Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема №28

• 13 512
  • 425
  •   1
Отговори
# 285
https://www.technopolis.bg/bg/Sadomiyalni-za-vgrazhdane/Sadomiya … SB53907Z/p/687534

Да рискувам  ли с тази  съдомиялна? Имам вече негативен  опит с aeg , изгоря и платка след половин година ползване. Или да заложа на нещо по скъпо
Проблема не че сме с кухня на икеа и са ограничени  съдомиялните които пасват б3з да св налага допълнително  механизъм.

# 286
  • София
Здравейте Simple Smile И за да затворя кръга на електроуредите за кухнята, последното нещо, което търсим е съдомиялня. Този път няма да съм така подробен Grinning Разбира се и тук сме ограничени в пространството, но това си е по наше желание. Търсим си уред с ширина 45 см и отново май се спряхме на марката Bosch. Бюджетът ни е около 1000 лева и май това по-долу са ни опциите.

Тези двата модела ми изглеждат страшно подобни и разликата е между тях е 40 лв. Малко над бюджета са, но са напълно приемливи като цена:

# 287
Аз бих избрала СМ със свързаност - хем има допълнителни програми, хем възможност за дистанционна диагностика, когато се наложи.  По възможност - и със зеолит, но виждам, че не участват в подбора. Ползвам две на Бош - едната е със зеолит и разликата при сушенето е съществена.  Енергийния клас не го гледай, няма практическо значение. Разликата в цените между двете избрани групи не е чак непреодолима при днешните цени и инфлация (само след месец-два сто-двеста лева няма да представляват въобще разлика за размисъл, като имам предвид наблюденията си от началото на годината и особено в последните месеци) и факта, че все пак се купува уред с тенденция да се ползва минимум 5 години.

# 288
Средно ползване на тези уреди не е 5г, а по- скоро 8-10години.
Разликата в разходите за ток и вода не е огромна в абсолютна стойност. Основните причини да се предпочитат по-скъпите модели обикновено не са само сметките, а допълнителните екстри , разположението вътре...
Аз лично, на първо място от критериите слагам разход на вода( знам- за  Бг не ви е релевантно), на второ шум.

# 289
  • София
Благодаря ви за бързото включване и страхотната обратна връзка. Определено тогава изборът отива към една от тези двете:

# 290
Май и двете са с 44dB, остава да сравним кошниците (VarioFlex). За отворени помещения е важно- максимално нисък шум, заедно с най-високата гъвкавост на кошниците, значи EMX моделът.
Сравнена цената, спрямо другите модели,  не е фактор- за живота на машината ще се изплати за под 5г. Бих търсила промоции из веригите магазини, или онлайн.
И, късмет с новата машина!

# 291
LordOzzy , не случайно съм написала минимум 5 години, а не средно. Моята едната ги надхвърли и си се държи като нова, надявам се на още 3-4 години, пък ще я сменя с по-съвременен модел, ако няма регрес, че накъдето са тръгнали производителите, не знам дали няма да е за по-лошо.

# 292
  • София
Скрит текст:
Здравейте Simple Smile И за да затворя кръга на електроуредите за кухнята, последното нещо, което търсим е съдомиялня. Този път няма да съм така подробен Grinning Разбира се и тук сме ограничени в пространството, но това си е по наше желание. Търсим си уред с ширина 45 см и отново май се спряхме на марката Bosch. Бюджетът ни е около 1000 лева и май това по-долу са ни опциите.

Тези двата модела ми изглеждат страшно подобни и разликата е между тях е 40 лв. Малко над бюджета са, но са напълно приемливи като цена:
За момента клоня към опция 1 или 2. Какво бихте ме посъветвали?
Благодаря ви от сърце и с пожелание за весели Коледни и Новогодишни празници Simple Smile

И аз бих избрала някоя от първите две, защото имат кратка програма от 1 час. Моята СМ също е такава и често ми се налага да ползвам тази програма. При моделите от енергиен клас „B“, най-късата програма е 1:29 ч. - с половин час повече.

Моделите с буквата „Е“ в обозначението имат автоматично отваряне на вратата, откъдето идва икономията за по-високия енергиен клас. Според етикета, тази икономия се равнява на 25 кВт/ч. на 100 цикъла, което по 0,22 лв. се равнява на 5,50 лв. за около 3 месеца или приблизително 20 лв. за година.

Тези 100-тина лева разликата в цената на съдомиялната на теория могат да се „избият“ за около 5 години, само че на по-икономичната машина ще ѝ е нужно време за работа с поне 100 часа годишно повече.

В продължителността на програмите е включено и времето за сушене с отворена врата и затова предполагам, че човек би могъл да извади нещо от машината и преди края на цикъла, ако му дотрябва, т.е. по-дългите програми може да не са чак такъв проблем.

