Отговори
# 855
Момичета чакам биопсия на гърдата с BiRAd 5 съм. Моля зя обективни мнения и перпоръки за хирург на гърдата . Имам и застраховка за лечение в чужбина. Може би ще мога да избирам между Турция, Германиь и Испания. Какво ще ме посъветвате. Предварително благодаря за мненията!

# 856
На свекъра PET скенерът е добър.
Той не се чувства никак добре.
Повечето от показателите в изследванията биват, но има резултати, които според мен изискват обсъждане с гастроентеролог и нефролог, защото в онкологията само споменават, че не са ок и това е.
Правят инжекцията и чао.
А свекърът като не му казват там нищо, а и като цяло е трудно да хванеш в движение доктор, да питаш нещо, никак не иска да ходи при други специалисти.
Ще ми е от помощ ако има някой с НЕТ на илеума да сподели и даде насоки, за какво да следим, най-вече дефицити. Имам усещане, че изпускаме много неща, но никой нищо не казва. Поне да насочат към специалисти.
Може на лично съобщение да ми пишете.

# 857
  • Варна
isar има тема за рак на гърдата. Прочети първия пост, там е обяснено всичко. Ако си от София, др. Виктор Йорданов, др. Инков, др. Сечанова, др. Шопов за кор биопсия. Не се съгласявай на отворена или тънкоиглена. Специално рака на гърдата се лекува успешно и тук. Направи биопсията(дано да не е рак) , ЯМР на гърди и скенер на цяло тяло или Пет скенер и после ще решаваш.

# 858
  • Пловдив
Пробвайте в БГ  Както е казала Алатеа, тук се лекува успешно и няма нищо по-различно в протоколите и медикаментите  Единсвено по-добро отношение и по-комплексно обслужване може да получите в Германия / за  Испания не съм сигурен но предполагам и там. Турция в никакъв случай.

# 859
Ако решите да провеждате лечението навън - пишете ми. При баща ми беше в чужбина в една от изброените страни. Няма проблем да споделя позитиви/негативи и сами да си прецените.

Като цяло, да, за РМЖ повечето съвременни биологични лечения се покриват от НЗОК. Но…тук ще се борите със системата и ще сте нещо като адвокат, пощальон и любител онколог, освен пациент. Там тя работи за вас. В допълнение, в Германия и Испания лечението на РМЖ включва и реконструкция на гърдата, която тук не се покрива от НЗОК, а от пациента. И тук най-често се прави с експандер и имплант; там често се реконструира и с мускул/друга собствена тъкан, което е доста по-комплексна операция с по-добър резултат при множество популации пациенти.

Минусите са основно свързани с логистиката - пътуване през няколко седмици за по 2-4 дни - и финанси. Това, че нямате лекуващ онколог тук и история - също, особено в по-далечен момент, защото се натрупва много информация с времето и при друг проблем на никой лекар не му се занимава да се запознава със 5-7 години данни, изследвания, образи и тн. Ако имате нещо спешно в хода на лечението, също сте малко…свободен електрон.

Успех със следващите стъпки и съжалявам, че се срещаме точно тук.

# 860
Здравейте. Моля за съвети и препоръки за лекари. Мой близък е диагностициран с очен меланом. Мина операция в Германия и протонна терапия, към днешна дата туморът не е активен, но не е премахнат заради деликатното му местоположение. Преди 5 месеца след минаване на скенер всичко беше наред, но сега след последния казаха, че виждат две лезии.
Изпращат го да влезе в болница и да ги изследва, не знаят все още какви са.

Има ли други хора преминали през това?
Къде е най-добре да се отиде в гр.София?

