Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема №28

• 13 561
  • 425
  •   1
Отговори
# 210
Касапските ножове не се мият с гореща вода, даже изобщо не ги мият някои- пазят ги от затъпяване и ръждясване така.
Майка ми е учила в ТОХ и тя така- не си дава ножовете Grinning
Аз се съмнявам да са касапи всички потребителки, просто така са решили.

# 211
До сега не бях чувала /чела/ нож да се затъпи от миене 😂 без значение в какво / освен ако не е в барабана на пералнята/. Е, сега чух.

Ползвам тигани Тефал и два от тях са с незалепващо покритие и стомана отвън. След пържене в маслена баня  ги мие машината - задължително!
Тези са, доволна съм и ги препоръчвам.
https://www.tefal.bg/p/%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B1%D0%BE%D0%BA-%D1% … -24-cm/2100121267

https://www.tefal.bg/p/%D1%83%D0%BE%D0%BA-%D1%81-%D0%BA%D0%B0%D0 … -28-cm/2100121266

Всички нови съдове, които купувам са подходящи за съдомиялна, включително  и пластмасовите кутии /при тях  гледам да стават и за микровълнова/. На ръка мия само дървени дъски и прибори от дърво.
Имам отпреди евтинджос тави BRIO които също още не са ръждясали в миялната.
Мимоза може и да ти е смешно, но е точно така. Всеки, който познава малко особеностите на стоманата го знае.
И дори на тиганите, които предложи (аз също ползвам Тефал) пише това

Не ме разбирайте погрешно, изобщо не искам да ви се меся как да си миете посудата. За това и по-горе писах, че всеки решава според приоритетите си. При цена на нож между 45 и 85 евро предпочитам да ги измия на ръка и да имам дълго време остри и здрави ножове.

# 212
Касапските ножове не се мият с гореща вода, даже изобщо не ги мият някои- пазят ги от затъпяване и ръждясване така.
Майка ми е учила в ТОХ и тя така- не си дава ножовете Grinning
Аз се съмнявам да са касапи всички потребителки, просто така са решили.

Най-най-качествените месарски ножове са от въглеродна стомана и ръждясват. За тях се препоръчват всички тези мерки за опазването им. Обикновените неръждаеми ножове от своя страна не изискват никакво пазене, но не държат ръб и не са кой знае колко добри. Обаче (сравнително) скъпите и качествени ножове от неръждаема стомана са много близо по качество до тези от въглеродна стомана, като в същото време са много по-устойчиви на киселини, миене, ръжда и прочее. За домашни цели те са идеалният вариант според мен, защото режат много добре и не се налага да се ходи на пръсти около тях.

# 213
Последното, много ми хареса, ЧС- да не се ходи на пръсти около тях Heart Eyes
Аз не ходя на пръсти около нищо, че животът е твърде кратък.

# 214
ПОМОЩ!
Аз ли съм тъпа,ама днес за сефте пуснах съдомиялната,ами немога да се оправя.
Слоожих сол,гланц,сложих таблетка Финиш,заредих една тава,тенджера,чинийка,няколко чаши и лъжици.
За 1 час и половина и добре поизмила съдовете,ама лъжиците от горното чекмедже с манджата по тях.
Мокри,неизсушени съдове.
Вода капе.
Уж трябваше модила сам да отваря вратата,пък аз не видях.
Може ли да ми помогнете.
2 пъти изчетох книжката и немога да разбера какво става.
https://www.technopolis.bg/bg/Sadomiyalni-za-vgrazhdane/Sadomiya … V6YMX08E/p/652098

# 215
Каква програма избра?
Вариант 1 нещата са били прекалено чисти (изплакнати) и си пуснала автоматична.
Вариант 2 някоя от перките не се е въртяла, била е блокирана или неправилно сложена.
Чекмеджето за препарата е било мокро.
Автоматичното отваряне е деативирано.

# 216
  • Варна - Черна гора
Остатъци от таблетката/капсулата се виждат в отделението, в което се поставят. Според мен това е причина за лошото измиване.

# 217
Да не би да са гадни таблетките?
И не трябва ли да са сухи съдовете?

Изббрах тази на 60 градуса

Последна редакция: нд, 30 ное 2025, 18:26 от FBID1400338511

# 218
Да, съдовете трябва да са сухи. Да не си сложила тавата или друг съд точно пред отвора, където става сушенето?
Определено мисля, че съдовете, които си сложила са били чисти или предварително изплакнати. Миялната не е отчела реалното замърсяване, избрала си експресна програма и дори препарата не се е разтворил. Тавата може и да е пречила някак щом са останали мръсни прибори. Използвай друга програма за да видиш разликата следващия път. Защо не се е отворила вратата трябва отново да видиш в книжката дали настройката и за автоматично отваряне.

# 219
  • на Мелмак
Не плакнете съдовете преди да ги сложите в машинката. Само остатъците от храна. Има много схеми в нета за подреждане. Вижте ги. Ако всичко е спазено не би трябвало да е така.

# 220
Не ги бях изплакнала.
Тавата я беше измила и тенджерата също,чашите,само лъжицата в чекмеджето за прибори беше мръсна.
Пак прочетох книжката и видях,че има настройка за отваряне на вратата,направих я.
Направих също настройка за сушенето.
Довечера пак ще пробвам.
А коя програма по-принцип да ползвам?

# 221
  • на Мелмак
Значи нещо е попречило да стигне водата до лъжицата.

# 222
Незнам,ще пробвам довечера пак.
Ще потърся клипче как се редят нещата вътре.
Вижда ми се като космически кораб сложно.
Не съм толкова залюхана,ама тази съдомиялна направо ми се вижда много сложно нещо 😁

# 223
  • София
...само лъжицата в чекмеджето за прибори беше мръсна...

И на мен ми се е случвало в началото. След това, започнах да поставям лъжиците, обърнати с вдлъбнатата част към средата на чекмеджето, защото дюзата за измиването им се намира в центъра на тавана на машината. Откакто започнах да ги поставям така, не съм имала случай на недоизмити прибори.

Ето една картинка за илюстрация:
Скрит текст:

# 224
Аз ги редя пък обратно на картинката на Vilemina и пак нямам недоизмити. И преди съм писала - автоматичното отваряне не е за всички програми и се наглася допълнително. Също така самото отваряне е един-два пръста, понякога е трудно да се забележи ако миялната и по принцип си стои отворена по толкова, а е добре да стои отворена винаги.
Ако в цялото чекмедже е имало само една лъжица, може би сензорът не е отчел, че има нещо за миене, не знам. Толкова празна миялня не съм пускала никога.

Общи условия

Активация на акаунт