Едновременно късогледство и далекогледство

• 1 553
  • 15
  •   1
Отговори
Здравейте. Имах перфектно зрение докъм 35 си годишнина. След това започнах постепенно и много бавно да не виждам наблизо и към 40 годишнината си вече се наложи да сложа очила за четене, защото наблизо почти нищо не фокусирах. Докато сложа очилата за четене, надалеч си виждах идеално. Обаче след като използвах около година очила само за четене, започнах да забелязвам, че и надалеч вече не виждам толкова добре. Мислите ли че зрението надалеч се е влошило от очилата за наблизо, които ги слагам само когато трябва да чета нещо, иначе навън си ходя без тях. А последната година, си направих т.нар. стъкла офис-прогресив, с които може да се фокусира наблизо и до около 5-6 метра, т.е. в разстояние на една стая да виждаш идеално. Свикнах с тях, но вече надалеч без очила съвсем започнах да не фокусирам. Ще трябва да си правя явно и очила надале и да сменям два чифта очила.
Чудя се, дали тези офис-прогресив стъкла не направиха така, че вече и надалеч да не виждам. Преди да ги сложа, сякаш надалеч можех много по-добре да виждам, а след като ги носих една година, много по-бързо започнах да не виждам ясно надалеч.
Това нормално развитие ли е на далекогледството - след време човек да започне да не вижда и на близо и надалеч едновременно, т.е. едновременно да си и късоглед и далекоглед, това има ли го като обяснение или е друго?
Навсякъде където чета статии за проблеми с очите са или за късогледство или за далекогледство но никога и за двете едновременно. Защо няма статии за едновременно късогледство и далекогледство?
И още нещо да питам - винаги ми е било чудно, как има хора които цял живот носят очила и то носят само един чифт очила и с тях гледат както наблизо така и надалеч, а при мен това не може да се получи. За да виждам наблизо ми трябват един чифт очила, а за да виждам надалеч, вече ми трябват втори чифт очила, т.е. не мога само с едни очила да виждам едновременно наблизо и надалеч. А тези хора които носят цял живот очила си ходят с тях през целия ден и виждат и наблизо и надалеч. Как при тях става, а при мен не става с един чифт очила?

# 1
  • София
Диоптричните стъкла си имат предназначение: за късогледство, далекогледство, за компютър, прогресив (за двете) и т.н. То става принципно да се носят очилата за близко гледайки с тях надалеч, но това вреди на зрението си и го влошава. След време диоптъра ще се увеличи. Аз имам и за късо и за далекогледство но постоянно сменям двата чифта очила. Да досадно е, но не ми се дават пари за прогресив. И да тенденциозно се влошава далекогледството ми. Може би на 2 години качвам диоптъра.

# 2
  • София/Севлиево
Аз освен,че в тъмното почти не виждам, както и надалеч,се оказах и с очила за четене (да два чифта имам вече) и с много неприятен астигматизъм (той ми е от дете и понеже тогава изобщо не исках да нося очила се е влошило).Питах в оптиката и очната не може ли едни и същи очила за всичко,но ми казаха че евентуално след като навърша 45 може да се измисли нещо.Та ще си нося двата чифта очила и това е ...

# 3
Диоптричните стъкла си имат предназначение: за късогледство, далекогледство, за компютър, прогресив (за двете) и т.н. То става принципно да се носят очилата за близко гледайки с тях надалеч, но това вреди на зрението си и го влошава.
То е ясно че има специализация на очилата за наблизо, надалеч и т.н... но ето веднага давам пример:
Като бяхме ученици, в класа на всеки от нас сигурно е имало едно или повече деца с очила. Та тези мои съученици които носеха очила бяха най-вече за корекция на късогледство. Обаче те ги носеха постоянно, през целия ден. С едни и същи очила четяха учебниците, гледаха към дъската (която не беше много близо) и с тях играеха навън когато не бяхме на училище... постоянно бяха с един чифт очила и гледаха с тях и наблизо и надалеч. Е как ставаше този номер при тях, с едини и същи очила по цял ден,  а сега трябва да носим по два чифта очила?