# 861
Пак се връщам на моя случай - радикална простатектомия с дисекция на лимфни възли в малкия таз. Операцията е робот-асистирана, с Да Винчи XI, в Токуда, проведена от д-р Адриан Попов. Бях пуснал резултатите от хистологията, но ето отново накратко най- важното:

pT2c N0 LV0 Pn0 R0
Глисън 4+3=7 (преди това от биопсията беше 3+4=7)
Заключението на онкологичната комисия
Резултат от оперативното лечение - пълен отговор (всичко е отстранено), последващо лечение - диспансерно наблюдение - т.е. следене на total psa.
От хистологията излиза, че карциномът е бил само вътре в капсулата на простатата - в двата дяла, без наличие на разсейки по повърхността на простатата , в семенните мехурчета, в семепроводите, в мастната тъкан, обхващаща простатата, в лимфните  възли в малкия таз (отстранени са 14 лимфни възела). Няма разсейки и по линиите на срез, чрез които простатата е отделена от околните тъкани и органи. Може и да пропускам нещо.
Да, пропуснал съм. При хистологията са изследвани още шийката на пикочния мехур и нервите по повърхността на простата (периневрална инвазия). И там няма разсейки.
Днес е 35-ият ден след операцията. Изписаха ме 6-тия ден след операцията с два дренажа за лимфна течност, с две залепени уростомни торбички, залепени за коремната стена, в които се отделя лимфната течност. Аз периодично ги изпразвам и измервам количествата лимфна течност през всяка една от тях за 24 часа. През 10-тина дни сменят торбичките, защото приблизително толкова издържа лепилото. Преди една седмица на поредния контролен преглед махнаха лявата торбичка и извадиха левия дренаж, защото количеството лимфна течност за денонощие падна под 15-20 милитра. Още съм с дясната торбичка и десния дренаж, защото доскоро количеството течност за денонощие беше около 500-600 милилитра. От вчера то рязко намаля до около 130 милилитра . Може би скоро ще намалее до нива, при които ще махнат и десния дренаж. Никога не съм вдигал температура от операцията насам, поддържам 36.2-36.3 градуса. Направих си и микробиологично изследване на стерилна урина. Няма никакви бактерии. Засега имам слаба инконтиненция - по една капка няколко пъти на ден. Имам чести позиви за ходене по малка нужда и ми предписаха Везикер за свръхактивен пикочен мехур. Два пъти провериха състоянието на основния шев, който свързва уретрата към пикочния мехур - дали пропуска урина в малкия таз - чрез изследване на нивото на креатинин в лимфната течност от торбичките (т.е. от дренажите). Проверките бяха при изписването - на шестия ден след операцията, и на 16-тия ден след операцията - на първия контролен преглед. Нивото на креатинин беше в  рамките на нормалните стойности на креатинин при кръвни изследвания. Ако имаше пропускане на урина от шева, нивото на креатинин щеше да е няколко пъти по-високо. Т.е. шевът е наред.
Смъкнал съм доста килограми. Преди биопсията  (един месец преди операцията) бях 110 кг. Преди операцията бях 106 килограма. В момента съм 98 кг .
Още не съм се диспансеризирал, искам да приключат проблемите и с десния дренаж.
Следващият контролен преглед е след една седмица.
И още нещо - след операцията получих силен запек. Може би се дължи на голямата продължителност на операцията - около 8 часа при пълна упойка, с интубиране. Голямата продължителност е била заради силно увеличената простата с обем около 90 куб. см. Нормалната простата е с обем около 25-30 куб. см.
Затова сега използвам лаксативи на базата на макрогол 4000 - Дулкософт сироп, който вкарва вода в изпражненията и ги омекотява. Не води до привикване.

Имам един въпрос - свалянето на 12 кг притеснително ли е? Аз се чувствам добре,  не съм отпаднал, движа се, нямам проблеми.

Последна редакция: ср, 30 сеп 2026, 11:59 от Stilgar

# 862
И баща ми свали килограми, но и беше намалил храната. За твое успокоение питай лекар, важното е, че се чувстваш добре.

# 863
Да, намалил съм храната и то сериозно. Плюс това спазвам определен хранителен режим за да намаля секретирането на лимфна течност през дренажа - само бяло месо и бяла риба (ненаситени мазнини) и зеленчуци. Никакво кафе, черен и зелен чай, газирани напитки и люто.
Освен това сега се чувствам като човек, хвърлил торба цимент от раменете си - по-пъргав и жизнен. При моя ръст - над 1.80 сега съм доста строен.
Аз съм с едър кокал и добре развита мускулатура и дори като младеж винаги съм бил  с тегло 85-90 кг.

