Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема №28

• 13 563
  • 425
  •   1
Отговори
# 195
  • на Мелмак
Солта се настройва спрямо твърдостта на водата. В упътването трябва да пише как, обикновено е комбинация от бутони. При по-стари модели долу при резервоара.

# 196
И аз пак да питам-първоначално освен настройките на съдомиялната,трябва ли нещо друго да се прави,или слагам чинийте и пускам?
Тази е съдомиялната
https://www.technomarket.bg/sydomialna/bosch-spv6emx05e-s-avtoma … 10BwaAov_EALw_wcB
И трябва ли периодично да я почиства?
И друго,една комшийка ползва,но неслагаля вътре тенджери и тави и пластмасови кутии.
Аз викам да слагам😀

# 197
  • На брега на реката
След първоначалните настройки  и зареждане със сол и гланц, ако ще се ползва, няма какво повече освен да я пуснеш да мие.

Разбира се, че се почиства  на определен период в зависимост от ползването.

Тави и тенджери се мият прекрасно в нея, та не е лошо да слагаш.

За комшийката, нямам думи. Чудя се, като не си ползват уредите пълноценно, защо въобще ги купуват. Дали защото е модерно?!?

Последна редакция: вт, 25 ное 2025, 11:26 от Бубoлина

# 198
Тави и тенджери се мият прекрасно в нея, та не е лошо да слагаш.

За комшийката, нямам думи. Чудя се, като не си ползват уредите пълноценно, защо въобще ги купуват. Дали защото е модерно?!?
Ми не е така. Има неща, които се измиват в съдомиялната, но това не значи, че са подходящи за миене в съдомиялна. Например:
Ножове
Тигани с незалепващо покритие
Някои пластмасови неща
Има си няколко причини. Някои пластмаси си увреждат или обезцветяват от химията и температурата. Ножовете се затъпяват, лепените дръжки се повреждат. Покритието на някои тигани/съдове също се уврежда.
Тази дискусия аз съм я водила много пъти и масово хората разсъждават като теб - че уреда не не ползва пълноценно, или че на посудата се “слугува”. Моите ножове и тигани са качествени, хубави (и скъпи) и не съм готова да ги подновявам често за това ги мия на ръка, както е по инструкция.

# 199
С горното съм абсолютно съгласна-в миялната съсипах няколко дъски, примерно.
Обаче мен повече ме мързи, отколкото да ме боли за съдове, затова мия всичко.
Но, аз ползвам почти изключително стъкло и стомана, а ножовете ми не са лепени.

# 200
На ножовете за масло и изобщо за рязана на храната нищо не им става от миялната. И тиганите с незалепващо покритие, които купувам, са предназначени и за миялна. Но освен това в нея мия и ножовете за рязане, пак нищо не им става. Нито са захабени, нито имат петна и ръжда. Ако някой има лош опит с други ножове, препоръчвам серията на WMF Spitzenklasse. Не са и особено скъпи.

https://www.knivesandtools.at/de/pt/-wmf-spitzenklasse-plus-1895 … hmesser-16-cm.htm

Последна редакция: вт, 25 ное 2025, 13:32 от Черна станция

# 201
  • На брега на реката
Как пък не бих сложила дървена дъска или прибор в миялната. Дървото е поресто и попива от измивния препарат, който е доста агресивен.
Ножове и тиган с незалепващо покритие също не слагам, но върнете се назад и прочетете, че става въпрос за тави и тенджери и да, ще затвърдя изказването си, че машината не се използва пълноценно.

За пластмасите съм съгласна, но само частично, защото имам такива, които са подходящи и такива, които не са.

Така, че никого не подвеждам, всеки има глава на раменете си, но да ми каже някой, че ще си мия само чаши и чинии в СМ, а ще жуля тенджери и тави на ръка, ами не. Няма да стане и дори смятам за глупаво.

# 202
Бубулина чак пък така да подскачаш, айде няма нужда.
ЧС не ми се рови, но съм почти сигурна, че тези ножове на WMF не трябва да се мият в миялната. Всъщност никой такъв нож не се мие в миялната, понеже се затъпява. Може и да се “зарази” с ръжда от други, неподходящи съдове.
Да, всеки си мие нещата според приоритетите си.

# 203
Ммм, да, понеже ако мием на ръка, ползваме баш същите, 70ºС за изплакване, както съдомиялната ...
Да не говорим, че някои продукти съвсем не са вредни- има еко такива, които ми щадят даже дрождите в санитарните води.
Кой както иска да си ползва машината, аз си казах приоритетите - да си пазя гърба и ръчичките.

# 204
Всякакви ножове слагам в миялната. Специализираните ножове се заточват на определено време — имаме уред за тази цел.
Тави и тенджери също слагам в ММ (WMF).
Единствено не мия един тиган на същата марка, който е с незалепващо покритие.

# 205
Откакто имам миялня, всичко, което купувам му гледам етикета да става за миене там. От заварените неща, което не става гледам да го ползвам възможно най-рядко. Ножовете ги мие пак тях, освен едни стари, с пластмасови дръжки, на които им се е пообелило фолиото, но и тях много рядко се случва да ги позлвам.

# 206
  • на Мелмак
Дъски не стават за миялна, всички знаем.
Всичко мия в машинката. През годините, каквото ми се е случвало да подновявам съм гледала да става за съдомиялна.

# 207
  • На брега на реката
Di Soleil, не подскачам и нямам подобно намерение,  но за втори път, удобно за теб, прорускаш факта, че  потребителя споменава тави, тенджери, пластмаса.

Точно за тях,  изключая някои пластмасови съдове,  машината е най-ефективна и икономична, но всеки да решава според вижданията си!

# 208
ЧС не ми се рови, но съм почти сигурна, че тези ножове на WMF не трябва да се мият в миялната. Всъщност никой такъв нож не се мие в миялната, понеже се затъпява. Може и да се “зарази” с ръжда от други, неподходящи съдове.
Да, всеки си мие нещата според приоритетите си.

Аз съм ровила и пише, че принципно стават, но по-добре за всеки случай да не се мият. Но аз пробвах и понеже за към 5 или 7 години проблеми няма смятам, че това решава всичко.
А дъски за рязане ползвам само пластмасови, а те се мият. И даже според мен е препоръчително след рязане на месо или нещо мазно.

# 209
До сега не бях чувала /чела/ нож да се затъпи от миене 😂 без значение в какво / освен ако не е в барабана на пералнята/. Е, сега чух.

Ползвам тигани Тефал и два от тях са с незалепващо покритие и стомана отвън. След пържене в маслена баня  ги мие машината - задължително!
Тези са, доволна съм и ги препоръчвам.
https://www.tefal.bg/p/%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B1%D0%BE%D0%BA-%D1% … -24-cm/2100121267

https://www.tefal.bg/p/%D1%83%D0%BE%D0%BA-%D1%81-%D0%BA%D0%B0%D0 … -28-cm/2100121266

Всички нови съдове, които купувам са подходящи за съдомиялна, включително  и пластмасовите кутии /при тях  гледам да стават и за микровълнова/. На ръка мия само дървени дъски и прибори от дърво.
Имам отпреди евтинджос тави BRIO които също още не са ръждясали в миялната.

Последна редакция: ср, 26 ное 2025, 06:51 от •mimoza•

Общи условия

Активация на акаунт