# 293
LordOzzy , не случайно съм написала минимум 5 години, а не средно. Моята едната ги надхвърли и си се държи като нова, надявам се на още 3-4 години, пък ще я сменя с по-съвременен модел, ако няма регрес, че накъдето са тръгнали производителите, не знам дали няма да е за по-лошо.
За последното си  много права.
Утрепрах се да звъня по дилъри, докато  намеря точната партида беко, произведена в Турция( испанските са с подобие на фолио вътре, вместо инокс).
Между другото,  ако някой търси дуракоустойчива,  икономична , но все пак добра машина- с две ръце препоръчвам Беко.

# 294
  • София
В крайна сметка след доста обикаляне по магазините и събиране и на информация от първа ръка, както и още четене в Интернет, Редит и тук, изборът ми ще бъде SPV4EMX17E | Серия 4 – Съдомиялна за вграждане 45см: 1.189,00 лв..
  • Максимално нисък шум.
  • Най-висока гъвкавост на кошниците.
  • Много по-добра енергийна ефективност.
  • Въпреки малко "по-дългата" кратка програма (с около 25 мин), времето за сушене е включено и то е при отворена врата, което позволява да си извадиш нещо по всяко време, ако ти потрябва.
  • Дистанционната диагностика (това го има при всички модели).
  • AquaStop (това го има при всичките модели).
  • Разликата в цената е около 100 лв, което не са толкова много пари, а и чисто в дългосрочен план ще се избият много бързо.

Започвам да се услушвам за някоя добра промоция и веднага ще се насоча към закупуването ѝ. Говорих с консултантите на Bosch Home (Expo 2000) и те ми казаха, че при покупката на два или повече уреда, винаги правят отстъпка. Затова и направих запитване каква би била тя, ако закупя и четирите уреда от тях (хладилник, съдомиялна, фурна за вграждане и индукционни котлони за вграждане). Консултантите споделиха, че би трябвало да е от рода на 15% (което за тази сума е повече от перфектно), така че очаквам с нетърпение какъв Коледен подарък могат да измислят (който ще си е след Коледа).

Благодаря отново на всички! Невероятни сте.
И Весела Коледа - бъдете здрави и постигайте с лекота мечтите си!

# 295
Здравко, аз миналата година по това време купувах всички уреди. Със списъка попитах за отстъпка в повечето по-големи вериги. Най-добра цена ми дадоха от Експо.

# 296
  • София
Здравко, аз миналата година по това време купувах всички уреди. Със списъка попитах за отстъпка в повечето по-големи вериги. Най-добра цена ми дадоха от Експо.
Здравей и благодаря за включването! Понеже хората са в коледна почивка - напълно разбираемо, все пак е Коледа Grinning - все още нямам оферта. От магазина обаче ми казаха, че за тези уреди обикновено дават поне 15% отстъпка - стандартна практика, като това бил минимумът, макар че звучи твърде хубаво, за да е истина. Ако наистина е така, ще е супер. Така че чакам с нетърпение.

П.С. Проверих и в други магазини, но никъде не предложиха отстъпка при покупка на повече уреди - включително и в Техно Микс, въпреки че други хора от форума са получавали такава. Обяснението навсякъде беше едно и също - продуктите вече са намалени и това е отстъпката, която важи.

Весела Коледа - бъдете здрави, постигайте с лекота мечтите си и не спирайте да се усмихвате!

# 297
  • София
В крайна сметка след доста обикаляне по магазините и събиране и на информация от първа ръка, както и още четене в Интернет, Редит и тук, изборът ми ще бъде SPV4EMX17E | Серия 4 – Съдомиялна за вграждане 45см: 1.189,00 лв..
  • Максимално нисък шум.
  • Най-висока гъвкавост на кошниците.
  • Много по-добра енергийна ефективност.
  • Въпреки малко "по-дългата" кратка програма (с около 25 мин), времето за сушене е включено и то е при отворена врата, което позволява да си извадиш нещо по всяко време, ако ти потрябва.
  • Дистанционната диагностика (това го има при всички модели).
  • AquaStop (това го има при всичките модели).
  • Разликата в цената е около 100 лв, което не са толкова много пари, а и чисто в дългосрочен план ще се избият много бързо.
Здравко, нещо си в грешка. Изборът си е твой и не те убеждавам в нищо, но когато има точни данни, държа тук да ги споделяме, за да не се подвеждат онези, които четат след нас.

Първо, шумовите емисии са еднакви и при 4-те споменати модела - 44 дБ. Това е нормално, тъй като устройството им е еднакво, с изключение на това, че два от тях имат механизъм за отваряне на вратата, а другите два - нямат.

Програмите им също са еднакви (като предназначение), но между моделите със и без авт. отваряне има разлики в продължителността и някои от температурите (при икономичните „кратката“ програма е 60°C, а при другите - 65°C). Съответно, и 4-те модела имат „тиха“ програма, която е с шумови емисии по-ниски от обявените на етикета, тъй като последните се отнасят за програма Eco.

