Поскъпване на стоки- фрапиращи цени

• 94 647
  • 2 320
  •   1
Отговори
# 210
Най-евтината салата, в ресторантът на Шеф Манчев, е 25лв. Дюнер за 8лв. изглежда евтино на този фон. И без двете може да се живее нормално.

Да, така е, имах предвид, че и на фона на дюнер има по-евтини опции. Не коментирам изобщо здравословност и пр., а просто цена. Макар че най-евтините неща не са здравословни и в крайна сметка стигаме до момента, че все нещо трябва да се яде. Ще пропуснеш дюнера и салатата на Манчев, ама една здравословна краставица пак излиза по-скъпо от пакетче солети или филия с маргарин.

# 211
Най-евтината салата, в ресторантът на Шеф Манчев, е 25лв. Дюнер за 8лв. изглежда евтино на този фон. И без двете може да се живее нормално.

Може, ама опитвал ли си да живееш не само без салатата на шеф Манчев за 25 лв, както и не само без дюнер, но и без шоколад, масло, кафе, кашкавал и....още много неща? Щото аз така живея от 17 години. Да, жива съм. Още. Ама....айде да не разправям как точно се живее и колко е нормално, щото може да го разбере само този, който го изпитва.
Мен лично, индивидуално, не ме интересуват много-много цените на храната. И без това не ям нещата, които са безумно скъпи. Сърцето ми прескача само при мисълта за цените на лекарствата, които също растат главоломно.
 Обаче...семейството ми яде. Освен това знам как се преживява изключването на все повече храни от обичайното меню. И не, не се свиква. Въпреки че мен ме боли, когато си позволя да ям нещо от тези непозволени неща, някъде в дебрите на съзнанието ми си пробива път разбирането какво ще е ако не ме боли, а не мога да ги ям, щото са станали нетърпимо скъпи.
Ама всеки ще го разбере на собствен гръб.

# 212
  • гр.София
Да,няма нужда да свикваме с мизерията. Това ще изключа- онова ще изключа... Seiko се хвали как оцелява. Ми, мерси съм. Не съм цъфнала ,почти като него, но не намирам нищо хубаво в това. За морето- аз го смятам за инвестиция в здравето - моето, на децата.И за чий работя, ако не мога на едно море да ида.
По темата. На бургаския плаж царевицата е 5 лв. Не купувам, естествено, но се впечатлих. Миналото лято в Созопол- 3 лв

# 213
  • София
Сега, без да отричам, че спекула има и поскъпване има, ама... чак пък мизерия? Според чисто мое мнение мизерия е да не можеш да си позволиш дори и елементарните удобства - интернет, телефон, стоки от първа необходимост, месо, пресни зеленчуци.

# 214
  • Somewhere far away
Вече е писано, но и на мен ми е интересно как е мизерия - като магазините са пълни, хората пазаруват като невиждали, по морето е пълно, в Гърция е пълно с българи,  как става тая магия - хем има хем няма пари българина.!?? Или просто обичаме да си се оплакваме , а всъщност повечето никак не живеят зле.

# 215
Защото сме свикнали хем да си угаждаме, хем и да остава за спестяване. Когато не остава за спестяване и започваме да се притесняваме. Мизерията е различна за всеки, има хора, които пушат по две кутии магазински цигари, хранят улични котета с купена храна, а нямат бойлер и пералня, та всеки с приоритетите си, и не е до нямане на пари, а за какво ги харчиш.

# 216
Да, и аз с купена храна ги храня уличните котета. Нито готвя храна, подходяща за котки (предимно вегвтариански се храня), нито е в такива количества, че да храня с остатъци животни, пък и не смятам, че е хигиенично да си изхвърлиш развалената шупнала манджа в жегите до контейнера с мисълта, че правиш нещо много благородно и гладните животинки ще се зарадват.

# 217
Разглеждам нещата от моята потребителска кошница и по-специално хранителните продукти. Купувам едни и същи неща. Нормалната цена, която сме плащали до сега е до $350. От два месеца сметките са от порядъка на $450- 500 ( става дума за покупки в България)

# 218
Seiko се хвали как оцелява. Ми, мерси съм. Не съм цъфнала ,почти като него, но не намирам нищо хубаво в това. За морето- аз го смятам за инвестиция в здравето - моето, на децата.

