Екскурзия в Канада

• 499
  • 7
  •   1
Отговори
Пускам темата, тъй като няма актуална такава за пътуване в Канада. Предстои ни пътуване от 1.10-16.10.2025 год. като ще се опитам да го организирам сама. За  момента имам само билети и един примерен план.
Идеята ми е: Кацане в Монтреал.Разглеждане за няколко дни Монтреал, Кебек, Отава, Торонто и Ниагарски водопад. Може би 7 дни ще отделим тук. След това вътрешен полет до Калгари - разглеждане на Банф, езерата, ледник Атабаска, като се придвиждваме с кола под наем. И дилемата ми е дали с кола под наем да се пътуваме към Ванкувър( 2 дни) или отново вътрешен полет. Връщането ни е от Ванкувър. Това което ми прави впечатление е, че във Ванкувър има доста интересни места и може би там трябва да оставя повече дни.
Ако някой е организирал екскурзия в Канада и я е посещавал - моля да сподели какво не е за изпускане в отделните райони. Също и приемам съвети как да разпределя най-пълноценно дните ни.

# 1
Хм, никой не е писал в тази тема, а аз ровя за пътуване из Европа по това време. Живеем във Ванкувър.
От Калгари до Ванкувър има много красиви места и ако минете Калгари - Банф - Голден - Камлупс - Уистлър - това е по-красият път според мен, но е по-планински. Има доста добри шансове да вали дъжд октомври, може в някои проходи да има и сняг.
От Банф до Атабаска спрете да видите the Weeping wall,  ако е позамръзнала.

Какво ви е интересно, какво обичате да гледате?
Като се сетя още нещо ще пиша.

# 2
14 дни чисти за цяла Канада е повече от малко, ще е препускане за да се отчете плана.
Монтреал, Кебек, Отава, Торонто и Ниагарски водопад за 4-5 дни е немислимо, нали има и път между тях, реално ще имаш по 1 ден на място, само за Ниагарския това е добре, за другите градове е нищо.
Отделно, тези градове малко или много са подобни, може да махнеш 2 от тях и да седите повече време в другите или да мръднете извън градовете, по националните им паркове.

От другата страна съвсем, 7 дни за Калгари, Ванкувър и забележителности, прегледайте и пробвайте да намалите местата.
Хора идват в България за 10-14 дни, вие искат Канада да видите..

# 3
14 дни чисти за цяла Канада е повече от малко, ще е препускане за да се отчете плана.
Монтреал, Кебек, Отава, Торонто и Ниагарски водопад за 4-5 дни е немислимо, нали има и път между тях, реално ще имаш по 1 ден на място, само за Ниагарския това е добре, за другите градове е нищо.
Отделно, тези градове малко или много са подобни, може да махнеш 2 от тях и да седите повече време в другите или да мръднете извън градовете, по националните им паркове.

От другата страна съвсем, 7 дни за Калгари, Ванкувър и забележителности, прегледайте и пробвайте да намалите местата.
Хора идват в България за 10-14 дни, вие искат Канада да видите..

Не знам защо сте останали с убеждението, че искам да видя цяла Канада за 14 дни. Далеч съм от тази мисъл, приемам съвета Ви да разредя градовете в източната част.

Цитат
Хм, никой не е писал в тази тема, а аз ровя за пътуване из Европа по това време. Живеем във Ванкувър.
От Калгари до Ванкувър има много красиви места и ако минете Калгари - Банф - Голден - Камлупс - Уистлър - това е по-красият път според мен, но е по-планински. Има доста добри шансове да вали дъжд октомври, може в някои проходи да има и сняг.
От Банф до Атабаска спрете да видите the Weeping wall,  ако е позамръзнала.

Какво ви е интересно, какво обичате да гледате?
Като се сетя още нещо ще пиша.

Благодаря за коментара и препоръките. В хода на организацията оставаме на пътуване с кола от Банф за Ванкувър.
Като цяло най-желани са и не искам да пропуснем:
Ниагарски водопад
Ледника Icefield Atabaska
Езерата Морейн, Луиз и Джаспър national park
Косатките във Ванкувър
Виктория
Capilano Bridge Ванкувър

Далеч съм от мисълта, че тази голяма държава може да бъде обиколена за 14 дни, но искам да организирам пътуването така, че да бъде максимално ползотворно. Наистина разстоянията малко ме плашат, но общо взето разпределението по дни започва да се оформя. Разбира се факта, че не зависим от други хора, ми дава свободата да променям графика във всеки един момент.

