доброто решение.
Има ли значение дали роботът е Да Винчи или Версус?
Става дума конкретно за клиниката по урология към Медицински институт - МВР. Т.е. МВР болница.

Последна редакция: вт, 04 авг 2026, 17:25 от Stilgar

# 771
Изглежда, че е хванат рано този процес, да. Ако прикачите ЯМР, ще можем да ви отговорим по-подробно.

Предполагам, че за Versius става въпрос. По-евтина алтернатива на DaVinci е, със съответните ограничения в способностите. Не е случайно, че DaVinci доминира сегмента роботизирана хирургия. Ако ставаше въпрос за мен или мой близък, щях да насоча към него.

Освен това…не съм сигурен, че бих се доверил на МВР болница за подобна интервенция. Първо, никога не съм ги чувал в сферата на урологията. Второ, подозирам, че имат силно ограничен опит с роботизираната хирургия изобщо. Специалистите по урологична хирургия с богат опит в роботизираните интервенции са, първо, проф. Марин Георгиев (Доверие/Александровска) и, второ, проф. Калоян Давидов (Софиямед). В този ред. Предвид че този процес е хванат рано и е умерено към високо диференциран (тоест, сравнително по-малко агресивен), ако решите, имате достатъчно време да направите консултация тип второ мнение с един от двамата и след това да направите информиран избор за специалиста и болницата.

Успех и здраве пожелавам.

ПС: Отворих СуперДок да погледна часовете на Давидов - има освободил се такъв този четвъртък в 14:30 часа (цъкнете ОЩЕ, иначе не се вижда). За Георгиев трябва да питате на телефона на Доверие как става записването.

Последна редакция: вт, 04 авг 2026, 21:01 от Hope4C

# 772
И според мен е хванат процеса в самото начало, което ви дава златния шанс да се оперирате. Често не се налага дори лечение следоперативно, а само проследяване.
Аз също не съм чула или чела нищо за МВР болница. Може да споделите кой ще ви оперира там. Иначе Hope4C е написал кои са доайнети в роботизираните простатектомии у нас.

Общи условия

Активация на акаунт