Нашите цветя - тема 29

• 24 687
  • 752
  •   1
Отговори
# 15
Вербени пресаждах онзи ден . Къден разсад . Ами в тая жега не стават буквално изсъхнаха . Циниите са по издръжливи .

# 16
😅😅😅Неее къпини, моят ужас, още се боря да скубя къпини по двора, а те да никнат навсякъде😁
Ейнджи, тези не се разпространяват чрез корените и не пълзят - стоят си като храст. За размножаване пускат дълги дъгообразни клони (опитват се в края на дъгата да пуснат корен - като ягодите, но доста надалеч от основното растение), когато човек не ги иска, просто ги изрязва. Имат дебели стъбла. Не те агитирам изобщо, ами напълно случайно се сетих за моментите, когато всичко иска да го полееш, а те издържат. При добра организация или с помощта на конструкция биха могли да хвърлят сянка за други растения, но не съм ги използвала за тази цел досега. И аз ще сея скоро моите виоли, но ще си правя разсад. Тези, които се сеят сега, ще цъфтят следващата пролет. Имам и семена от горски теменужки (намерих си най-накрая), тях ще ги насея направо в земята в "задната градина" - там има място за инвазия бол.

Последна редакция: вт, 29 юли 2025, 15:48 от Кити Кет

# 17
В градината на свекърва ми има диви теменужки , ароматни . Няма отърване от тях . Всяка година ги скубя и копая и пак излизат тия гадове . Ако ще ги сеете и ако не искате да ви превземат градината ги ограничете .

# 18
  • София
Аз имам горски и много им се радвам, изобщо не бих ги скубала, пускала съм снимки, моите са от жълтолилавките, а миналото лято си взех от горното място лилави, ако не се появят на пролет ще си примъкна още...

Кити, не знам, изкушаващо е, но аз повече сянка не искам, а пък къпини май само аз ям по малко, а в съседното село има огромен къпинак до реката... Та не съм сигурна че искам в двора, виж малини бих си сложила един-два храста макс. Но те вече ще си искат поливане.

# 19
  • Пловдив
Аз също много харесвам диви теменужки. Направило ми е впечатление,  че виреят на сянка.
Къпини има и култивирани. С едър плод и по-малки семки. Не изглаждат да превземат територията агресивно и не са трънливи.

# 20
Така и не успях да "угодя" на орхидеите. Вчера купих една, ще дам още един шанс. Съвети приемам всякакви как да не я "убия" 😁

# 21
От няколко седмици може вече и месец да стана все сея и аз теменужки и все забравям. Сях може би преди 2 месеца семена,  всичко поникна, но са много нагъсто. Имат супер тънки стъбла и сигурно нямат почти коренчета. Та изобщо не знам как ще ги пикирам и дали изобщо ще преживеят тази манипулация. Мисля скоро да започна с разсаждането, че да се захванат и да наедряват до есента, когато ще ги прехвърля в сандъчета, че да цъфтят есента, зимата и пролетта. Миналата година края май средата или края на август ги сях и почнаха да цъфтят март. Тази година исках да имам и с цъфтеж и есента и пролетта на следващата година, но все забравях да сея семена и май няма да ми се получи.

# 22
Така и не успях да "угодя" на орхидеите. Вчера купих една, ще дам още един шанс. Съвети приемам всякакви как да не я "убия" 😁

Ако е фаленопсис, това е най-лесното за гледане цвете.
Поливаш един път седмично, ториш от време на време, примерно 1 път месечно. Гледаш да не е на пряко слънце и това е.

# 23
  • Карлово
Сега точно е по-трудно с орхидеите, ако не сте на климатик 24 часа разбира се.
Моите бяха прекрасни, нови корени, нови листа, наперени и сега се поспряха. Има още някоя с цветове, но е голяма мъкааа.
Не ги преполивай. Това главно ги убива. Светло обичат, но не пряка силна слънчева светлина, понеже изгарят листата. И от мене препоръка никакви торове. Колкото пъти се втурна да ги подхранвам, толкова пъти някоя си отива.

Последна редакция: ср, 30 юли 2025, 13:01 от ДамаТрефа

# 24
Дааа, защо не прочетох по-рано поста Ви?! Една си замина точно от торфена пръчица от "Лидл". Сега и втора иска да си замине, днес ще гледам да купя някой фунгициден препарат. Можете ли да препоръчате? Пак качвам снимката (вече отрязах листата).
Сега точно е по-трудно с орхидеите, ако не сте на климатик 24 часа разбира се.
Моите бяха прекрасни, нови корени, нови листа, наперени и сега се поспряха. Има още някоя с цветове, но е голяма мъкааа.
Не ги преполивай. Това главно ги убива. Светло обичат, но не пряка силна слънчева светлина, понеже изгарят листата. И от мене препоръка никакви торове. Колкото пъти се втурна да ги подхранвам, толкова пъти някоя си отива.

Последна редакция: ср, 30 юли 2025, 21:36 от anmasu

# 25
  • Карлово
Не знам как се казва моя, на работа съм. От агроаптектата ми дадоха, най-малката разфасовка, с думите че трябва да свърши работа. И то вече година още имам от  него. Отрязаното място мажа с него, то се вижда и на снимката, като кално стои. Имах неблагоразумието да сложа орхидеята на светло, но след обед слънцето станало и силно и я беше изгорило. Освен това и в основата на същата не бях махнала "гъбата", та аха да изгние, и там мазах и се оправи.

# 26
Орхидеите са епифити, което означава, че растат върху други растения, но не извличат хранителни вещества от тях. Вместо това те развиват въздушни корени, които абсорбират влагата и хранителните вещества от въздуха и дъждовната вода.
Предполагам, че ако се съобразява отглеждането в домашни условия с това, ще се развиват добре.

Не разбирам, защо напоследък все по-често на катарантуса казват винка. Те са от едно семейство - олеандрови, но различни родове.

Кити Кет, никакви бодли ли няма тази къпина? При нас има една стара, благороден сорт, също пуска дълги израстъци, но има бодли.

# 27
Жасминът ми цъфна. Можете да си представите аромата.

# 28
  • Карлово
Мечта е жасминът ти. Колко време цъфти?

# 29
Кратко. Понеже го имам от 3 години, цъфти всяко лято по веднъж за около седмица .

Общи условия

Активация на акаунт