Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема №28

• 13 565
  • 425
  •   1
Отговори
# 180
Вижте дали няма опция след като изберете програма, да настроите и времето. При мен има 1час програма, но ако автоматично е настроена на 4 часа съответната програма, има една иконка с часовниче и съкратява наполовина, че и повече времето. 

Цитат на: mordohailink=topic=1799540.msg50482070#msg50482070 date=1763519729
Здравейте.
Купих нова съдомиялна: Bosch SPS6YMI14E/49. Има всякакви екстри - зеолит, интернет приложение.
Обаче .... няма кратка програма за бързо измиване. Старата миялна - Beko, имаше кратка едночасова програма, която ползвахме за ежедневно миене.
При новата миялна дори програмата Express 45 C е с продължителност 1:45 ч.
Аз ли нещо не мога да прочета, до настройки ли е.... Моля, помагайте, че жената е приготвила точилката, ако се окаже, че съм изхарчил погрешно едни пари.Laughing

# 181
На мен ми прави впечатление, че когато не плакна съдове предварително и ги сложа директно в миялната, така както са си мръсни и загорели, излизат по-чисти, отколкото като са плакнати. Сега не си представяйте, че го правя това действие специално. Ама като ги сложа в мивката, защото миялната работи или трябва първо да се разтоварят чистите и като се ползва мивката и те се изплакват по естествен път. Grinning

Последна редакция: ср, 19 ное 2025, 08:12 от Minnie.Mouse

# 182
  • В небето
Вижте дали няма опция след като изберете програма, да настроите и времето. При мен има 1час програма, но ако автоматично е настроена на 4 часа съответната програма, има една иконка с часовниче и съкратява наполовина, че и повече времето. 

Цитат на: mordohailink=topic=1799540.msg50482070#msg50482070 date=1763519729
Здравейте.
Купих нова съдомиялна: Bosch SPS6YMI14E/49. Има всякакви екстри - зеолит, интернет приложение.
Обаче .... няма кратка програма за бързо измиване. Старата миялна - Beko, имаше кратка едночасова програма, която ползвахме за ежедневно миене.
При новата миялна дори програмата Express 45 C е с продължителност 1:45 ч.
Аз ли нещо не мога да прочета, до настройки ли е.... Моля, помагайте, че жената е приготвила точилката, ако се окаже, че съм изхарчил погрешно едни пари.Laughing

Благодаря Ви за съвета, но се оказва, че при този модел има 2 програми за бързо измиване: Express 60° и Express 45°. И двете са с продължителност над час и половина, като има възможност за намаляване на продължителността с 15% чрез натискане на бутон SpeedPerfect+, като в упътването за употреба изрично е записано, че "Потреблението на електроенергия и вода се увеличава". Толкова за бързата програма на този модел на Bosch.

# 183
  • на Мелмак
Ами те са толкова.
Имам Сименс и Неф с посочените екстри.
За мен е важно, че мие добре на тях, с високи градуси и всичко излиза чисто и сухо. Половин час повече, на мен специално, не ми е бил проблем. Още повече, че машината ще свърши всичко перфектно Wink

# 184
Кубратова, не мия само стъкло. Както казах така процедирам и със загорелите тави. Не съм снимала.
Най- кратката програва е около 0:58ч. Като добавя някоя екстра става 1:12ч. Или удължава още в зависимост колко екстри съм добавила.

Последна редакция: ср, 19 ное 2025, 08:31 от •mimoza•

# 185
Естествено, че потреблението на вода и електричество ще се увеличава за сметка на времето, за да се постигне същият резултат с по-малко ресурси, но за по-дълго време на измиване. В тази продължителност се включва и времето за сушене, така че за мен е нормална.
Ако толкова не Ви устройват програмите, имате възможност да си изтеглите и допълнителни чрез Home Connect. Проверете и с каква продължителност при съкращаване на времето е еко програмата - при мен на едната машина Бош (може и на другата, ама не е при мен сега да видя и не помня) е точно 1 час - пускам я, когато много бързам (когато ще излизам или пътувам, респ. чакат съдове за второ зареждане), но за тази продължителност естествено и сушенето е по-кратка фаза - само 5 минути, поради което ще се мотая пък да бърша съдове (и то при наличието на зеолит!), което не бих допуснала - не само няма да спестя време така, ами и ще трябва лично да се занимавам с нещо, което машината за същото време при нормална продължителност на фазата на сушене ще свърши сама.  Да вадя мокри съдове от машина със зеолит ми се вижда абсурдно, едната я избрах и заради тази възможност. Добър избор сте направили, но за всеки случай скрийте точилката Simple Smile