# 4
Ясно е, че не си била само късогледа, затова не можеш да го разбереш.
На мен ми откриха късогледство на 13 г. възраст, имам и малък астигматизъм. Тъй като диоптерът ми порасна много бързо по време на пубертета се наложи да нося очила постоянно, в моя случай, понеже не исках - носех контактни лещи. И ги носех постоянно, независимо какво правя. Свалях ги само за спане и да се къпя, а дори в банята влизах с очила. Така е при високите диоптри късогледство, реално ти трябват очила за всичко, защото виждаш ясно буквално на 20 см от носа си и всичко нататък е размазано. Да, на тези 20 см от носа ти виждаш идеално, супер е да си скубеш веждите например, можеш и да четеш, ако си забиеш телефона или книгата пред физиономията си, но нищо повече.
Това е простото обяснение на чуденката ти как така като деца се носят очила от сутрин до вечер и са едни очила.
Като почнат да остаряват тези въпросни деца - започват да не виждат и наблизо, съответно се налага да носят очила и за тази дистанция. Майка ми и баща ми, които и двамата са късогледи обаче се оправят и без очила за близко. Носят постоянно за късогледството, а като трябва да четат - махат очилата и отдалечават телефона или книгата. Подозирам, че старческото далекогледство при тях е с много нисък диоптер и компенсират някакси. Но масата хора, които са и далекогледи, и късогледи се налага да използват или 2 чифта очила, или прогресивни. Това е положението.
Намери си свестен офталмолог, който да те следи, защото явно имаш доста динамика в зрението.
Иначе - не си мисли, че очилата са ти увредили зрението, защото това няма как да се получи. Виновно е ЕГН-то и нищо друго. Това са нормални и естествени промени след някаква определена възраст. И да, както дадох пример - някакси се получава и само с 1 чифт очила, но то зависи от индивидуалните особености на диоптера на всеки. Както и от адаптивността на мозъка.
Честно казано, аз лично пострадах много лошо от тригеминална невралгия и не мога да нося вече очила, рамките ми причиняват безумна болка. Контактните лещи от години не са ми опция заради синдром на сухо око, затова си направих операция и в момента съм без очила. Но сме коригирали само късогледството, вече съм на 42 г. и в някакъв момент ще почне пресбиопията и ще се наложи да имам очила за наблизо. Тогава ще се реоперирам, за да сменя лещите, които са ми имплантирани за късогледство с такива, които да покриват всички дистанции.
Та - ако не искаш да носиш 2 чифта очила или прогресивни, има и опция операция, но… прецени си добре + и -.

# 5
  • София
С очила за късогледство съм от детска възраст. Някъде след като минах 40г. започнах да усещам, че с единствения си чифт не виждам добре нито съвсем наблизо, нито надалеч. От ЕГН е, от изтощеното зрение, от все по-слабата компенсация на мозъка... и тн. Сега шофирам и съм навън с очила за далеч. С тези за наблизо съм основно у дома.

Като се прибера от работа, всичко ми е поразмазано с "външните" очила. Ако от бързане седна в колата с очилата за наблизо, останалите коли на паркинга ги фокусирам слабо. И беж обратно вътре, за да си сменя очилата с тези за надалеч.

Прогресивните очила не ми допадат като опция от прочетеното за тях. Предпочитам си двата отделни чифта. Аз съм си консерва по принцип и трудно се нагаждам към новостите  Simple Smile

Не се тревожи толкова! Описаното от теб са закономерни процеси при хора с компрометирано зрение.

# 6
Тези неща съпътстват хората с компорметирано зрение и при тези с миопатия може да има два чифта - плюс и минус. Това са процеси свързани с възрастта и промяната на леща и мускули на окото. Ако човекът е нямал очила, то почва да носи единствено  очила плюс за четене. Ако обаче е имал сравнително малък диоптър с миопатия почва да ползва паралелно и малък плюс за четене. Ако е като мен, със силна миопатия от училищна възраст, се получават два чифта очила но и двата с минус. По-малкия минус е за четене. Да кажем аз имам минус 6,5 за ежедневие и минус 2,5 за четене.  От време на време чета или работя без очила, но прекалено близко до очите трябва да ми се намира площта на работа, което ми уморява очите. Според лекаря никога няма да стигна до плюс. Но ако миопатията е била слаба то ситуация по едни очила за гледане и за четене е закономерно явление.

