МБАЛ Надежда - тема 26

• 26 700
  • 603
  •   1
Отговори
# 585
Ползвах своя помпа, не исках да ползвам общата, стерилизаторът е за да си стерилизирате каквото решите, можете да си носите и помпи, и шишета, и залъгалките, всичко. Аз лично ползвах помпата само първия ден и то с функция за стимулиране, защото дъщеря ми не искаше да засуква. Решавате вие дали да кърмите, или да давате АМ, те ви водят бебето на 3 часа да си го храните вие, единствено през нощта, ако стои при тях го хранят те. За памперсите отново вие решавате, аз взимах от тях и  ги сменях.

# 586
Може би от хигиенни съображения го изхвърлят, не всички части на помпите могат да се стерилизират. Но гадая.
Иначе ако искате да кърмите, може и въобще да не Ви потрябва помпа, аз например не съм ползвала.

Това че се изхвърля е доста тъжно... особено първите дни когато е най-богато на витамини. А новороденото си взима вероятно много по малко на всяко хранене, та за това се чудех дали има начин за съхранение... Ако си носиш ти шишенце, и има стерелизатор, защо да е проблем, освен ако това е строго тяхната политика.
Да, от хигиенна гледна точка е. Но ако е като в моя случай бебето да не иска да суче, единствения начин, по който може да му дадеш кърма е изцеденото с помпата.

# 587
Прочетох сега този коментар в фб групата, Приятели на Надежда:

Иначе помпата се препоръчва защото бебето суче много малко количество (или при някои жени въобще) и за да не ти се подуват и тежат гърдите което може да стане доста болезнено – от такава гледна точка.

# 588
Бебето може да бъде постоянно с майката. Оставя го, когато е нейното хранене в трапезарията и за къпане/прегледи на бебето.   Жената с която бях в стая се цедеше и им даваше, а те прехвърляха в шише.

# 589
Аз родих миналата седмица нормално и нито на мен, нито на бебето са давали антибиотик.

Относно фондовете – след като си платих раждането, поисках фактура и документ за застраховател, и и на мен ми дадоха телефон, на който да се обадя, за да ми направят разбивка, защото във фактурата, която ми дадоха, пише единствено „Раждане - нормално, без епидурален катетър, пакет допълнителни здравни услуги“. И аз съм на Доверие и би трябвало да могат да ми изплатят 900 лв за избор на екип.
Тоест, ако не съм ползвала избор на екип, а съм родила при дежурният екип няма да ми възстановят нищо ли? Аз така го разбирам. А в Надежда избор на екип няма .

# 590
Бебето може да бъде постоянно с майката. Оставя го, когато е нейното хранене в трапезарията и за къпане/прегледи на бебето.   Жената с която бях в стая се цедеше и им даваше, а те прехвърляха в шише.

Явно това е нещо ново което правят или предишната жена която сподели не са й дали защото е нямала нейна бутилка, или пък зависи на акушерките които попаднеш...щом тези които казваш дори са й прехвърляли те млякото в бутилка това я е улеснило...а после директно го е давала на бебето или в хладилник са слагали шишето?

# 591
Бебето може да бъде постоянно с майката. Оставя го, когато е нейното хранене в трапезарията и за къпане/прегледи на бебето.   Жената с която бях в стая се цедеше и им даваше, а те прехвърляха в шише.

Явно това е нещо ново което правят или предишната жена която сподели не са й дали защото е нямала нейна бутилка, или пък зависи на акушерките които попаднеш...щом тези които казваш дори са й прехвърляли те млякото в бутилка това я е улеснило...а после директно даваш на бебето или в хладилник са слагали шишето
Да, явно е нещо ново, аз като раждах нямаше такива варианти. Директно си ми казаха, че не може. Но е много хубаво, ако са започнали да действат така.

# 592
Не е задължителна помпата, аз не съм се цедила след това, както и много мои приятелки, при необходимост винаги можеш и на ръка да се изцедиш до облекчение. Ако вече искаш да храниш с изцедена кърма или да замразяваш (безсмислено действие според мен и Ася Демирева)- си трябва естествено.
На мен не са ми правили проблем за шише или нещо друго, което съм носила, никой даже не ми е гледал какво си нося. Може би наистина зависи от акушерките на смяна по-скоро това, масово взимат изцедена кърма за недоносени бебенца, струва ми се странно да не позволят майка да даде на детето си.