# 186
При всяка кратка програма или съкращаване на програма се увеличава консумацията на вода и ток иначе няма как да се гарантира (постигне) резултата. Много хора си мислят, че продължителното миене е много енергоемко и ползват кратки/бързи програми.
Съпругата просто ще се напасне и ще свикне. В крайна сметка няма нужда да се стои и да се чака края на програмата и 30 мин. не са от значение.

# 187
  • В небето
Странно ми беше, тъй като старата Beko има кратка програма 1 ч.
Благодаря на всички ви за отговорите и съветите. Точилката е прибрана (че не е от тънките) и няма опасност за моята стройна гърбина.Laughing

# 188
На зетя машината има такава програма, ама вади мокри съдове - буквално се излива вода от тях, не капки. За мен полза от такава програма, след която не мога директно да си прибера съдовете, няма особена полза. 

# 189
Аз имах беко, и пак си взех беко, защото съм доволна и не ми се свиква с нови номера.
Старата беко( беше на 8години), не отваряше вратата на едночасовата програма, и само пластмаси са били мокри, никога чиниите.
Новата- отваря, и ... е полу- суха Rolling Eyes
Чиниите са същите.
Иначе, и аз я ползвам само, ако ще зареждам още една след нея.

# 190
На мен ми е интересно да разбера, дали сте съгласни с твърдението, че за малките съдомиялни стига половин таблетка. Имам странни капки и леки бели следи по съдовете след измиване. Настроих всички настройки за варовик и за гланц. Но пак остават бели следи. Посъветва ме да опитам  с половин таблетка. Съдомиялната е 45 см. Пускам я винаги почти пълна.

# 191
Имам 45-см и никога не съм делила таблетки/капсули.

По-скоро си вижте настройките на солта.

# 192
На мен ми е интересно да разбера, дали сте съгласни с твърдението, че за малките съдомиялни стига половин таблетка. Имам странни капки и леки бели следи по съдовете след измиване. Настроих всички настройки за варовик и за гланц. Но пак остават бели следи. Посъветва ме да опитам  с половин таблетка. Съдомиялната е 45 см. Пускам я винаги почти пълна.
Аз съм имала 45 см съдомиялна и много рядко съм забелязвала подобно нещо. Случвало ми се е с таблетките на Somat и спрях да ги ползвам. В началото и аз си мислех, че е логично да се ползва по-малко препарат, но всъщност не е така. Разтвора, който се образува от препарата и водата не зависи от ширината на уреда, нито дали има много съдове вътре, а се определя от консумацията на вода. При някои марки има минимална разлика в консумацията на 45 см и 60 см модел, а при някои дори е напълно идентична. За това няма никакъв смисъл от делене на таблетката. Деленето на таблетката чисто практически и неприятно, защото се троши и после почти не стават две еднакви дози. При многокомпонетни таблетки пък направо ще е проблем, защото няма да се спазят пропорциите на съставките. Това, което може да се прави е да се ползва прах, който лесно се дозира и може да се слага по-малко при чисти съдове или малко съдове. Примерно аз го провя ако искам да измия чаши преди някакъв повод или мия чинии и чаши в които сме закусвали някаква суха храна.

# 193
Може ли да ме информирате за настройките на солта? Само това не съм правила. В упътването пише да се напълни с вода и след това със сол, докато се напълни. Друга информация за нея няма. След като регулирах твърдостта на водата и количеството гланц има подобрение, но все още има на места. Най-вече се вижда при по дебелите чаши, белите ивици се появяват при местата където има ръбче, дръжките и всеки вид релеф.

# 194
След като се настрои твърдостта няма други настройки. Слага се сол когато светне индикацията, машината знае кога да прави регенерация. По чашите (стъклените) ако петната са мътни, млечни, то това е корозия на стъклото. Обаче на ръбчета и дръжки не знам.

Общи условия

Активация на акаунт