Последна редакция: вт, 29 юли 2025, 09:51 от _re_ge

# 7
  • Варна
В момента и аз съм  едновременно с далекогледство и късогледство. Късогледството ми не е мръднало като диоптър от 20+ години и нося лещи, но последната година ми се появи и малък диоптър далекогледство. Вече съм твърдо решена на лазерна корекция за да махна късогледството, а за далекогледството ще си направя очила, които реално ще ми трябват само за работата ми на компютър. И аз бях изумена да науча, че човек може да го има и двете едновременно, но го изпитах на гърба си.

# 8
И аз така, от дете с миопия  до -6 диоптъра. Повече от 20 години с лещи и очила и нямах проблем.
След 45 се появи и далекогледство, малък диоптър, но вече не виждах с очилата. Започна да ми пречи на работата. С два чифта очила беше невъзможно да работя  слагаш, махаш постоянно - не става. Започнах да не виждам ампули и флакони, направих грешка, а при мен може да е фатално.
След 1 година мъка се реших и направих операция, имплантиране на мултифокални лещи. Изчисляват ти диоптъра, хем за наблизо, хем надалеч.
Свалих очилата окончателно, а най- хубавото е,  че прогледнах на дърти години. Живея нов живот.
Ако имате възможност препоръчвам, но хората и с прогресивни очила се справят.

# 9
А ако минусът  от няколко години някак си продължава да се увеличава?
Това при мен е тенденция.  Преди, това бях закотвена на минус 4. Но последните 6-7 години почна едно влошаване и съм вече  с минус 8. Обходих много лекари и не могат да намерят причина. Според тях е наследствено. Баба ми и дядо ми бяха с - 9 и - 12 накрая. Прогресивни очила или инвазивна намеса с операция биха били сложни в такава променлива итуация.  Прогресивните стъкла, защото са скъпи и да ги сменят всяка година не е опция, оперативната намеса също, защото се прилага в условия на постоянна вариативност. Явно трябва да чакам очите ми да се кротнат.

# 10
  • София
И аз да разкажа моят опит като пациент и работник в оптика.
Общо взето, съм с -3,5 късогледство, което не се е променило в последните 20 г.
В последните 4-5 години свалям очилата, когато гледам наблизо.
Пробвах мултифокални лещи - не са ми удобни.
Засега се въздържам от прогресив.
Имам рецепта за по-малък минус за наблизо.

# 11
След 1 година мъка се реших и направих операция, имплантиране на мултифокални лещи. Изчисляват ти диоптъра, хем за наблизо, хем надалеч.
Къде направихте тази операция. В коя клиника, при кой доктор? И колко ви струваше операцията?

# 12
  • Банско
Навсякъде в интернет пространството сега гърми реклами, мнения, интервиюта за метода на Норбеков. Можете да махнете съвсем очилата, поне пробвайте. Ето едно много интересно клипче При Тото - https://www.youtube.com/watch?v=s1-LdHShMMA&ab_channel=ToToYotov

# 13
Споделям опит на близка позната като беше решила да  сваля очила с Норбеков преди десетина години. Методът е насочен към фокусиране  на компрометирания елемент при миопатия - мускула на лещата и помага ако се прилага ежедневно и постоянно, което за съжаление не е възможно. Тя почна да "сваля" диоптри но ежедневната "грижа" в този случай се оказа голям фактор. И се отказа.

# 14
Къде направихте тази операция. В коя клиника, при кой доктор? И колко ви струваше операцията?
И мен ме интересува това, може и на ЛС да ми отговорите 🙂🙂🙂

Общи условия

Активация на акаунт