Нашите цветя - тема 29

• 24 768
  • 752
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Компоста си е мой, от листа, клечки и треви предимно, съмнявам се да може да изгори нещо... Оборска угнила тор и птичата сега съм ползвала за домати нищо не са изгорили а омесвам с пръстта и на дъното на дупките слагам... Но мерси ще го заровя и аз така исках...

Последна редакция: сб, 30 авг 2025, 13:13 от Angel_Dust

# 196
Angel_Dust, птичата тор е много по-силна от оборската, така, че внимавай с нея.

anmasu, за черешите купуваш фиданки, за предпочитане от добър разсадник, гледаш и характеристики на сортовете. Примерно от Институтите по овощарство:
https://nursery.fruitgrowinginstitute.com/_m1168/%D0%9E%D0%B2%D0 … D0%BE%D0%B2%D0%B5

https://www.iz-kyustendil.org/index.php?option=com_content&view= … Itemid=95&lang=bg

В Троян имат и планиско овощарство, но не зная какво предлагат, страницата им е много лоша, трябва да се пита по телефона.
https://www.rimsa.eu/za-nas

Още е рано за овошки и рози. Нека захладнее повече - някъде октомври, ноември, в зависимост от времето.

# 197
  • София
От брит казаха, че сега според тях е ок за контейнерни, октомври ноември вече за гол корен.

# 198
Не зная какво е брит. По принцип водят контейнерните, че могат да се садят по всяко време, защото те имат почва. Но въпреки това, най-добрия сезон за садене на всякакви фиданки - дървета и храсти, е есента. Тогава има повече влага в почвата, по-хладно е и способства за по-доброто развитие и укореняване до следващите летни горещини.

# 199
Да се похваля с нова придобивка Simple Smile

фикус Лирата най-накрая след 2 години чакане ме зарадва с ново листенце Simple Smile

самозасяли се винки от семена

.

Последна редакция: сб, 30 авг 2025, 13:51 от Natt***

# 200
Аз използвам много пръст ( силно казано пръст но маса в която са започнали гнилостните процеси) и в контейнерите и в градината. Че и близо до корените. Като почва/ пръст използвам смес от горска почва и угнил оборски тор. Растенията нямат проблеми със сместа. Преди началото на зимата слагам близо до корените смлени черупки от яйца ( целта е с дъждовете и снеговете да  слязат надолу в почвата)

# 201
  • София
Diorela - https://britrosaco.com/%D0%B7%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%81 това са брит, говорих си с една мн мила дама.
Както и да е, ако и сега не ми се получи с розите официално се отказвам и приемам, че тук не стават.
Като гледам докато дойдат и им подготвя мястото и без др ще мине седмица две

# 202

Тази роза е купена ат Била, за 2.99. Установих, че ако я “подстригвам”, т.е. След като и прецъфтят цветовете  отрязвам клонката и тя пуска отново е цъфти цяла година.

Това са част от розите ми на терасата. Пак са ниско ценови и сети по моята технология с почвата и компоста.
И в двата случая имам поливна система и се полива всеки ден.

# 203
  • София
Чудесни са, даже саксиите ти не са много високи както все препоръчват...
Единствено, че от била няма как да я позная колко голяма ще стане, а аз искам средни към ниски храсти и да издържат на жега, самия сорт... Уж този от брит го дават такъв... Другите 2 поръчах от рози бг по 15лв,което за мен си е приемливо, нвмам идея какви ще са, по картинка приличат на сортове каквито биха били ок за мен, но кайво ще дойде нямам идея... Ако някое от тях оцелее на пролет ще пробвам и с една оливия на дейвид остин, ако ли не - няма да купувам... И общо взето ако всичко е наред това ще са розите които искам и мога да побера към момента. Като цяло ако имаше повече информация какво да се очаква от тези нискоценови бих си купувала... Обаче хич не искам да рискувам с нещо, което после да се окаже храсталак 2х2м🤣

Иначе се обадих и поръчах от тях единствено защото се надявах, че хора, които розите са им бизнеса могат да ми дадат адекватен съвет дали дали е по - добре сега контейнер или да почакам за гол корен, особено като начинаещ. За съжаление с рози бг беше късно да се свържа, а днес е събота, та там на сляпо, обаче ако не бях поръчала днес, нямаше да го направя поне до пролетта.

Последна редакция: сб, 30 авг 2025, 15:59 от Angel_Dust

# 204
  • Пловдив
Здравейте, прочетох, че коментирате цветето Хемерокалиси, като издръжливо. Би ли издържало на слънчево място без редовно поливане? Или бихте ли препоръчали друго, което отговаря на тези условия.
Скрит текст:
Искам да посадя цветя на гробовете на моите близки, но нямам възможност редовно да поливам.
Редактирам, виждам, че Хемерокалисите са височки и може би не са най-подходящи за мястото.

Последна редакция: сб, 30 авг 2025, 16:17 от flowerheart

# 205
  • Карлово
Не зная какво е брит. По принцип водят контейнерните, че могат да се садят по всяко време, защото те имат почва. Но въпреки това, най-добрия сезон за садене на всякакви фиданки - дървета и храсти, е есента. Тогава има повече влага в почвата, по-хладно е и способства за по-доброто развитие и укореняване до следващите летни горещини.
Подкрепям горното. От един разсадник в Павликени, бях поръчала рози и череши, септември мисля беше, но доста горещо време се случи тогава. Писаха, че ще ги пратят когато се захлади, след повторно потвърждение от моя страна.

# 206
  • София
Предполагам нищо не пречи да си ги подържа малко и в контейнерите, те нали до сега така са си живяли.

# 207
За засаждането на хемерокалиси и мен ме интересува дали ще издържат на рядко поливане и слънце. Иначе аз всичко садя на есен. Има засадени божури, смокиня, кайсия, 2 череши, боровинки, рози, вечнезелено дръвче, хризантеми (няколко пъти), нарциси, лавандула, хедър (ако не се лъжа). Смокинята е на 4 години и беше/е студоустойчива, но районът не е подходящ за отглеждане на смокини и всяка година, до тази, излизаха поне листа. Тая година, беше най-топлата и не излзе нито едно листенце (почти не сме ходили и не сме поливали Sad). Та, не знам дали да очаквам, че смокинята е жива. От всички растения, останаха само божурите, вечнозеленото дръвче и кайсията, ще видим напролет нарцисите. Розите, които садих, ми ги дадоха като 7 резници от един храст - бяха много красиви и ароматни, отдавна не бях мирисала такава роза. Но изкараха зимата и заради липсата на поливане, после загинаха Sad Та, вече ако садя, искам да знам, че няма да го утрепя.

Последна редакция: сб, 30 авг 2025, 16:54 от anmasu

# 208
При мен е с поляна система. Всичко се полива.
Но хемерокалисите съм виждала и по не толкова поливани градски паркове.
Четете и опитвайте. От опит най-се учи човек.
Съвсем без поливане…. И аз няма да издържа Simple Smile

# 209
Цъфтя два пъти това лято, ей го сега пак. Останали са му няколко задремали пъпки явно.

Чудя се дали да не умножа кактусите. Хем не изискват много грижи, хем имат безумно красиви цветове.

Общи условия

Активация на акаунт