# 593
Не е ли по-трудно с ръка, или ти си знаела как вече, някой ти е казал/показал? За три дни престой много ли се подуват ако не успееш хубаво да се изцедиш?

# 594
При ползване на техни помпи не дават да се пие млякото от бебенцето, заради риск от разпространение на вътрешно болнични инфекции.

За мен като цяло е безмислено ползването на помпа в първите три дни от раждането (сиреч - докато се прибереш вкъщи), освен ако наистина бебето не успява да засуче.

Имам 2 раждания в Надежда. Гърдите ми отичаха и при двете чак след 2-рия ден (да не кажа - точно преди изписване), като доколкото знам - не е препоръчително стимулирането им с помпа първите дни за повече от 1 минута, защото са пълни с кръв и лимфа и може да стане още по-болезнено.

# 595
Подкрепям горното, млякото слиза на втори-трети ден обикновено, можете да си вземете две малки кърпи, които да мокрите със студена вода и да ползвате като компреси при нужда, има и готови компреси. Аз така направих, гърдите ми също отекоха преди изписването. Бебето беше почти постоянно на гърда в болницата, не съм спазвала графици, то и като си го видиш някак инстинктивно искаш само да си го гушкаш и да му даваш да суче. Няма помпа, по-добра от самото бебе, в началото му трябват по няколко милилитра. Вече ако има проблем при засукването е друго. (Действието се развива в друга болница.)

# 596
Раждах декември 2025 - бебето беше в интензивна грижа 4 дни, през това време помпата(собствена) ми свърши работа,  защото цедих и го давах на акушерките, които го даваха на бебето. За стерилизацията - от 1вото дете знам че има пликове за стерилизация в микровълнова и си взех от тях и ги използвах.

Аз родих миналата седмица нормално и нито на мен, нито на бебето са давали антибиотик.

Относно фондовете – след като си платих раждането, поисках фактура и документ за застраховател, и и на мен ми дадоха телефон, на който да се обадя, за да ми направят разбивка, защото във фактурата, която ми дадоха, пише единствено „Раждане - нормално, без епидурален катетър, пакет допълнителни здравни услуги“. И аз съм на Доверие и би трябвало да могат да ми изплатят 900 лв за избор на екип.
Тоест, ако не съм ползвала избор на екип, а съм родила при дежурният екип няма да ми възстановят нищо ли? Аз така го разбирам. А в Надежда избор на екип няма .

Реално няма избор на екип, но те предоставят фиктивен документ все едно че си избрала такъв, за да ти възстановят средстватаю

# 597
Може ли да каже някоя скоро родила, как е атмосферата в тези споделени стаи? Например като са 3-4 жени с бебетата си в една стая и всички плачат? Имаш ли възможност спокойно да се изкъпеш и спиш, или е по-трудно? И как се действа ако мъжът иска да влезе или не се дава? В противен случай, ако е натоварено с много родилки, този час за свиждания позволен в трапезарията от 17-18 часа, всички ли си канят семействата там - има ли място? Пускат ли те вместо това да отидеш долу с бебето например на първия етаж в ресторанта там или някъде другаде да се видите или какви са ти действително опциите?
При мен свиждането с мъжа ми ставаше в коридора на дивани те съобразява се с жените които кърмят. Бебетата всички жени от стаята сме ги взимали през деня за хранене, вечерите не са били при нас. Аз бях в тройната стая която е доста просторна и попаднах на свестни жени в стая. Отначало имах притеснения да не си пречи но се оказаха безпочвени.

# 598
Има и стерилизиращи таблетки, но не мога да дам личен отзив.

# 599
Ето такива ли си ползвала? Пише че може да се използва всяка торбичка по 20 пъти. Изглежда ми хигиенично и удобно.

https://comsed.net/%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1 … %B0-philips-avent

Раждах декември 2025 - бебето беше в интензивна грижа 4 дни, през това време помпата(собствена) ми свърши работа,  защото цедих и го давах на акушерките, които го даваха на бебето. За стерилизацията - от 1вото дете знам че има пликове за стерилизация в микровълнова и си взех от тях и ги използвах.

Общи условия

Активация на акаунт