Както казваше дъщерята в анимац. филм КРУД, "Ние не живеем, просто не умираме." Simple Smile. Не се хваля, не е мой избор.
Пък от друга страна, като вляза в магазин с едно пликче за малко зеленчуци, някое яйце, и виждам покрай мен пуфтящи семейства с надути бузи и препълнени колички, едвам достигащи с тях до колата на паркинга, по нататък не могат и да идат, с повечето ненужни неща. И то по няколко пъти седмично. То пък и това не разбирам. Е разбирам го понякога - FOMO ефекта, да не изпуснат промоциите, и покрай тях и още нещо, това е консуматорска култура, възпитавана от десетилетия от дискаунтерите, и сега си прибират печалбите. А и тези хора с препълнените колички, може би са вече с такова мислене, че ако не вземат 10 литра кока кола, огромните руски салати, чипсове цигари, алкохол, няма да има бъдеще за тях след седмица. Но всеки си знае. Както нагоре написа някой - как се издържа без шоколад кафе, масло ... ами издъжа се аз така съм от 20 години. А пък баба ми казваше 30 те години в магазина се е влизало за сол и газ за осветление. Другото са си го произвеждали. Е вярно че казваше "Добре че е слънцето да мигне, та да легнем". Нямаше време и да се мисли, но времена. Лекари, болници, лекарства, не е и имало достъп за всички. Сега ни се иска всичко съвременно, и да, имаме право, човешкият живот е безценен и не трябва да се хабят ресурси за никой. Но пък пра-баба ми е САМА родила първото си дете на 16 години в планината, на 5 км от селото, и на поне 1 км, от най-близката кошара. Е не всички хора са оцелявали, средна възраст тогава - 50 години. И в 90% от света е така. Вижте какво става в Газа - борба за оцеляване. Но пък и не им пречи да си се възпроизвеждат и множат. Сега всеки гледа от другия какво има, и той трябва да има. Казвал съм го и се сърдят тук - но това е нормален, стаден инстинкт - ако не правиш същото, (мислиш че) няма да оцелееш. Ние сме социална общност, без подкрепата на останалите, няма как да съществуваме, или ще е много трудно. Иначе щяхме да живеем още по кошарите разселени, а не да се скупчваме натясно в градовете.  И понякога е така, родителят показва какво трябва да прави детето. После обществото. Така се развива светът, няма лошо.

Последна редакция: пт, 08 авг 2025, 06:10 от Seiko7075

# 219
Разглеждам нещата от моята потребителска кошница и по-специално хранителните продукти. Купувам едни и същи неща. Нормалната цена, която сме плащали до сега е до $350. От два месеца сметките са от порядъка на $450- 500 ( става дума за покупки в България)
И аз съм със същите наблюдения. Следя си бюджета и мога да кажа, че за храна вече разходите ми са двойни, в сравнение с ноември миналата година, например, като включвам само пазаруване в тези сметки.

# 220
Аз не искам да се връщам как е живяла баба ми, искам да си живея моя си съвременен живот, но да не бъде така ограбван. Беше безкраен преход, сега пък  евро и това дъно край няма. Като странични наблюдатели сме, защото сме електорат, единственото ни право на глас е да гласуваме и от там нататък без нас.

# 221
Вече е писано, но и на мен ми е интересно как е мизерия - като магазините са пълни, хората пазаруват като невиждали, по морето е пълно, в Гърция е пълно с българи,  как става тая магия - хем има хем няма пари българина.!?? Или просто обичаме да си се оплакваме , а всъщност повечето никак не живеят зле.

Когато промениш начина, по който гледаш на нещата, нещата, които гледаш, се променят.
Колко българи можеш да преброиш в едно заведение? 50-60.... Ако сметнеш, че по другите има средно по толкова, ще излезе, че този ден са се извървяли най- много 2-3 хиляди човека. Това какъв процент от населението на София е? А в колко населени места същия процент хора могат да си позволят същото нещо? Просто има около 10% от населението, което може често да ходи в Гърция, да пълни редовно кошницата в магазина, да посещава заведения и те се забелязват. Към тях можем да сложим и групичката на тези, дето ще идат за един уикенд в Гърция, а после ще карат на хляб и маргарин. Никой не забелязва пенсионерите с полупразните чанти, а те са 2 млн....никой не забелязва и тези, които не ходят никъде. Няма как, те са си у дома, не се виждат.