Последна редакция: ср, 30 сеп 2026, 13:45 от Stilgar

# 864
  • Варна
И мъжът ми свали 5-6 кг около операцията на простатата, но след това ги навакса, тъй като трябваше да възстанови нивото на хемоглобина. Не мисля, че има място за притеснения. При него нямаше никакви дренажи дори и след операцията. Не знам обаче, колко лимфни възли са премахнали. Възстанови се напълно без никаква болка и инконтиненция месец след операцията. Днес (осем месец след операцията) ПСА му е 0.004.
Важно е да намерите лаборатория с добра чувствителност на измерването на ПСА. Повечето дават стойности само до втория знак след запетаята.

# 865
Благодаря! Само ми е малко странно защо не е бил с дренажи. Още при първоначалния преглед при хирурга, който извърши операцията, той ме информира, че след операцията ще бъда с катетър, който се сваля на петия ден и два дренажа. Но освен това каза, че за по-голяма сигурност и за застраховка ще отстрани всички лимфни възли в малкия таз. Но това се отнася конкретно за моя случай. Може би при вас са хванали карцинома в съвсем-съвсем начален стадий и хирургът е преценил, че е излишно да се прави дисекция на лимфните възли.

# 866
  • Пловдив
Да се отстранят тези лимфни възли и в последствие да не се направи дирекция, е пълна глупост. Сложната работа свършена , остава лесното. Искай ако ги пазят да направят дисекция. На хирург че всичко е наред ,че е било "капсулирано" и е свършил "перфектно" работата , вяра нямай. Изследвания на всичко възможно. И следене. Често и стриктно. Диспансеризация и при първични сигнали - започване на допълнителна терапия- лъче, хормонална. Ако се налага химио. Успех. За Килограмите. Според мен ако свалиш още малко до 80 и нещо ще изглеждаш и се чусвстваш перфектно. Явно сега още си тежък. За тая храна много не се втелясвай. Простатните Ка се хранят с мастни киселини-прости . Не с въглехидрати ммазнини и белтъци.

Последна редакция: ср, 30 сеп 2026, 22:31 от whitefang

# 867
Естествено че е направена дисекция на всички отстранени лимфни възли в малкия таз при мен . Т.е. направено им е хистологично изследване.  Няма разпространение на тумора. В хистологията пише: лимфоваскуларна инвазия - липсва.

# 868
  • Швейцария
Записвам се и аз при вас, мили хора. Откриха на майка ми карцином на ректума. Няма метастазии и казаха, че целят пълно излекуване. Но тя е на 83 и има и висок креатинин, бъбречна и сърдечна недостатъчност. Хирургът смята, че може да оперира и че може да запази ануса. Предложиха 5 пъти лъчетерапия и веднага след това операция. Аз живея в Швейцария и мога да я взема там, но ме е страх, че докато станат документите ще минат 3 месеца и ще загубим много време. А те казаха, че трябва да бързаме. Хирургът е доц. Теодор Атанасов, работи с Давинчи и лапароскопски. Дори не знам какво да ви питам, в главата ми е каша. Казаха, че имаме късмет, туморът е малък  и диференциран и е най-доброто, което е можело да излезе. Но тя има анемия заради него и е толкова немощна, плаша се, а той каза, че няма да стане по-добре, докато не се махне тумора.

Последна редакция: нд, 04 окт 2026, 10:21 от JennyBG

# 869
Здравейте. Моля за съвети и препоръки за лекари. Мой близък е диагностициран с очен меланом. Мина операция в Германия и протонна терапия, към днешна дата туморът не е активен, но не е премахнат заради деликатното му местоположение. Преди 5 месеца след минаване на скенер всичко беше наред, но сега след последния казаха, че виждат две лезии.
Изпращат го да влезе в болница и да ги изследва, не знаят все още какви са.

Има ли други хора преминали през това?
Къде е най-добре да се отиде в гр.София?
Онкологията Ива Гаврилова. Май обаче бях чувала, че е бременна и не е на работа?! Може да е родила вече? Проверете.
Близък познат беше с меланом на увеята, енуклеация, при операцията нямаше М. После като се почнаха....Беше на тебентафусп, един от първите в страната. Крепиха го около 3 г, преди нещата да излязат от контрол и да се влошат главоломно.
Екзитира през декември 2025. Откриха го ноември 2022г.

Общи условия

Активация на акаунт