Нашите цветя - тема 29

• 24 691
  • 752
  •   1
Отговори
# 30
  • Карлово
А! Само за седмица. Още по-ценен аромат.

# 31
През май в Южен Тирол едва се надишах на жасмини. Тъкмо бяха цъфнали, красота и божествен аромат.

# 32
Моята градина с хортензии е далече, но се полюбувах на тези уикенда

# 33
Кити Кет, никакви бодли ли няма тази къпина? При нас има една стара, благороден сорт, също пуска дълги израстъци, но има бодли.
Diorela, няма бодли, ще я снимам как изглежда през уикенда и в понеделник ще я покажа. Миналата година взех, че подредих встрани в редичка няколко от израстъците й, като ги зарових в почвата (без да ги режа). Тя ги беше разпростряла във всички посоки, но я подредих. После ги позабравих, сега виждам, че всички са изкарали стъбла, но тази година няма да имат плод или ще бъде по-късно. Та имам вече няколко за раздаване - вкоренени и готови да превземат нови градини. Wink

# 34
  • София
Астрите като прецъфтят трябва ли да им махам цветчетата и колко да ги режа, ако да?

# 35
Астрите като прецъфтят трябва ли да им махам цветчетата и колко да ги режа, ако да?

Кои астри ? Ако са тия нискостеблените с малките цветченца се режат естествено на 10 см от земята ги режа . Те така или иначе се скриват .

Моя разсад от цинии не изникна и си купих на гол корен и сега са в цялата си прелест . Издържат на слънце .

Това май е Рудбекия . Отрупано е с цвят , но онзи ден валя дъжд и увисна . Една госпожа постоянно ми го бере ... Харесвам си го макар и високо . Ще го вдигам довечера .

# 36
Кити Кет, никакви бодли ли няма тази къпина? При нас има една стара, благороден сорт, също пуска дълги израстъци, но има бодли.
Diorela, няма бодли, ще я снимам как изглежда през уикенда и в понеделник ще я покажа. Миналата година взех, че подредих встрани в редичка няколко от израстъците й, като ги зарових в почвата (без да ги режа). Тя ги беше разпростряла във всички посоки, но я подредих. После ги позабравих, сега виждам, че всички са изкарали стъбла, но тази година няма да имат плод или ще бъде по-късно. Та имам вече няколко за раздаване - вкоренени и готови да превземат нови градини. Wink

Може би е по-нов сорт, при който няма бодли. Нашата също прави дълги израстъци, а на тяк следващата година малко плододаващи клонки. Видях зор да науча домашните, че не трябва да режат дългите едногодишни, за да има повече плод. Simple Smile
Не съм пробвала да вкореня дълъг клон, мисля, че ще стане, защото къпините така се вкореняват по принцип. Но няма смисъл, защото е с бодли, независимо, че плодовете са едри и хубави. Тя избива като нови издънки от земята.

Може и аз да се класирам  за идънка без бодли, само да помисля къде мога да я сложа. Simple Smile

# 37
  • София
Да, такива едни дребнички от лидл, от този тип, но ги продаваха по единично
https://www.lidl.bg/p/trio-astri/p10041038

# 38
Момичета, подрязвате ли здравеца? Попадна ми видео на един градинар, който август месец изрязва смело всички листа. Имам доста здравец на едно място, който никак не изглежда добре от жегите. Чудя се какво ще стане, ако го орежа... Вие как процедирате?

# 39
Момичета, подрязвате ли здравеца? Попадна ми видео на един градинар, който август месец изрязва смело всички листа. Имам доста здравец на едно място, който никак не изглежда добре от жегите. Чудя се какво ще стане, ако го орежа... Вие как процедирате?
Нямам, но никога не съм виждала да се подрязва (майка, баби), а знаете, че селските къщи са пълни със здравец.

# 40
Никога не мие хрумвало.Каква е идеята на това упражнение?

# 41
 В клипчето подрязваха за втори цъфтеж. Като гледам моя здравец какъв е изсъхнал и омърлушен от жегите, реших че може да му е полезно ...

# 42
На мен ми стана любипитно и четох. Наистина може да се реже, НО съветите са да се види какъв точно вид здравец е. Нашият някакъв вид “Балкански” и не намерих съвети за него. Пишеше, че след изрязването стават по-силен и държи изправени листата.

# 43
При какви температури се случва това.При нашите над 40градуса едва ли ще се получи .

Последна редакция: пт, 01 авг 2025, 20:25 от dt

# 44
Аз съм подрязвала силно здравец пред блока, за да го подмладя малко. Защото ако не се подразва, с годините, стават дълги стебла в разни посоки и на върха им зелено. А като се подреже, избиват нови стебла от пъпките и изглежда по-подреден и компактен.
Но не бих го рязала сега, в жегите, а есента, като позахладнее.

Общи условия

Активация на акаунт