# 222
Аз не искам да се връщам как е живяла баба ми, искам да си живея моя си съвременен живот, но да не бъде така ограбван. Беше безкраен преход, сега пък  евро и това дъно край няма. Като странични наблюдатели сме, защото сме електорат, единственото ни право на глас е да гласуваме и от там нататък без нас.

+1.
И данъкоплатци по някои ширини.

Сега с въвеждането на еврото и натам ще е посоката - по-малко сива икономика, повече данъци. Което по принцип не е лошо, стига да не потъват после в някои джобове - за въоръжаване, поддържане на военни конфликти и други подобни лоби пристрастия и дейности.

# 223
  • SF
Има поскъпване и то значително и чувствително. Сега е периодът на отпуските и повечето от нас имат шанса да направят сравнение как е в чужбина по курортите и курортните магазини и как е у нас. Цените са напълно изравнени, на моменти по-високи от техните.
За съжаление.
В нашата фирма се вдигнаха значително цените на предлаганите услуги. Направиха се такива, че след това да звучат логично в евро, не да се преобразуват до 194, 83 цента, ако към момента на превалутирането цената би била 399 лева. Приблизително си измислям някакво преобразуване, не вадете калкулаторите. Сещате се какво имам предвид. Увеличаването на цените щеше да е факт, дори и да не ни бяха приели в еврозоната, но с приемането, се ускори процесът на коригирането на цените.

# 224
Е да, мен най - много ме е страх от повишението на данъците. И на местните тази година, двойно ми излезе на мен. От това няма как да се организирам и да оптимизирам.

Иначе vselena, разбирам. Казвам го по - скоро, като успокоение и евентуално разбиране, поне за себе си. Че хора са оцелявали векове наред без съвременния начин на живот. И сме бедни не с нещата които имаме, а с нещата, които виждаме че другите имат, а ние нямаме. Сигурен съм, че може да се оцелява и с по - малко от сегашното положение. Проблемът е че ни се иска и е нормално, особено за здравеопазване. Нали разбирате, че китайците, които произвеждат реално с ръцете си IPHONE всъщност не могат да си го позволят да го имат. Голяма част от населението на Земята не могат.

Винаги обикновените хора са го отнасяли, поне откакто има пари, особено като се премахва златния стандарт, парите са се обезценявали. Няма страшно, кризи е имало и ще има, ще се оцелее, само войни да няма. Просто инфлацията работи така. 2% за каквато се приема здравословната е такава, че за да не спираме да работим и да се "развиваме". Иначе всички ще легнат и няма да работят, като си направят някакви пари. Просто това движи света. А и да си мислим, че като ни актуализират приходите заплатите година след година, поне числово, сме все по - добре. Ами не съвсем. Защото всеки иска да взима 10 бона заплата. Добре, направете стартово 10 бона на всички, чистачки, млекари, продавачи. И тогава започваме от нула, защото 100 лв. сирене, 200 лв салата, че той нали и готвача с 10 бона.. А пък кризи с по - високи инфлации са още по - неприятни, но какво да се прави. Тогава или трябва да си актуализираш приходите, или оптимизираш разходите. Не може да живееш както си живял, или да искаш да живееш и по - добре, без някакво ответно действие. Това прави инфлацията, да не се застояваш. Задействаш си инстинктът за оцеляване. Суровините не поскъпват поскъпват стоките след обработка от хора, заради повишението на заплатите. Както казвахте нагоре, дюнер, салати в ресторанти. Еми може си и без тях. Брашно, малко мая, месиш и ядеш. Аз намирам все още брашно по - евтино и другите продукти и с хлебопекарната, хлябът ми излиза на цени горе долу отпреди 5-6 години.  Ако ти се живее като "човек" вдигаш си дохода, или оптимизираш други разходи. Че имах колежка, която в края на всеки месец взимаше кредит до заплата, щото с мъжът си били и те "хора" да си ходели на кафенце. Ми не бе, не сте "хора" като другите, щом не можете да си ги изкарате парите, или да си направите и оптимизирате другите разходи.

Цената на житото не е мръднала, спрямо 2016, с малка флуктоация около войната. Но пък докато стане брашно, пакетират и наредят в магазин, от желаещи все по - големи заплати, цената на крайния продукт е двойна. Същото е и с петрола, докато дойде като бензин в колонката ...

Общи условия

Активация на акаунт