# 4
Малко трудно да дам съвет, не знам колко опит имате да карате дълги разстояния през проходи и планини. Тук са сериозни и има шанс октомври да вали даже и сняг по високите проходи.
От Банф до Ванкувър има няколко варианта. Може даже да се направи за 1 ден каране ,
Банф до Камлупс (много е красиво през планините) и от там  направо до Ванкувър по магистралата.
На мен пътят от Камлупс през Кеш Креек и Уистлър ( струва си да спрете дори и за 2-3 часа) повече ми харесва, но е доста повече като време. Ако искате да видите винарни и плодови градини - през Келовна, много е красиво по това време на годината, но пътя се удължава. Не знам какви са ви плановете за Виктория,
но 13-ти Октомври ( ако искате да сте там по това време) е дълъг уикенд и за феритата си трябва резервация от далече.
Ако имате конкретни въпроси ще ми е по-лесно да дам съвети и идеи. Живеем тук от много години и доста сме обикаляли наоколо.

# 5
Поствам тук, защото не можах да изпратя съобщението на лични.
Получавам известие за забрана на лични съобщения.

Какви са ви плановете за Виктория? Самият град е много красив и си струва, по пътя от ферито до там минете през Butchart Gardens. Целият остров е много интересен и има какво да се види, но е доста голям и нямате много време.
Тази година Thanksgiving е на 13-ти Октомври, което означава, че феритата за острова ще са много пълни от 10-ти , Петък до 13-ти понеделник и или ще трябва да чакате много или резервация. https://www.bcferries.com/book-sailings
На самият остров също ще е доста натоварено.

Капилано - 2-3 часа са съвсем достатъчни според мен.
Самият Ванкувър е много красив и интересен град. Струва си да отделите 2-3-4 часа за разходка от Канада Плейс (Canada Place) до Стенли Парк.
Granville Island е доста интересен за разглеждане и разходка, в центъра на града е и не е остров Simple Smile,
но има много интересни галерии, кръчми, арт работилници , арт и фермерски маркет и какво ли още не, и чудни гледки към града и залива.

Като общо западното крайбрежие и западна Канада е много различна от източна и централна.
И като природа и като култура.

Ще пиша още, сега имам малко работа.

Последна редакция: вт, 19 авг 2025, 22:03 от VeViV

# 6
VeViV, благодая за насоките.
Ще имам предвид дългия уикенд и Виктория ще го планувам за 14.10. Ще организирам само неща, които можем да видим за 1 ден. Разглеждах снимки на пристанището - много красиви летни цветове. Най-вероятно през октомври няма да е така Simple Smile
Grouse mountain  заслужава ли си да му се отдели време? Visit a city ми го препоръчва за разглеждане

Може ли да ми препоръчаш район за отсядане във Ванкувър? Към момента гледам DownTown
Какви билети или карти биха били най-подходящи ако използваме градски транспорт (най-вече метро)?

Оправих си настройките на  съобщенията Simple Smile

# 7
Извинявай, пропуснала съм този пост, тези дни почти не се задържам в къщи и само през телефона пиша.
Октомври е много на късмет, може да е чудно топла и есенно красиво, но може и да вали и да е неприятно. По-често времето е хубаво, обикновено чак ноември се разваля сериозно.
Grouse mountain е за хора които обичат да да се задъхат яко по баира нагоре, обикновено качването е пеша и е доста стръмно, гредките отгоре са зашеметяващи, особено на залез, може и по самата планина да се разходи човек, има и добър ресторант, бистро и закусвалня. Може да се качите и с гондолата до горе, скиорите така правят зимата.
DownTown е добре за отсядане, там са основно атракциите.
Но ако намерите нещо по-отдалечено, но в близост до метрото, пак е добре. Пак зависи какво искате, нощният живот е основно в DownTown.
Картите и билетите за метрото и автобусите са едни и същи, мисля, че има дневен пас, трябва да проверя преди да пиша.

Сетих се, че преди да почна да раздавам съвети е добре да попитам колко опит имате в пътуване и каране извън Европа.
Има разлика и на моменти може да е сериозна. Основно - тук разстоянията са големи и може да карате 50-100 км без да срещнете някой или населено място и на моменти през планините няма и покритие за телефоните. Октомври, дори и да няма сняг, проходите в планината понякога се заледяват и ако нямате зимни гуми и не сте свикнали да карате в такива условия може и да е проблем. Много вероятно да ви отнеме повече време отколкото сте планирали.
Като общо хората са много дружелюбни и винаги ще ви помогнат ако нещо се случи на пътя, но е добре да сте подготвени.

Все още ми дава съобщение, че личните съобщения са забранени.

Последна редакция: ср, 27 авг 2025, 18:50 от VeViV

Общи условия

Активация на акаунт