Нашите цветя - тема 29

• 24 794
  • 752
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Здравейте, извинявам се,и аз бих помолила за луковици шафран око има още. Благодаря Heart

Последна редакция: ср, 03 сеп 2025, 16:03 от leni_rad

# 241
  • София
Олеандрите оцеляват засадени навън и в пазарджишко. Майка ми има три големи, бяха засадени в огромни саксии. И като вече не може да ги влачи и прибира сама в избата, преди три години ги засади навън.
По принцип олеандрите са сухоустойчиви и силно светло и топлолюбиви, не ги преполивайте.
Хубаво ще е поне първата зима да са предпазени, докато укрепнат и се климатизират.

# 242
Миналата година за пръв път сложих луковици на алиум. Растението ми беше непознато, но страшно ми хареса. От луковиците, купени от Лидъл /сорт Purple sensation/ всички до една дадоха невероятен цвят. Четох за алиумите и тази есен съм решила да добавя от най-големите Globemaster. Помните ли дали в Лидъл миналата година имаше такъв сорт? Каквото съм взимала от там като луковици ми пониква безотказно Simple Smile

# 243
  • Карлово
Относно стреч фолиото. Тук, в Карлово,  в градини на открито завиват така маслинките и то не само първата година. Чудесно се развиват. Всъщност растенията отгоре са пооткрити.

# 244
Това са част от грудките. Снимах целия кашон , но нищо не се виждаше, затова извадих част от тях за снимката. Сега като ги гледам и ми се струват едни и същи Grinning

Titina, за Варна става дума. Четох до сега в нета за зокума. Пише, че не обичал много вода и го хващат въшки Imp Аз съм близо до морето и доста духа тук, надявам се да му хареса мястото. Взех си и дръвче нар за ядене. Тази година ми измръзна миналогодишното което засадих. Надявам се мястото сега дето му избрах да е ок.

Бих взела и аз шафран ако остана.
На Галата/Прибой вече 3 година ми е засят в земята. Полива се всеки ден, в 5 сутринта - 8 литра вода ( според дебита на капковото). Ако не го полея, му клюмват цветовете. А там доста духа и пече, че е на 400м от морето.
Брат ми има в Приселци, пак засети в земята, пак ги полива всеки ден.
Вчера се загледах в съседна тераса в София, имат 2 големи храста. Със сигурност от 2 години са навън. Не знам как и кога ги поливат, но със сигурност нямат поливна система.
Гледам и в Будапеща ги държат навън.

# 245
За момичетата , които искат шафран , пишете ми данните си на лично в понеделник ще изпратя на тези на които им имам данните .

# 246
  • Бургас
Моите луковички шафран, така и не се хванаха. Бях ги купила от производител, но нещо обърках с тях.
Първоначално пуснаха едни много тънки и дълги листа. И до там....
Даже не съм сигурна, дали стоят из някоя саксийка....

А зокумите ( олеандрите) по морето си виреят на открито целогодишно!

# 247

Добро утро Kissing Heart

Зокуми виреят и в Родопите, но не съм рискувала да ги оставям на открито през зимата.

# 248
Помня, че мама прибираше зокумите в мазето на селската ни къща, и мушкатото също. В Северозападна България.

# 249
Здравейте дами , ще си запиша данните ви за шафрана , а някои и за седуми и за многогодишна винка и понеделник е почивен ден , но вторник ще ви ги пратя.

Майка ми преди 5 6 години реши да вземе луковици шафран и сяхме 3 реда като не бяхме ги разсаждали до сега . Много се бяха нагъчкали и трудно се беряха за това решихме да ги разсадим . Ами както есенния минзухар . Отначало ще има нужда от малко водичка .
Таа той цъфти октомври месец по - късно ще ви прикача снимки . Ставахме рано сутрин за да го берем . Свидеше ни се и за това отивахме и лазехме за да оберем всички червени тичинки , които слагахме върху хартия да се изсушат и ги прибирахме . Трябва да се бере до ден два  .  Става за ориз , за чай и други неща , за които може да прочетете в интернет . Интересното е , че първите няколко години едно цветче имаше по една тичинка , а сега последните като се позавъди един цвят има по 3 4 тичинки . Много е красих .

За жалост 2023 не можахме да го оберем защото валя голям дъжд и всичко отиде . Много е нежен .

# 250
֍₰꙳꙳ Alisa ꙳꙳₰֍, на каква дълбочина и през какво разстояние слагахте луковиците на шафрана?

# 251
  • Бургас
Алиса, ще се радвам и чакам снимки на шафрана с нетърпение!

# 252
֍₰꙳꙳ Alisa ꙳꙳₰֍, на каква дълбочина и през какво разстояние слагахте луковиците на шафрана?

Най - малко 10 см защото доста се размножава . Имам 3 реда , които след няколко години се напълниха . Няма нищо специфично действате както с другите луковици . Не го режем , той си изсъхва и се скрива .

ЕТО И СНИМКИ НА ШАФРАНЧО

Голяма ми е красота ама оставам без крака , докато го обера . Цъфти поетапно и постоянно трябва да се варди да не прецъфти или да не завали . През годините стана така на гъсто и трудно цъфти , когато са на куп . Бере се това червеничното вътре много внимателно ,трябва да се откъсне от основата си . Миналата година имаше доста за бране . По принцип съм гледала като цъфнат , откъсват цветовете в една кошница и сядат на маса и го чистят обаче на мен сърчице не ми дава да го откъсна . Свидно ми е . Това го правят предимно на нивата . Мои познати имаха нива с шафран , но се отказаха , то си е голяма мъка , трябва бързо да се бере .

Скрит текст:

Последна редакция: пт, 05 сеп 2025, 16:34 от ֍₰꙳꙳ Alisa ꙳꙳₰֍

# 253
Алиска, прекрасно е нацъфтял!!!
На 10 см предполагам, между лукивиците. А дълбочината колко е, пак ли на 10 см ?
Усеща ли се някакъв аромат на яденето, или само цвят дава?

Правят и чай с шафран
https://www.culinarytourism.bg/retzepti/chai-s-shafran

Чета в Уикипедия, пише, че
Цитат
При цъфтене шафрановият минзухар достига средно до 30 см височина.
Като гледам снимките, далеко е от 30 см. Laughing

Последна редакция: пт, 05 сеп 2025, 18:37 от Diorela

# 254
Аз имах шафран, не беше по-висок от останалите минзухари. Придава и вкус, не е само цвят. Моя не съм го брала де, бяха десетина луковички и на втората година мишките им видяха сметката.

Общи условия

Активация на акаунт