Според Експо 2000, при модела EMX шумовите емисии на тази програма са дори по-високи (43 дБ) от тези при моделите HMX (41 дБ). Засега не съм намерила такива данни от производителя и затова не мога да ги потвърдя.

Второ, гъвкавостта на кошниците при 3 от споменатите модели е абсолютно еднаква, тъй като и самите кошници са еднакви, както и техните приспособления за чаши и т.н. Това е описано в спецификациите на моделите на сайта на Бош, а също така е видимо от снимките, както и от еднаквата буква (M) в обозначението на моделите. Различен е само моделът EKX, който няма чекмедже за прибори, но другите му две кошници са еднакви с останалите.

Трето, кратката програма при EMX е по-дълга с 29 мин., а не с 25. Едната (Quck L) е 60 минути (1:00 ч.), а другата (Express) - 89 минути (1:29 ч.). Вече споменах, че и температурата при тях е различна.

И четвърто, прословутата енергийна ефективност не е „много“ по-добра. Ето, това са данните на производителя за продължителност на програмите и консумация на електрическа енергия и вода за моделите SPV4HMX49E и SPV4EMX17E:

Скрит текст:
SPV4HMX49E
SPV4EMX17E

Разликата е значима само при икономичната програма, която служи за определяне на енергийния клас, както и при „кратката“, която както разбрахме не е толкова кратка, т.е. същата икономия може да се постигне и с другата машина като се пусне по-продължителна програма. При всички останали програми разликата е минимална и се равнява на 1-2 стотинки на цикъл. За сравнение, хубавите препарати за съдомиялна излизат около 50 стотинки за цикъл, а бюджетните - около 20-30 стотинки.

По друг начин казано, ако всеки ден пускаш съдомиялната на програма, различна от икономичната (която е между 3 и половина и 4 часа), за една година моделът EMX ще ти спести малко над 7 лева или по-малко от 4 евро спрямо HMX. От друга страна, при същите условия, моделът HMX ще ти спести вероятно около 180 часа спрямо EMX.

На теория, човек може да пуска миялната вечер преди лягане и по-дългите програми да не му пречат. На практика обаче не се получава така, защото машината се запълва по друго време, най-често при готвене, и често трябва да я пуснеш, за да може после отново да слагаш съдове в нея.

В заключение само ще обобщя, че между HMX и EMX няма никаква друга разлика освен продължителността на програмите и икономията на електроенергия и вода. Само че разликата в продължителността е от порядъка на стотици часове годишно, а разликата в консумацията е от порядъка на няколко евро годишно и аз лично се съмнявам, че тя ще „избие много бързо“ разликата в цената.

Последна редакция: пт, 26 дек 2025, 00:22 от Vilemina

# 298
  • София
Vilemina - това се казва анализ. Толкова добре описан и в толкова много детайли. Прочетох го сигурно 5 пъти и само мога да кажа едно ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ.

Напълно си права за всяко едно нещо и е правилно, когато се коментират спецификациите, те да са точни, защото много хора четат и взимат своите решения на база на написаното. Извинявам се, че съм обобщил данните, което е подвеждащо. Анализът е прекрасен и наистина дава много по-точна представа за приликите и разликите. И това само задълбочи моето чудене между тези два модела:
  • SPV4HMX49E | Серия 4 – Съдомиялна за вграждане 45см: 1.099,00 лв.
  • SPV4EMX17E | Серия 4 – Съдомиялна за вграждане 45см: 1.189,00 лв.

Няма нужда да обобщавам каквото и да било, защото само мога да объркам хората, а ти си го направила милион пъти по-добре. Само може би бих добавил количеството използвана вода, защото при ECO и Express има разлики, но дори в рамките на година, не са толкова значими... Единствената особеност е как бихме я ползвали ние тази съдомиялна в къщи. Според мен пускането ще е веднъж на 2-4 дена, но дори и така, нещата си остават по същия начин, както си го описала - спестените от консумация на електроенергия и вода пари ще са няколко десетки евро (10-15 EUR), а допълнителните часове - десетки/стотици (80-100 часа) - това са много груби сметки.

Ще го помисля още, защото наистина ме разколеба страшно много. Както бях доста сигурен в избора на SPV4EMX17E, сега вече това не е така и сякаш SPV4HMX49E звучи също страхотен вариант Grinning И вече има и голям резон в това.
    Благодаря ти! Имам да помисля Simple Smile

Последна редакция: пт, 26 дек 2025, 10:49 от zdravko.nestorov

# 299
Ако ще пускаш 45см миялна веднъж на 4 дни по- скоро си помисли дали изобщо ти трябва.

Общи условия

Активация на акаунт