Нашите цветя - тема 29

• 24 751
  • 752
  •   1
Отговори
# 135
Здравейте, имам въпрос за захващане на китайска роза. Сложих резник /отчупено клонче доста нескопосано Relaxed/ във вода, но започна да омеква. Отрязах меката част и натопих остатъка /мъничък вече/ във вода. Дали мога да му "помогна" с нещо, за да пусне коренчета?

# 136
Exter, целогодишно ли ще са на терасата? Нито авокадо, нито каланхое ще издържи. Кажи нещо за условията ( изложение, осветеност), за да те посъветваме по-добре.

# 137
  • София
Да, целогодишно, без авокадото и кактусите, за тях е ясно.
Южен, добре осветен балкон. Мислех, че каланхоето е подходящо, ама явно са ме излъгали Blush

# 138
По-голямата част от цветята ни, около 20 на брой, са на остъклен балкон (югозападен) целогодишно. Имаме авокадо, китайска роза, каланхое, алое, мушкато.

# 139
Здравейте, имам въпрос за захващане на китайска роза. Сложих резник /отчупено клонче доста нескопосано Relaxed/ във вода, но започна да омеква. Отрязах меката част и натопих остатъка /мъничък вече/ във вода. Дали мога да му "помогна" с нещо, за да пусне коренчета?

Натопи го в много бледорозов разтвор на калиев перманганат, да го дезинфекцира и да спре загниването. Разтваряш 2 -3 кристалчета в чаша и като се утаят, от нея отливаш съвсем малко в другия съд, в който си го натопила и доливаш вода. Не трябва да има никакви листа и дръжки в долната част, оставяш само 2-3 листа на върха, ако са големи, може да ги резнеш, да остане 1/3, до 2/3 от тях, според размера им.

# 140
Азалията ако не е изрично градински вид, също няма да издържи зимата навън.
За слънчев балкон е най-добре едногодишни цъфтящи, почти всичко ще вирее. От многогодшните - някоя трева, дребни иглолистни, седум, делосперма. Всеки цъфтящ храст ще оцелее в достатъчно голяма саксия.

# 141

Натопи го в много бледорозов разтвор на калиев перманганат, да го дезинфекцира и да спре загниването. Разтваряш 2 -3 кристалчета в чаша и като се утаят, от нея отливаш съвсем малко в другия съд, в който си го натопила и доливаш вода. Не трябва да има никакви листа и дръжки в долната част, оставяш само 2-3 листа на върха, ако са големи, може да ги резнеш, да остане 1/3, до 2/3 от тях, според размера им.

Ще го натопя в разтвор, имам калиев перманганат. Проблемът е, че самото резниче беше не повече от 10 см., имаше около 6 листа. Доста време го носих без да мога да го натопя и след поставяне във вода долните 2 листа се изпълниха, а горните изсъхнаха.

# 142
В това е проблемът, пресъхнал е. Друг път, като не можеш да го натопиш веднага, увий го в салфетка отдолу, намокри я и го сложи в найлоново пликче и така го носи, за да не пресъхва.
Сега редуцирай останалите листа, явно връхчето е изсъхнало. При вкореняване, листата трябва да се намалят, за да не дърпат от силата и да не изпаряват много вода. Цветове също се премахват.
Снимай да го видим, все пак.

# 143
  • София
Азалията ако не е изрично градински вид, също няма да издържи зимата навън.
За слънчев балкон е най-добре едногодишни цъфтящи, почти всичко ще вирее. От многогодшните - някоя трева, дребни иглолистни, седум, делосперма. Всеки цъфтящ храст ще оцелее в достатъчно голяма саксия.
Азалия Японика е, дават я външна и затова я купих.
Гледам да е малко мързеливо, затова не гледам едногодишните. А каланхоето жегата го умори, зимата няма да го бъде със сигурност Blush

Редактирам се, включвам и една разплетена вече Сансевиерия Blush

Последна редакция: пн, 25 авг 2025, 13:55 от Exter

# 144
  • Пловдив
Не всеки резник пуска корен. Някои изсъхват, други загниват...
Имам за подаряване вкоренени. Ако проявяваш интерес- пиши ми!

# 145
Още малко гладиоли да покажа, че скоро ще им отмине времето. Догодина ще подреждам луковиците по големина и ще им измисля опора, за да не полягат. Цветово няма да си записвам след като ги извадя, ще ги събера смесени.

# 146
Exter, целогодишно ли ще са на терасата? Нито авокадо, нито каланхое ще издържи. Кажи нещо за условията ( изложение, осветеност), за да те посъветваме по-добре.
3 години авокадото ми е на открита тераса в София, издържа.

# 147
Мога ли да ползвам Тинктура йод разтвор 5% х 50 мл  - 1 капка на 1 литър вода за подхранване на цветя ?
Използвай спокойно.
Моите китки рискувам и ги подхранвам с Йодсептадон когато се сетя. През седмица - две, в 2 л. вода по 10 капки. Изтекла му е годността, но да не става зян. 😁
Другото до което съм прибягвала е кубче мая разтворено в 10 л. вода.
И резултатът

# 148
Да ви покажа мушкатенцето ми, което много си харесвам. От семена ми е, на няколко години вече, дано не го загубя.

# 149
Аз мушката от семена не харесвам . Първо , че много бавно се развиват , второ  , че първите 2 3 години се скъсват от цъфтеж , после мъка . ...

Резника на дамата с китайската роза е бил малък . Отчупи пак по голямо и право клонче и веднага го слагаш в 1 пръст вода и на светло , но не пряка светлина .

За незакрита тераса препоръчвам делосперма , ниски карамфилчета , от семена циния , турта , седуми и т.н .

Общи условия

Активация на акаунт